Приправа з базиліка на зиму
Хороше рішення – заготовляти на зиму не лише овочі та фрукти, а й зелень із травами. Наприклад, ловіть мій улюблений рецепт ароматної приправи з базиліку.
Інгредієнти
- Базилік – 2 пучки
- Оливкова олія – 240 мл
- Кедрові горіхи – 200 г
- Лимон – 1 штука
- Часник – 8 зубчиків
- Спеції та приправи – 1 год.
Покроковий рецепт приготування
Відіжміть з лимона сік і подрібніть у блендері всі інгредієнти, крім олії.
Викладіть приправу з базиліку в стерильні банки і залийте олією.
Зберігайте заготовку в холодному місці або навіть у морозилці.
Базилік приправа: застосування до яких страв, фото
Базилік – рослина з кислувато-терпким, освіжаючим смаком та специфічним, пряно-бальзамічним запахом.
Його ще називають царською травою, реганом, райхоном (ароматним), тулсі, волошкам запашним.
В Індії спеція стала предметом священного культу, а міжнародна назва Ocimum basilicum перекладається дослівно як «царський аромат».
Види базиліка
Існує кілька видів базиліка:
- мексиканський (з присмаком кориці) – відрізняється фіолетовими квітками,
- тайська (нагадає на смак аніс),
- лимонний (має кислуватий смак і зелений колір листя),
- дрібнолистий базилік, в якому майже відсутня терпкість, властива рослині,
- кавказький (фіолетовий) – найбільш поширена в нашій країні спеція,
- єреванський (перечно-чайний запах),
- ложкоподібний (має зелене соковите листя і запах «лаври» з гвоздикою).
Спецію базилік запашний застосовують як лікарський засіб у народній медицині через великий вміст ефірів, масел і дубильних речовин.
Застосування базиліка
Базилік - спеція, популярна в Індії та Італії.
Чудово поєднується з усіма овочами, тому їм приправляють супи, салати, соуси.
Особливо вишуканий смак він отримує у поєднанні з помідорами, часником, капустою, бобовими.
Спецію додають до рибних та м'ясних страв, сиру та олії.
Зимові заготівлі теж якісно покращують смак разом із реганом.
Ocimum basilicum входить до складу прованських трав, хмелі-сунелі, є невід'ємним атрибутом соусу песто, каррі.
У їжу використовують листя, пагони та насіння рослини.
Зберігають його у подрібненому сухому вигляді у скляній тарі та у засоленому (пересипаному сіллю) у холодильнику.
- При правильному зберіганні властивості базиліку зберігаються протягом 3 років.
Цікаві смакові поєднання можна отримати, поєднуючи базилік з орегано, розмарином, майораном, петрушкою, коріандром, м'ятою та естрагоном.
Сподобалася стаття? Поділися з друзями!
Базилік приправа
Підписуйтесь на розсилку найкращих рецептів від редакції
Як приготувати базилік приправа, добірка з 82 страв з покроковою інструкцією та фото. Час приготування: 10 хвилин - 1 день та 2 години. Кількість калорій: 11 – 1300 ккал на одну порцію. Часті інгредієнти: часник, оливкова олія, цибуля ріпчаста, морква, борошно. Найпопулярніший рецепт у користувачів: Салат із проростками зелених зерен гречки та гранатом.
Популярні рецепти
Супи
Другі страви
Закуски
Салати
- Салати з м'яса
- Салати з курки
- Салати з яловичиною
- Салати з грибами
- Салати з риби
- Салати з овочів
- Олів'є
- Вінегрет
- Грецький салат
- Крабовий салат
- Салат під шубою
- Мімоза
- Цезар
Каші
- Пшоняна каша
- Манна каша
- Рисова каша
- Вівсяна каша
- Гречана каша
- Молочна каша
- Кукурудзяна каша
- Перлова каша
- Горохова каша
- Пшенична каша