(067) 359 -33-27 pridanoe.com.ua

Їдальня буряк фото

Їдальня буряк фото



Кращі сорти буряка столового для посадки на дачі, фото та опис



Вибрати які столові буряки посадити у себе на ділянці, нескладно, оскільки сортів її не надто багато, і буквально всі їх високоврожайні. Насамперед орієнтуйтеся на те, коли саме ви хочете отримати врожай коренеплодів.
За термінами дозрівання сорти буряків поділяються на:
• ранні (дозрівають за 50-80 днів),
• середньостиглі (дозрівають за 80-100 днів),
• пізні (дозрівають за 100-135 днів). Що стосується зовнішнього вигляду столових буряків, то тут вибирайте сорт, виходячи з форми та забарвлення плоду. За формою коренеплоди поділяються на:
• округлі,
• овально-циліндричні,
• плескаті. Причому вибір форми пояснюється не тільки естетичними уподобаннями. Є думка, що циліндричні плоди в процесі зростання в собі накопичують набагато менше нітратовмісних речовин, ніж плоскі та округлі. Та й підготовка до висаджування їх насіння набагато простіше, оскільки вони не зрощені між собою (що характерно для інших видів), а одноросткові. Відтінки буряків варіюються від темно-червоного до насичено-бордового. Щоправда, нещодавно на ринку з'явилося насіння помаранчевого та жовтого буряка. Але дістати їх поки що дуже проблематично.



Сорти буряків



А щоб вам було легше визначитися з тим, який столовий буряк краще, представимо список найневибагливіших і високоврожайних її сортів, найкращих за відгуками.
Отже, який сорт буряків посадити на своїй дачній ділянці?



