(067) 359 -33-27 pridanoe.com.ua

Батат що це фото

Батат що це фото



Що таке батат і як його є



Батат вирощують у країнах з помірним кліматом як однорічна рослина. Хоча ця рослина за складом подібна до картоплі, але багатша вуглеводами, зокрема цукрами.



Батат смаком нагадує солодку картоплю і та схожа формою на нашу звичайну східноєвропейську бульбу. Що таке батат? Батат - це багаторічна трав'яниста рослина; батат вирощують у Південній Америці, є одним із найпоширеніших харчових та кормових культур.



Батат вирощують у країнах з помірним кліматом як однорічна рослина. Хоча ця рослина за складом подібна до картоплі, але багатша вуглеводами, зокрема цукрами.



Батат дуже поширений, а рецепти з ним будуть коронними навіть на святкові вечері.



Батат: рецепти



Смажений батат з авокадо



Наріжте батат скибочками, посоліть, поперчіть, полийте оливковою олією і поставте запікатися в духовку на 35 хвилин. Поки страва готується, приготуйте соус із авокадо. Перетворіть овоч на пюре, додайте морську сіль і кілька крапель лимонного соку. Подавайте до гарячого батату.



Запечена солодка картопля і консервований нут перетворите на пюре за допомогою блендера, додайте пасту тахіні, лимонний сік і перець чилі. Подавайте до хлібців із кукурудзяного борошна або крекерів.



Наріжте батат кругами і запікайте в травах, часнику та оливковій олії. Коли солодка картопля буде готова, використовуйте її як заміну хлібним тостам. Відмінним акомпанементом стануть гуакамоле, козячий сир та кабачкова ікра.



Батат - калорійність: на 100 г – 85 кал, натрій – 55 мг, калій – 337 мг, вуглеводи – 20 г, білки – 1,6 г.



Батат



Батат (солодка картопля) - трав'яниста ліана з довгими (1-5 м) повзучими стеблами-бабатами, що укорінюються у вузлах. Висота куща 15-18 див.Листя серцеподібне або пальчасто-лопатеве, на довгих черешках. Квітки сидять у пазухах листків; віночок великий, лійчастий, рожевий, блідо-бузковий або білий. Багато сортів не цвітуть. Запилення перехресне, переважно бджолами. Плід - 4-насінна коробочка; насіння чорне або буре, діаметром 3,5-4,5 мм. Бічні корені батату сильно потовщуються і утворюють бульби з білою, помаранчевою, рожевою або червоною їстівною м'якоттю. Одна бульба важить від 200 г до 3 кг.



Існує два основних сорти батату: той, що стає розсипчастим при варінні, і той, що стає вологим і пухким, зазвичай його неправильно називають ямсом. Справді, в Америці вирощують кілька сортів ямсу, але він росте виключно у Флориді.



Якщо на бататі з'явилася гнилизна, вона швидко поширюється на весь корінь і може надати всьому продукту небажаного неприємного запаху і смаку. Ця гнилизна може з'явитися у вигляді темних круглих або м'яких і сирих плям або ж у вигляді сухих і з'їдених, знебарвлених місць, що ввалилися, зазвичай на кінці кореня.



Корисні властивості батату



Сирий батат містить (100 г):



Вітаміни мг Мінерали мг
Вітамін B4 12,3 Калій, К 337
Вітамін С 2,4 Натрій, Na 55
Вітамін B5 0,8 Фосфор, Р 47
Вітамін B3 0,557 Кальцій, Ca 30
Вітамін Е 0,26 Магній, Mg 25


Бульби батату містять багато крохмалю і цукру, тому в народі рослину називають «бататом». Крім того, рослина багата білком, вуглеводами, вітамінами В, С, РР, А, каротином, кальцієм, фосфором, аскорбіновою кислотою, а також містить ніацин, залізо, тіамін, рибофлавін.



Для медичних цілей широко використовується крохмаль рослин. Він застосовується для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту як пом'якшувальний та обволікаючий засіб.Батат може вживатися також як вітамінний та загальнозміцнюючий засіб.



Вважається, що батат містить у своєму складі натуральні жіночі гормони, зокрема прогестерон. Це робить батат та препарати рослини особливо цінним продуктом для жінок під час клімактеричного періоду.



Батат є джерелом ніжної клітковини, а тому рекомендований людям, які страждають на розлад травлення. Особливо тим, хто не може переносити клітковину звичних овочів, таких як буряк, морква тощо.



За вмістом вуглеводів і кальцію він у кілька разів перевершує картоплю. За смаком, залежно від сорту, батат також нагадує у вареному та смаженому вигляді підморожену картоплю.



Батати мають високу поживну цінність і багаті на вітаміни, насамперед провітамін А — каротин, і мінеральні речовини. Смак бататів борошнисто-солодкуватий, тому вони добре поєднуються з кислими продуктами: лимонним соком, цедрою апельсина і гострими приправами — перцем і каррі.



Не дарма його називають солодкою картоплею. Бульби білого батата схожі на відварені цукрові буряки. Рожеві у сирому вигляді мають смак каштану, а у вареному схожі з гарбузом. У салати батат у сирому вигляді натирають на великій тертці. Їдять відвареним (без солі). Вариться, до речі, він трохи швидше за картоплю. Особливо смачний печений батат. Добре їсти його і з соліннями.



Небезпечні властивості батату



Батат не слід вживати в їжу при різних виразках, т.к. він має властивість дратувати слизову оболонку травної системи. Утриматися від вживання батату варто під час вагітності та під час годування груддю.



У деяких випадках можлива індивідуальна нестерпність.



Чи була ця стаття вам корисною?



Наскільки матеріал був корисним?

Схожі записи

 
Моя корзина
Ваша корзина пуста.
Поиск
Выбор валюты
Евро
Рубль
Доллар
Гривна
Вход на сайт
Забыли пароль?
Ещё не зарегистрированы? Записи