Що таке батат і як його є
Батат вирощують у країнах з помірним кліматом як однорічна рослина. Хоча ця рослина за складом подібна до картоплі, але багатша вуглеводами, зокрема цукрами.
Батат смаком нагадує солодку картоплю і та схожа формою на нашу звичайну східноєвропейську бульбу. Що таке батат? Батат - це багаторічна трав'яниста рослина; батат вирощують у Південній Америці, є одним із найпоширеніших харчових та кормових культур.
Батат вирощують у країнах з помірним кліматом як однорічна рослина. Хоча ця рослина за складом подібна до картоплі, але багатша вуглеводами, зокрема цукрами.
Батат дуже поширений, а рецепти з ним будуть коронними навіть на святкові вечері.
Батат: рецепти
Смажений батат з авокадо
Наріжте батат скибочками, посоліть, поперчіть, полийте оливковою олією і поставте запікатися в духовку на 35 хвилин. Поки страва готується, приготуйте соус із авокадо. Перетворіть овоч на пюре, додайте морську сіль і кілька крапель лимонного соку. Подавайте до гарячого батату.
Запечена солодка картопля і консервований нут перетворите на пюре за допомогою блендера, додайте пасту тахіні, лимонний сік і перець чилі. Подавайте до хлібців із кукурудзяного борошна або крекерів.
Наріжте батат кругами і запікайте в травах, часнику та оливковій олії. Коли солодка картопля буде готова, використовуйте її як заміну хлібним тостам. Відмінним акомпанементом стануть гуакамоле, козячий сир та кабачкова ікра.
Батат - калорійність: на 100 г – 85 кал, натрій – 55 мг, калій – 337 мг, вуглеводи – 20 г, білки – 1,6 г.
Батат
Батат (солодка картопля) - трав'яниста ліана з довгими (1-5 м) повзучими стеблами-бабатами, що укорінюються у вузлах. Висота куща 15-18 див.Листя серцеподібне або пальчасто-лопатеве, на довгих черешках. Квітки сидять у пазухах листків; віночок великий, лійчастий, рожевий, блідо-бузковий або білий. Багато сортів не цвітуть. Запилення перехресне, переважно бджолами. Плід - 4-насінна коробочка; насіння чорне або буре, діаметром 3,5-4,5 мм. Бічні корені батату сильно потовщуються і утворюють бульби з білою, помаранчевою, рожевою або червоною їстівною м'якоттю. Одна бульба важить від 200 г до 3 кг.
Існує два основних сорти батату: той, що стає розсипчастим при варінні, і той, що стає вологим і пухким, зазвичай його неправильно називають ямсом. Справді, в Америці вирощують кілька сортів ямсу, але він росте виключно у Флориді.
Якщо на бататі з'явилася гнилизна, вона швидко поширюється на весь корінь і може надати всьому продукту небажаного неприємного запаху і смаку. Ця гнилизна може з'явитися у вигляді темних круглих або м'яких і сирих плям або ж у вигляді сухих і з'їдених, знебарвлених місць, що ввалилися, зазвичай на кінці кореня.
Корисні властивості батату
Сирий батат містить (100 г):
Вітаміни | мг | Мінерали | мг |
Вітамін B4 | 12,3 | Калій, К | 337 |
Вітамін С | 2,4 | Натрій, Na | 55 |
Вітамін B5 | 0,8 | Фосфор, Р | 47 |
Вітамін B3 | 0,557 | Кальцій, Ca | 30 |
Вітамін Е | 0,26 | Магній, Mg | 25 |
Бульби батату містять багато крохмалю і цукру, тому в народі рослину називають «бататом». Крім того, рослина багата білком, вуглеводами, вітамінами В, С, РР, А, каротином, кальцієм, фосфором, аскорбіновою кислотою, а також містить ніацин, залізо, тіамін, рибофлавін.
Для медичних цілей широко використовується крохмаль рослин. Він застосовується для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту як пом'якшувальний та обволікаючий засіб.Батат може вживатися також як вітамінний та загальнозміцнюючий засіб.
Вважається, що батат містить у своєму складі натуральні жіночі гормони, зокрема прогестерон. Це робить батат та препарати рослини особливо цінним продуктом для жінок під час клімактеричного періоду.
Батат є джерелом ніжної клітковини, а тому рекомендований людям, які страждають на розлад травлення. Особливо тим, хто не може переносити клітковину звичних овочів, таких як буряк, морква тощо.
За вмістом вуглеводів і кальцію він у кілька разів перевершує картоплю. За смаком, залежно від сорту, батат також нагадує у вареному та смаженому вигляді підморожену картоплю.
Батати мають високу поживну цінність і багаті на вітаміни, насамперед провітамін А — каротин, і мінеральні речовини. Смак бататів борошнисто-солодкуватий, тому вони добре поєднуються з кислими продуктами: лимонним соком, цедрою апельсина і гострими приправами — перцем і каррі.
Не дарма його називають солодкою картоплею. Бульби білого батата схожі на відварені цукрові буряки. Рожеві у сирому вигляді мають смак каштану, а у вареному схожі з гарбузом. У салати батат у сирому вигляді натирають на великій тертці. Їдять відвареним (без солі). Вариться, до речі, він трохи швидше за картоплю. Особливо смачний печений батат. Добре їсти його і з соліннями.
Небезпечні властивості батату
Батат не слід вживати в їжу при різних виразках, т.к. він має властивість дратувати слизову оболонку травної системи. Утриматися від вживання батату варто під час вагітності та під час годування груддю.
У деяких випадках можлива індивідуальна нестерпність.