Пабло.
Це середньостиглий, надзвичайно витривалий і невибагливий до ґрунту гібрид столового буряка. Плід – круглий за формою, до 200 г за вагою, з тонкою шкіркою, добре зберігається. М'якуш – на смак ніжний, червоний на колір, кілець на зрізі не має.Буряк Пабло рекомендований фахівцями до вирощування на території Уралу, оскільки стійкий до ранньої квітучості та заморозків.
Бордо 237.
Це середньодозріваючий сорт з круглими за формою темно-червоними плодами, до 500 г за вагою. М'якоть – соковита на смак і дуже корисна, відмінно підходить для приготування страв та консервування. лежкістю та високими показниками врожайності за будь-якої погоди.
Мулатка.
Цей середньостиглий сорт виведений не так давно, але вже встиг полюбитися російським городникам. , не має на зрізі кілець, червона за кольором. в кулінарних цілях, оскільки не світлішає при високотемпературній обробці.
Мона.
Середньопізній сорт з овально-циліндричними темно-червоними плодами, по масі до 400 г. М'якуш - м'який, соковитий і смачний, зі слабовираженими і взагалі без кілець на зрізі.
Ренова.
Цей сорт з високими показниками врожайності дозріває пізно. до 7 міс), не втрачаючи свого товарного вигляду та смаку.
Детройт.
Це один із найбільш затребуваних серед дачників середньодозріваючих сортів культурного буряка.Буряк Детройт високоврожайний, стійкий до раннього стрілкування, дуже довго зберігається і має відмінний смак.
Єгипетська.
Ще один, не менш популярний серед вітчизняних дачників, ранньодозріваючий сорт овочевих буряків. Плоди - плескаті, темно-червоні, вагою до 400 г. М'якуш - смачна і соковита, червоно-фіолетова за кольором. Буряк Єгипетський високоврожайний, характеризується відмінною лежкістю, стійка до посухи та стрілкування.
Холодостійка 19.
Цей буряк для Сибіру – найкращий варіант, оскільки є холодостійким, без проблем сходить при підзимовій та ранньовесняній висадці на городі, що довго зберігається. Плід - круглий, на дотик гладкий, темно-червоного забарвлення, до 250 г за вагою. М'якуш – корисна і дуже смачна. Сорт застосовується для приготування страв та подальшого зберігання.
Богема.
Це середньостиглий сорт до круглих бордових коренеплодів. М'якуш - бордовий, кілець на зрізі не має, соковитий, м'який і смачний. При дотриманні правил агротехніки плоди буряків Богема виростають до 500 г. Сорт стійок до багатьох шкідників і стрілкування, не потребує частого проріджування в процесі свого зростання, відрізняється гарною лежкістю.
Червона куля.
Популярний серед дачників, завдяки стислим термінам дозрівання овочів – 72-78 днів. Плоди – круглої форми, згладжені, вагою до 250 г, варяться дуже швидко. М'якуш - надзвичайно соковитий, кілець на зрізі практично немає, темно-червоний, на смак солодкий. Даний сорт спеціалістами рекомендований для застосування в кулінарії та при складанні дитячого меню.
Циліндра.
Це середньодозріваючий сорт із овально-циліндричними за формою плодами, в довжину до 16 см, масою до 250 г. М'якуш – ніжна, темно-червона, кілець на зрізі не має.Циліндра від інших сортів відрізняється високою врожайністю, довгими термінами зберігання та стійкістю до багатьох хвороб, що так часто вражають інші гібриди.
Вінегретна Мармеладка.
Це посухостійкий ранньодозріваючий сорт з круглими або плоскими коренеплодами, до 500 г за вагою. М'якуш - насичено-червоний, смачний, щільний. У період свого зростання на грядці плід виглядає над поверхнею землі приблизно наполовину. Вінегретна Мармеладка при дотриманні оптимального температурного режиму довго зберігається без втрати свого початкового смаку, чим і заслужила популярність серед дачників, які заготовляють на зиму овочі.
Негритянка.
Це середньодозріваючий високоврожайний сорт. Плід – круглий за формою, масою до 500 г, темно-червоного забарвлення, в їжу може вживатися у свіжому вигляді, підійде для подальшого консервування. М'якуш - фіолетово-червоного кольору, соковитий і ніжний.
Бона.
Цей сорт відносять до середньостиглих. Плід – округлий, на дотик гладкий, темно-червоний. М'якуш - смачна, на зрізі не має кілець, пофарбована рівномірно.
Смуглянка.
Це середньодозріваючий сорт з плескатим темно-червоним за кольором плодом. За правильної агротехніки буряк виростає до 500 г за масою. М'якуш – червоно-фіолетовий, смачний і соковитий.
Одноросткова.
Це середньодозріваючий сорт овочевих буряків з круглими або плескатими плодами до 600 г за вагою. Основна його відмінність від інших – наявність одно- та двонасінних плодиків, що зводить до мінімуму необхідність у проріджуванні паростків молодих буряків на початку вирощування. М'якуш - на смак соковита, бардового забарвлення.
Бон-Бон
Це середньостиглий сорт з мінімальною кількістю на стеблі зеленої маси. Плід - круглий, на дотик гладкий, з тонкою шкіркою. М'якуш – червоний, смачний.
Ларка.
Цей середньодозріваючий сорт завезений до нас із Голландії. Плід округлий, до 300 г за вагою, темно-червоний, довго зберігається. М'якуш – соковитий, на зрізі без кілець, червоний. За деякими даними, буряк Ларка при вживанні в їжу здатна виводити з організму радіонуклеїди.
Ліберо.
Цей сорт відносять до ранньодозріваючих. Плід – за формою круглий, на дотик гладкий, червоний, до 250 г за масою. М'якуш – червоного кольору, на зрізі практично без кілець, соковитий. Буряк Ліберо стійкий до ранньої квітучості, характеризується високими показниками врожайності та швидким формуванням коренеплодів на пучкову продукцію, тривалими термінами зберігання.
Носівська плоска.
Плоди цього середньодозріваючого сорту плескатої форми, до 300 г за вагою. М'якуш – щільний, але при цьому гранично соковитий. Буряк стійкий до стрілкування та підвищених температур, довго зберігається в певних умовах.
Незрівнянна А 463.
Цей ранньодозріваючий сорт буряків підходить для культивування в Сибіру, ​​оскільки характеризується стійкістю до знижених температур. Плід - плескатої форми, за вагою до 400 г, червоно-бордовий.


Гібриди буряків



Досягнення селекціонерів значно розширили сортимент столового буряка, в якому тепер переважають гібриди F1 — витривалі, врожайні, з привабливими, смачними коренеплодами, що довго зберігаються. Ранньостиглі: Ксенія F1 (найраніший), Єлизавета F1, Зарниця F1 (дуже ранні), Болтарді F1, Голубка F1, Фортуна F1. Середньостиглі: Кестрел F1, Голок F1, Парку F1, Сеньйорита F1, Смуглянка F1 (середньопізній). З циліндричною формою коренеплоду: сім'я знаменитого сорту Циліндра поповнилася новими покращеними гібридами – Дочка циліндри F1 та Онучка F1.Спеціалізовані: Ізабелла F1 -гібрид для екстремальних умов вирощування, Лукер'я F1, Чудесниця F1 - зберігаються до нового врожаю, Любушка F1 - солодка для соків.



