Інформація про капусту
Капуста давно і міцно увійшла до раціону нашого харчування і належить до найважливіших овочевих рослин.
Різні види капусти вживаються в їжу у всіх країнах світу в сирому, квашеному, тушкованому, запеченому та відварному видах.
Археологічні розкопки свідчать про те, що капусту люди почали використовувати з часів кам'яного та бронзового віків на території як сучасної Європи, так Азії та Африки.
Капуста вирощується як однорічна рослина на городах по всьому світу, за винятком пустель та північних районів. Як культурна харчова рослина капуста поширена більше у країнах з помірним кліматом, хоча вирощують капусту і в гірській місцевості, і в субтропіках. Капуста є однією з найпоширеніших овочевих, що вирощуються.
Корисні властивості капусти важко переоцінити.
Капуста багата вітамінами А, В1, Р, К, В6, U. У ній багато мінералів (сірка, кальцій, калій, фосфор), а також клітковини та води. У капусті міститься каротин, полісахариди, білки, тіолікозид, глюкобрасидин.
Капуста є лідером серед овочів за вмістом вітаміну С, причому вітамін С зберігається в капусті як при тривалому зберіганні у сирому, так і у квашеному вигляді.
Вітамін С разом із вітаміном Р і клітковиною, дозволяють дієтологам рекомендувати цей вид препарату у всілякі лікувальні дієти, створені задля виведення з організму холестерину, зміцнення стінок судин. А це, у свою чергу, є серйозною профілактикою ішемічної хвороби серця, жовчнокам'яної хвороби, сприяє нормальному функціонуванню нирок та кишечника.
Харчове значення капусти обумовлюється її складом, який відрізняється залежно від сорту: азотистих речовин 1,27-3,78%, жирів 0,16-0,67 та вуглеводів 5,25-8,56%.
Харчова цінність на 100 г складає близько 24 ккал. У зв'язку з низькою калорійністю капуста входить до складу багатьох дієт.
Сік з листя рекомендований для лікування виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, гастритів зі зниженою кислотністю шлункового соку та колітів.
Завдяки високому вмісту клітковини, вживання капустяного листя є дуже ефективним способом у боротьбі із запорами.
Високий вміст у капусті вітамінів і мінеральних речовин, благотворно впливає на нервову систему, нормалізує обмінні процеси, а також сприяє зростанню та розвитку м'язової тканини.
Бажано виключити зі свого раціону страв з капусти, якщо Ви страждаєте ентероколітами, спазмами кишечника і жовчних ходів.
При вживанні капусти, особливо у свіжому вигляді, може виникнути метеоризм.
Все про капусту – від вирощування, до зберігання та закваски
Розповідаємо про капусту та все, що з ними пов'язано. Наші автори - це експерти з багаторічним досвідом та профільною освітою.
Види капусти
Найпопулярніші види капусти з описом особливостей та умовами утримання
Рецепти з алфавіту
Популярне
Корисно знати
Дивовижний факт, але квашена капуста - набагато корисніше свіжої! Завдяки заквасці зберігається не тільки весь вітамінний набір, а й виробляються інші корисні речовини. До того ж, зберігати капусту у такому вигляді можна понад 10 місяців. Таким чином, цей продукт можна вживати майже весь рік.
Оновлення у розділах
Ріпаковий клоп: як уникнути шкоди та забезпечити здорове зростання вашим рослинам
Як і яку капусту можна давати собакам: свіжа, варена, білокачанна та кольорова
Руккола: Відкрийте для себе переваги для здоров'я та відкиньте заборони
Заморожування цвітної капусти на зиму в домашніх умовах: покрокове керівництво
Як правильно зберігати капусту кольрабі на зиму: поради для збереження свіжості вдома
Способи зберігання руколи в холодильнику на зиму: як зберегти у свіжому вигляді в домашніх умовах
Як правильно заморозити руколу в морозилці на зиму: способи та корисні поради
Все про зберігання капусти
Мало виростити та зібрати капусту, ще необхідно для неї створити оптимальні умови зберігання. Для цього ми зібрали всю актуальну інформацію про те, як і де зберігати капусту. Ці відомості Ви знайдете у спеціалізованих статтях.
Заморожування цвітної капусти на зиму в домашніх умовах: покрокове керівництво
Як правильно зберігати капусту кольрабі на зиму: поради для збереження свіжості вдома
Способи зберігання руколи в холодильнику на зиму: як зберегти у свіжому вигляді в домашніх умовах
Найбільша енциклопедія про капусту
Енциклопедія капусти: Ваш комплексний ресурс для всього, що пов'язане із цим дивовижним овочом. Тут ви знайдете все, починаючи від перевірених методів вирощування та секретів тривалого зберігання до науково обґрунтованих фактів про користь капусти для здоров'я. А для гурманів ми маємо ексклюзивну колекцію рецептів, які додадуть вашим стравам з капусти неповторний смак. Приєднуйтесь до нас і розкрийте світ капусти у всій його різноманітній красі!