(067) 359 -33-27 pridanoe.com.ua

Їстівна частина капусти

Їстівна частина капусти



Кольрабі - "капуста-ріпа"



Хоча цей різновид капусти ще не так поширений, як білокачанний або кольоровий, але завдяки тому, що з'являється все більше інформації про користь кольрабі, вона поступово стає все більш популярна.



Кольрабі фіолетовий.



Їстівна частина кольрабі — стебло, яке має кулясту форму. Кольрабі — цінний дієтичний продукт.



На смак кольрабі нагадує качан капусти, але вона більш соковита, солодкувата, без гостроти.



Слово кольрабі можна перекласти як «капуста-ріпа».



Кольрабі, або Ріпна капуста (Brassica oleracea var.) є різновидом виду Капуста городна (Brassica oleracea), роду Капуста (Brassica) сімейства Капустяні.



Вирощування кольрабі



Скороспілі літні сорти вітамінної качан визрівають на 60-70 день, і місце, що звільнилося, після збирання врожаю цієї капусти площі можуть бути використані для повторних посівів. Щоправда, я поступаю інакше. 2-3 рослини раннього ґатунку. «Віденська біла» - готова до вживання раніше, ніж інші.У цей час ще не дозріли яблучка, смородина і аґрус, город ще пустуватий віддачею врожаю, і кольрабі доводиться дуже доречним.



У ранніх сортів шкірка більш м'яка в порівнянні з грубуватою шкіркою у довгозберігаються. Очищаючи невелике літнє стебло-кулю, можна залишити верхівкову розетку листя, за яку зручно тримати плід. Ніжний солодкуватий смак соковитої м'якоті дуже подобається дітям. Кольрабі, як і морквина, сприяє зміцненню ясен та зубів, а для цього, як відомо, потрібно тренувати їх твердою їжею.



Розсада капусти кольрабі. © geekgardener



Вирощують капусту кольрабі переважно розсадою, щоправда, на ринку її практично не зустрінеш. Тому доведеться виростити розсаду самим. Вирощування розсади кольрабі нічим не відрізняється від вирощування розсади будь-якої іншої капусти. Можна випробувати одразу кілька сортів, а надлишками розсади поділитися з рідними, друзями.



Ранні весняні посіви під плівку зручні тим, що розсада встигає зміцніти до появи масового капустяного шкідника. Молоді рослини витримують заморозки до - 2 градусів, а дорослі - до 7. Через місяць з моменту сходів капуста кольрабі готова до пересадки, проте безболісно переносить розсадну фазу до 60 днів, але не більше.



Докладніше про вирощування розсади капусти можна прочитати у статті: Правильне вирощування розсади капусти



Капуста кольрабі менш вимоглива до родючості ґрунту, тепла, ніж інші види капусти, але при вирощуванні потрібне достатнє зволоження. На сухому грунті стеблоплоди виростають дрібними, грубими, непривабливими, і ви не зможете оцінити всі їхні переваги.



Зручніше посадки капусти кольрабі розміщувати поруч із білокачанною капустою, забезпечуючи одночасний догляд.Бажано враховувати попередню культуру, найкраще садити кольрабі після картоплі, томату, гарбуза, кабачка, бобових, багаторічних трав. Коренеплідні рослини та найближчих родичів капусти краще виключити з цього списку, оскільки вони можуть сприяти розвитку кіли.



За правилами, повернення капустяних рослин на колишнє місце вирощування можливе лише через 4-5 років. У деяких дачників через маленькі площі городів, ці рекомендаційні терміни не витримуються.



По осені, після збирання овочів, розсипаємо по оранці вапно-пушонку (кг на 10 кв.м). Вважаємо, що такий прийом захистить наш городик від фітофтори та кіли, принаймні це є одним з елементів комплексного захисту від хвороб.



Збирання врожаю



Найкраще прибирати качани капусти та кулі-стебла кольрабі у суху погоду, коли денна температура 4-7 градусів тепла. Кольраби прибирають з корінням, обрізають тільки листя і складають у решітчасту ящик догори корінням.



Капустна качан - чи можна її їсти?



Якщо ви виростили капусту самі і знаєте, як вона росла, чим поливалася і добрячи, то тільки на здоров'я - там багато поживних речовин!



А, якщо купуєте капусту на ринку чи в магазині, то краще не ризикувати, оскільки саме в качан капуста відкладає, що використовуються при її вирощуванні, нітрати, а також радіонуклеїди.



Зараз говорять про те, що в капустяній качанці накопичується дуже багато нітратів і навіть радіонуклеїдів, а отже, є її шкідливо. Можливо. Але для капусти вирощеної своїми руками на своєму городі це заперечення не є актуальним. Качан від такої капусти не тільки можна, але і потрібно їсти.Адже це чудовий продукт – з великим вмістом вітаміну С, кальцію, калію та магнезії. До того качан малокалорійний.