Буряк звичайний коренеплодний (Буряк столовий)



Буряк звичайний має однорічні, дворічні та багаторічні різновиди. Буряк столовий - одна з груп різновидів буряків звичайного коренеплідного європейського підвиду. Також до цього підвиду входять групи різновидів цукрових та кормових буряків, але оскільки ці культури вирощуються виключно в промислових масштабах, докладно про них не зупинятися.



Завдяки смаковим якостям, легкості догляду, корисності та лежкості, буряк столовий є значною овочевою культурою. У свіжому вигляді коренеплід чудово зберігається до врожаю. При транспортуванні не ушкоджується.



У перший рік рослина утворює розетку листя та коренеплід. З другого року (рідше з першого) з'являється стебло квітконоса.



У коренеплоду форма пласка, конічна, циліндрична; фарбування шкірки - від червоної яскравої до фіолетової темної; забарвлення м'якоті - малиново-червоне, червоно-фіолетове, темно-червоне. Додатково в описах сортів згадують ступінь кільчастості.



Листя цілісні, черешкові, серцеподібно-яйцевидної форми, з хвилястим краєм або гладкі. Квітки двостатеві, дрібні. Насіння - до семи штук у суплідді, гладкі, округлої форми. Тисяча супліддя має вагу від 18 до 50 г.



Цвітіння починається до кінця другого місяця після посадки та триває від 30 до 50 днів.



Їдальня - дієтичний продукт. Вона корисна при захворюваннях ШКТ, жовчовивідних шляхів, анемії, діабеті, гіпертонії. Із неї готують борщі, вінегрети, гарніри до м'яса. Особливе місце посідають салати.Добре поєднуються буряки та артишок (як вирощувати останній, можна прочитати в нашій Енциклопедії — Артишок).



Вирощування



Безрозсадним способом вирощування буряків можливе з посівом восени чи навесні. Якщо садити восени, перший урожай можна зібрати на початку червня.



Буряк: вирощування підзимовим посівом



Час сівби - з кінця жовтня до початку листопада.





  • Норма висіву - 2-3 р. на квадрат землі.


  • Глибина загортання - 3-4 см. у борозенки. Між борознами залишають 15-20 см.


  • Посадки рекомендується мульчувати торфом чи перегноєм.




Буряк: вирощування весняним посівом



Ґрунт на глибині 10 см. має прогрітися до +8°С. Для Підмосков'я час сівби посідає початок травня.





  • Норма висіву - 1,5-2 р.


  • Глибина загортання - 2-3 см. по вирівняній землі.


  • Для стимулювання схожості насіння намочують.




Правильно проріджувати посадки двічі: у фазі двох справжніх листків забезпечити відстань між рослинами в 3–4 см., у фазі п'яти листків після досягнення коренеплодом розміру від трьох до п'яти сантиметрів – залишати 6–8 см.



Краще проріджувати рослини в похмуру погоду та по вологій землі.



Якісний догляд за буряком включає два внесення мінеральних добрив - відразу за проріджуванням, і після того, як бадилля зімкнеться в міжряддях. У період інтенсивного нарощування зеленої маси буряки вимагає з внесення азоту. Для формування коренеплоду необхідні калійно-фосфорні добрива.



Як і буряк цукровий, столовий різновид поливається 2-3 рази за весь сезон. Витрата води від двох до трьох відер на квадрат землі. Полив припиняють за 2 тижні до збирання врожаю. Буряк має бути прибраний до початку заморозків.



Хвороби та шкідники



Гнили, фомоз, корнієд, бурякова та мініуюча муха, секловична блішка, попелиця, щитоноска.



Розмноження



Перші кроки після покупки



Стійкі врожаї дозволяє отримати розсадний метод вирощування:



1. За місяць до передбачуваної дати висадки у відкритий ґрунт насіння протруюють і пророщують.



2. Посів у ящики виконують за схемою 3х6 см.



3. Борозни ущільнюють і поливають підігрітою водою.



4. У тепличці з сіянцями повинна підтримуватись температура від +15°С до +18°С, здійснювати регулярне провітрювання та помірний полив.



5. За 10 днів перед висаджуванням на грядки сіянці починають гартувати, виносячи на повітря з теплиці.



6. Пересаджують у незахищений ґрунт у фазі чотирьох або п'яти справжніх листків.



Секрети успіху



Буряк рекомендується висаджувати після ранньої картоплі, огірків та капусти. Добре, якщо в ці культури вносилася органіка.



На родючих ґрунтах достатньо внесення мінеральних добрив під перекопування навесні. На один квадратний метр потрібно:



• аміачної селітри – 15–20 г, або сірчанокислого амонію – 20–30 г;



• суперфосфату – 30–40 г;



• хлористого калію – 10–15 г.



Можливі труднощі



Зовнішній вигляд коренеплодів псують бурякова муха та дротяник. Їхні личинки прогризають у буряках ходи. Зменшити ймовірність поширення цих шкідників допомагає якісне перекопування та дотримання сівозміни. Бажано також підсипати на грядки деревну золу.



Обпилювання золою або сумішшю золи, гірчиці та гіркого перцю допомагає також у боротьбі з хрестоцвітою бліхою.



Для врожаю буряків становлять небезпеку такі захворювання:



• церкоспороз - листя покривається червоно-бурими цятками з облямівкою, які згодом затягуються сірим нальотом;



• пепоноспіроз - молоде листя потовщується і скручується під впливом сірого нальоту з виворітного боку листової пластини;



• фомоз — листя покривається жовто-бурими концентричними плямами, коренеплоди чорніють і тверднуть.



Для профілактики захворювань застосовують передпосадкову обробку насіння.



При виявленні хвороби посадки обприскують розчином одновідсоткової бордоської рідини, препаратом Абіга-пік або оксихлоридом міді. Термін очікування – 20 днів.



Підпишіться та отримуйте опис нових видів та сортів у розділі "коренеплоди" на пошту!



Буряк столовий Детройт: опис сорту, вирощування



Різноманітність сортів буряків, виведених російськими та зарубіжними селекціонерами, дозволяє садівникам вибирати і перспективні новинки, і надійні, перевірені часом варіанти. До останніх відноситься і буряк Детройт, виведений більше 25 років тому, але до цих пір зберігає популярність завдяки своїм безперечним достоїнствам.



Історія походження



Незважаючи на назву, буряк Детройт (Detroit) не має до США жодного відношення. Її батьківщина – Італія. Сорт було виведено селекціонерами фірми Zorzi Sementi SRL на початку 90-х.



Російські садівники познайомилися з ним 1994 року. Через три роки столові буряки Детройт було включено до Державного реєстру селекційних досягнень за заявкою групи агрофірм.



Насіння буряка Детройт випускають різні виробники



Сорт визнаний найбільш підходящим для висаджування у Центральному регіоні. Але досвід садівників, які проживають в інших областях, свідчить, що він успішно адаптується до різних особливостей місцевого клімату.



Опис та характеристика сорту буряків Детройт



Детройт - середньостиглий столовий буряк. На визрівання коренеплодів йде 85-105 днів із моменту появи сходів із насіння. Конкретні терміни залежать від того, як везе садівникові з погодою протягом літа.Сорт офіційно рекомендований як для вирощування на присадибних ділянках особистого споживання, але й культивування фермерськими господарствами.



Розетка сорту Детройт напіввертикальна, порівняно компактна, середньої висоти. Листя невеликі, хоча їх досить багато. Поверхня листової пластини майже рівна, зі слабо вираженою «бульбашкою» і злегка хвилястими краями. Коренеплоди правильної, округлої форми, з гладкою шкіркою типово «бурякового» кольору. Корінь дуже тонкий, короткий.



Коренеплоди визрівають різнорозмірними. Вага буряків Детройт варіюється в межах 110-215 г. Врожайність досить висока – 9-10 кг/м2.



Більшість (82-91%) – товарного виду



М'якуш насиченого бордово-червоного відтінку, без світлих «кілець» і «прожилок». Вона дуже соковита, щільна, однорідна за текстурою, але ніжна. Добре помітний характерний солодкуватий присмак. Він пояснюється тим, що відсоток вмісту цукру у буряках сорту Детройт вищий, ніж у багатьох інших – 12,3-14,2%.