Капустяний качан не варто нехтувати. Просто є її нецікаво. Краще додати салати. Ось, наприклад, готують такий салат, який називається "Сироїд". Третиме дрібно буряк, буквально павутинками, капустяна качан, морквина. Це є основні інгредієнти. Можна додати трохи тертого яблука, а можна покласти червону цибулю. Салат не тільки смачний, а й здатний почистити нирки. Адже всі овочі в ньому сирі, а, як відомо, тільки сирі овочі можуть пройти організмом і очистити його. Добре такий салат є натще. На жаль, він не всім підійде, все-таки наявність сирих буряків у складі робить салат не найпростішим для засвоєння. Якщо до салату додати чорнослив, він точно не завадить.



Плід. Освіта та будова плодів



Плід - це розросся і видозмінені частини квітки покритонасінних рослин, формуючи один або кілька насіння.



Плід захищає насіння чи насіння від різноманіття несприятливих чинників довкілля. Крім функції захисту, плід бере участь у формуванні та розповсюдженні насіння. Освіта плоду це останній етап розвитку репродуктивності квіткових рослин.



Освіта плода



Плід утворюється у процесі запліднення. Але в деяких покритонасінних плід формується і без запліднення. Такі плоди називаються партенокопічні, і вони не мають насіння. Наприклад, банан, мандарин, виноград, огірок.



Плоди за способом освіти розрізняють прості, складні чи збірні, дробові, членисті плоди.



З одного маточка утвореним апокартним або ценокарпним гінецеєм формується простий плід.Такий тип плода спостерігається у вишні, посівного гороху, маку, пшениці, тюльпана.



Плід утворений з маточок називається збірним, або складним. При цьому квітка має апокарпний багаточленний гінецей, і кожен маточка перетворюється на окремий плодик. Наприклад, малина, ожина. Окремі плодики складають збірний плід. Так збірні плоди називаються багатогорішки, багатокостянки та багатолистівки.



З багатогніздою зав'язі ценокарпного гінецея, де кожне гніздо розвиває самостійний плід, утворюється дробовий плід. Ценокарпії, що розпадаються, отримали назву схизокарпіїв. Їхні окремі частки називаються мерикарпіями. Плоди мальвових, що розпадаються на незамкнуті мерикарпії, називають калачиками. Плоди бурачникових і губоцвітих відносяться до цінобій - вони складаються з чотирьох горіхоподібних часток.



Плід, що розпадається на членики, де число члеників не збігаються з числом гнізд, називається членистий плід. Даний плід характерний для редьки дикої, різнобарвної в'язелі, сераделла.



Плід утворений із суцвіття називається суплоддям. Наприклад, шовковиця, буряк, інжир, ананас, шпинат та ін.



Будова плодів



За морфологічними ознаками, відповідно до функцій, плоди різноманітні – за розмірами, формами, забарвленням, консистенцією оплодня, за способом розкриття. Анатомічна будова плода, так само залежить і від кількості плодолистків і маточок, числа гнізд у зав'язі.



Стінка зав'язі після запліднення утворює оплодок, або перикарпій. Будова навколоплідника по-різному, що позначається на різноманітті плодів. У навколоплідники накопичуються поживні речовини.



Перикарпій умовно поділяється на три шари:





  1. Екзокарпій – зовнішній шар;


  2. Мезокарпій – середній шар;


  3. Ендокарпій – внутрішній шар.




Шар екзокарпія є похідним епідермісу, що складається з щільно зімкнутих та потовщених клітин.



У плодів буває екзокарпій тонкий і блискучий, а буває залізистий шар товстіший.



Шар мезокарпія формується з мезофілу плодолистка.



Мезокарпій більшості плодів це їстівна частина, соковита та м'яка. У цитрусових це білий шар покритий екзокарпієм. У деяких плодів мезокарпій представлений сухою та малорозвиненою частиною, наприклад, стручок, біб. Клітини мезокарпію фотосинтезують, тому незрілі плоди мають зелене забарвлення.



Внутрішній шар, ендокарпій, утворений із внутрішньої епідерми плодолистика.



Ендокарпій буває як одношаровим, і багатошаровим, залежно від виду рослини. У кісточкових культур шар ендокарпія утворений склерифікованою тканиною. У цитрусових видів рослин ендокарпій представлений соковитою основною частиною плода.



Співвідношення товщини всіх шарів навколоплідника у різних видів неоднакове, що безпосередньо пов'язане із будовою плода.

Схожі записи

 
Моя корзина
Ваша корзина пуста.
Поиск
Выбор валюты
Евро
Рубль
Доллар
Гривна
Вход на сайт
Забыли пароль?
Ещё не зарегистрированы? Записи