Садівники цінують його за загальну «стресостійкість». Цей сорт успішно адаптується до широкого діапазону не завжди сприятливих кліматичних умов, вплив негативних факторів навколишнього середовища. Схід не страждає від зворотних весняних заморозків, невеликих негативних температур. Буряк Детройт підходить і для висадки під зиму, навесні насіння проростає масово.



Також буряк Детройт відрізняється високим вмістом сухої речовини (176-204%). Цим пояснюється її транспортабельність та лежкість. Коренеплоди зберігаються щонайменше до кінця зими (нерідко і до початку наступного сезону), зберігаючи текстуру м'якоті та смакові якості.



Призначення сорту універсальне.Буряк Детройт широко використовується в кулінарії у свіжому та відвареному вигляді для приготування салатів, закусок, перших та других страв. З неї можна вичавлювати сік, використовувати як інгредієнт у домашніх заготовках на зиму.



Після термообробки буряк Детройт зберігає насиченість забарвлення м'якоті та більшу частину корисних для здоров'я речовин.



Важливо! Детройт – це сорт, а чи не гібрид буряків. Тому насіння із самостійно вирощених екземплярів можна використовувати для висадки в майбутньому.



Різновиди



Буряк Детройт здався селекціонерам настільки вдалим, що вони використовували його як «основу» для подальших експериментів. Внаслідок цього з'явилося кілька сортів.



Detroit Dark Red (Детройт Дарк Ред)



Від «оригіналу» відрізняється ранньостиглістю та підвищеною цукристістю. Вага коренеплодів варіюється ще сильніше - в межах 80-250 г.



Буряк Detroit Dark Red рекомендується для вживання у свіжому вигляді та вичавлювання соку



Detroit 6 Rubidus (Детройт 6 Рубідус)



Також ранній сорт. Він краще, ніж «класичний» буряк Детройт переносить заморозки, низькі температури протягом вегетативного сезону та дефіцит світла.



Плоди буряків Detroit 6 Rubidus відносно одновимірні, масою 120-150 г



Detroit 2 Nero (Детройт 2 Неро)



Сорт середньопізнього терміну дозрівання, з вищою, ніж у звичайних буряків Детройт врожайністю (10-12 кг/м²). Коренеплоди майже одномірні (140-160 г), правильної, округлої форми.



У м'якоті буряків Detroit 2 Nero не накопичуються нітрати, навіть якщо перестаратися з азотними добривами



Важливо! Другий із описуваних сортів у 2008 році включений до Держреєстру під назвою «Детройт рубіновий 3».



Плюси та мінуси



Популярність буряків Детройт у садівників-аматорів та професійних фермерів легко пояснюється її вагомими достоїнствами:





  • стабільність плодоношення, незважаючи на примхи погоди влітку;


  • презентабельність зовнішнього вигляду коренеплодів;


  • однорідна текстура м'якоті;


  • відмінні смакові якості та універсальність призначення;


  • здатність переносити зворотні весняні заморозки, літню спеку, посуху;


  • дуже непоганий імунітет;


  • лежкість та транспортабельність;


  • стійкість до цвітіння та стрілкування;


  • масове «дружне» плодоношення;


  • стабільно висока схожість насіння та відсоток плодів товарного вигляду при збиранні врожаю;


  • загальна невибагливість у догляді.




Садівники, що садять буряки Детройт, залишаються з урожаєм практично завжди



Із відносних недоліків – лише порівняно невеликий розмір коренеплодів. Але багатьом подобаються саме такі сорти – їх зручніше зберігати.



Коли садити



У середній смузі Росії насіння буряків Детройт садять у грядки наприкінці квітня або в першій декаді травня, коли середньодобова температура встановиться на рівні 12-15 °С. .



Якщо вибрано розсадний спосіб вирощування культури, насіння будинку висівають за 4-5 тижнів до передбачуваного терміну висадження в ґрунт.



Методи посадки буряків Детройт



Як і будь-які буряки, Детройт можна вирощувати і розсадним способом, і висіваючи насіння безпосередньо в грядку. адаптуються до нового середовища проживання.В результаті ці рослини відстають у розвитку від тих, що вирощувалися у відкритому ґрунті з насіння, формують коренеплоди меншого розміру.



Розсадний метод вирощування



Розсаду буряків Детройт вирощують за таким алгоритмом:





  1. Протрує насіння в розчині будь-якого фунгіциду або перманганату калію (яскраво-рожевого кольору) для профілактики грибкових захворювань.


  2. Висадити їх у ящики, контейнери, заповнені універсальним грунтом для розсади або сумішшю чорнозему з торф'яною крихтою та піском (2:1:1), попередньо добре зволоживши та розрівнявши субстрат. Насіння висівають по одному на глибину приблизно 1,5 см, залишаючи між ними. 2-2,5 см, а між рядами – 3,5-4 см.


  3. До появи сходів буряка Детройт (на це йде 7-10 днів) накрити ємність поліетиленовою плівкою, склом, прибрати в темне тепле місце. конденсат.


  4. Сіянці перенести на світ. У фазі першого справжнього листа проредити посадки, залишаючи між сусідніми екземплярами 3-4 см. Одночасно можна підгодувати їх будь-яким добривом для розсади на основі біогумусу, але це необов'язковий етап.


  5. У фазі третього справжнього листа висадити розсаду в ґрунт з інтервалом 15-20 см та шириною міжрядь 30-35 см. Попередньо добре полити грядку (20-25 л/м²). У перші 7-10 днів після пересадки на ніч краще закривати ґрунт поліетиленовою плівкою або темним покривним матеріалом.




Якщо ґрунт у контейнері пересохне, сіянці загинуть



Важливо! Приблизно за тиждень до пересадки на грядку сіянці буряків Детройт рекомендується почати загартовувати, виносячи їх на відкрите повітря та поступово збільшуючи час перебування на вулиці.



Насінням у відкритий ґрунт



Висаджування передує вибір місця для грядки. Буряк Детройт невибагливий до умов вирощування, але потрібно враховувати, що ділянка, що ідеально підходить для неї, відповідає декільком критеріям:





  • гарна освітленість;


  • наявність захисту від сильних вітрів, протягів;


  • нейтральний або слабокислий ґрунт, це основна «вимога»: у лужному або закисленому субстраті буряк Детройт просто загине;


  • поживність ґрунту, поєднана з водо- та повітропроникністю (супесь, суглинок);


  • підходящі «попередники» (усі культури з сімейств Гарбузові, Пасльонові, Бобові, цибуля, часник, пряні трави).




Важливо! Буряк Детройт не можна садити там, де минулого сезону росли будь-які різновиди капусти або інші коренеплоди.



Ще з осені обрану грядку перекопують, вносять перегній (3-5 л/м2) та комплексне фосфорно-калійне добриво (20-25 г/м2). При необхідності – інші речовини, щоб забезпечити необхідний кислотно-лужний баланс.



Насіння буряка Детройт потребує передпосадкової підготовки. Найпростіше замочити їх на добу у теплій (40-45 ° С) воді. Її потрібно періодично змінювати, щоб підтримувати температуру. Інший спосіб - загорнути їх у вологу тканину, серветку (їй не можна давати пересихати), покласти на блюдце і поставити ближче до батареї опалення.



Важливо! Насіння, що злиплося, садять як є, не намагаючись його розділити. Інакше вони отримають «несумісні із життям» ушкодження.



Перед висаджуванням насіння буряка Детройт грядку добре рихлять, грунт зволожують і розрівнюють.Садять їх на глибину 3-4 см, наскільки можна по одному, з інтервалом близько 15 см. Мінімальна ширина міжрядь – 30 см. Якщо висівати насіння безконтрольно, згодом посадки доведеться проріджувати.



Буряк проріджують, зрізуючи «непотрібні» саджанці, щоб не пошкодити коріння тих, що залишають на грядці



Догляд за буряком Детройт



Доглядати за буряком Детройт під силу навіть садівникам-початківцям:





  1. Полив. До моменту формування коренеплодів поливати грядку кожні 2-3 дні, не даючи ґрунту повністю пересихати. Далі перейти на щотижневий полив, витрачаючи приблизно 15-20 л/м2. Зрозуміло, інтервали коригують з урахуванням природних опадів та температури повітря. За місяць до збирання врожаю важливо припинити поливати взагалі.


  2. Розпушування та прополювання. Проводять наступного дня після поливу. Не можна дати ґрунту на грядці «спікатися» в жорстку кірку, що не пропускає до коріння воду та кисень.


  3. Мульчування. Необов'язковий, але дуже корисний агротехнічний захід. Якщо мульчувати грядку відразу після висадження буряка Детройт, згодом його можна буде рідше поливати. Також мульча – це економія часу на розпушуванні та прополюванні.


  4. Проріджування. Потрібно лише при безконтрольній посадці насіння буряків Детройт. Його проводять двічі – у фазі 2-3-го та 5-6-го справжнього листа. На грядці залишають найбільш потужні та розвинені рослини, зберігаючи між ними інтервал відповідно 3-4 см та 7-8 см.


  5. Підживлення. У фазі 2-3-го справжнього листа найкращий варіант – будь-яке добриво на основі натуральної органіки для стимуляції росту зеленої маси. Потім приблизно в середині вегетативного сезону вносять комплексне підживлення для коренеплодів або спеціально для буряків.Надлишок добрив провокує появу тріщин і порожнин у коренеплодах буряків Детройт.




Іноді буряк Детройт протягом сезону може обійтися природними опадами.



Важливо! Для збільшення цукристості коренеплодів досвідчені садівники рекомендують раз на 2-3 тижні додавати у воду для поливу звичайну кухонну сіль (2-3 ст. л. на 10 л).



Можливі захворювання та шкідники



Від грибкових захворювань буряк Детройт страждає рідко. Але при загущеності на грядці в сиру прохолодну погоду вона все ж таки може заразитися борошнистою росою або сірою гниллю.



В обох випадках на рослині утворюється наліт. Але в першому він білий, порошкоподібний, а в другому - сріблясто-сірий, пухнастий, з дрібними чорними вкрапленнями. Поступово цей наліт ущільнюється, уражені тканини загниють або засихають, утворюються дірки.



Від борошнистої роси може постраждати майже будь-яка садова культура



Впоратися з хвороботворним грибком допоможуть будь-які фунгіциди. Розчинами обприскують і самі рослини, і ґрунт на грядці. Але треба пам'ятати, що якщо до збирання врожаю буряків Детройт залишилося менше місяця, можна використовувати лише препарати біологічного походження.



Сильно вражені сірою гниллю буряки краще висмикнути і спалити



Зі шкідників найбільшу небезпеку становлять:





    Ведмедки. Комахи, що ведуть підземний спосіб життя, переміщаючись, прогризають у коренеплодах дірки або перерізають коріння у сіянців.



Щоб відлякати капустянку від грядок з буряком Детройт, у ґрунт при посадці додають гранули спеціальних препаратів (наприклад, Медветокс). Проти дорослих особин та гусениць совки ефективні профілактичні обробки будь-якими універсальними інсектицидами. Їх використовують, якщо напади шкідника уникнути не вдалося.



Висновок



Буряк Детройт - сорт, що підходить і для новачків, і для досвідчених садівників, і для професійних фермерів. Стабільно висока врожайність і смакові якості коренеплодів дуже вдало поєднуються з непримхливістю у догляді, здатністю без шкоди собі переносити зниження температур протягом вегетативного сезону та хорошим імунітетом. Транспортабельність та лежкість буряків Детройт дозволяють без проблем зберегти врожай надовго.



Відгуки городників про буряки Детройт



Наш регіон – це по суті «зона ризикованого землеробства». Навіть буряків тут не надто комфортно. Але за п'ять років сорт Детройт мене жодного разу не підбивав – ми завжди з урожаєм. Цей буряк не підмерзає, не хворіє, не потребує частих підгодівель, добре зберігається. Коренеплоди невеликі, соковиті, солодкуваті.



Буряк Детройт вирощую вже давно і рекомендую всім знайомим. Схожість насіння відмінна, смак чудовий, вирощувати її дуже просто. Єдине, що потрібно - висадити її на грядку з відповідною кислотністю ґрунту і протягом літа регулярно розпушувати.



У буряках для мене головне – смакові якості та характерна насолода, а не величезні коренеплоди. Сорт Детройт мене повністю влаштовує. І при цьому не вимагає «танців із бубнами» навколо грядок. Коренеплоди визрівають, навіть якщо з погодою влітку не дуже щастить.

Схожі записи

 
Моя корзина
Ваша корзина пуста.
Поиск
Выбор валюты
Евро
Рубль
Доллар
Гривна
Вход на сайт
Забыли пароль?
Ещё не зарегистрированы? Записи