(067) 359 -33-27 pridanoe.com.ua

Зберігання кольрабі взимку

Зберігання кольрабі взимку



Рецепти приготування капусти кольрабі на зиму зі стерилізацією та без, заморозка та зберігання



Солона капуста зберігається дуже добре, але з часом зберігання набирає все більше солі і стає надто солоною. Але можна промити її перед безпосереднім приготуванням. Якщо і це не позбавить зайвої солоності, то можна вимочити масу в холодній воді, після цього вона буде м'якою та ніжною.



Як солити кольрабі:



Плоди промити, відокремити занадто товсті та грубі частини, зрізати плодоніжку;
Натерти м'якуш на тертці, можна використовувати велику або дрібну, це враховується індивідуально, але на якість соління не вплине;
В окремій ємності необхідно змішати натерту м'якоть та велику сіль, змішувати краще руками, саме так суміш повністю перемішується, а сіль розподілиться по всій масі;
Тепер можна втрамбувати масу в підготовлені ємності, важливо втрамбувати масу так, щоб в ємності не залишалося порожнин;
Зверху маси варто розподілити невелику кількість солі, це запобігає утворенню плісняви ​​і дозволить заготівлі зберігатися дуже довго;
Коли суміш повністю утрамбована і присипана, можна закривати ємності залізними або капроновими кришками;
Зберігати таку закрутку найкраще в холоді, а пробувати можна лише через 1 місяць, раніше вона просолитися не зможе.



Для соління можна використовувати різні способи і додавати різні інгредієнти. Але основним правилом при приготуванні солінь має бути грамотна підготовка ємності. Скляні ємності просто стерилізувати над парою чи в духовці.



Пропонуємо скуштувати солоні білі гриби за одним із наших рецептів



Кольрабі чудово поєднується з будь-якими овочами і тому її додають найчастіше в салати. Але як її заготувати, якщо захочеться салат з овочами взимку. Правильним рішенням буде соління капусти.



Цей сорт дуже добре солиться і може зберігатись протягом усієї зими. Рецепт засолювання кольрабі не вимагатиме багато сил, як і варіанти маринування агрусу або засолювання зелених помідорів.



Умови зберігання



Зберігати капусту можна за таких умов:



Для цього потрібно видалити у капусти стебла та листя, а качани укласти щільним шаром у ящик, корінням донизу. Не потрібно мити овочі, достатньо обтрусити їх від надлишків землі, що налипла на коріння. Качани в ящику можна посипати тонким шаром піску, після чого накрити шаром плівки. Це дозволить капусті довше зберегти свою свіжість. Не треба обертати ящики надто щільно – овоч може почати гнити.



Якщо ви не можете знайти ящики для зберігання, можна посипати підлогу в льоху шаром піску і встромити в нього качани таким чином, щоб качан був унизу. Не треба розставляти їх щільно один до одного, нехай між ними залишається невелика відстань. Можна підвісити качани на мотузці. У льоху має бути температура не вище 0 градусів та висока вологість – не менше 90-95 %.



Капуста має бути почищена і дрібно нарзана. Готову масу розкладають пакетами і відправляють в морозильну камеру. Перед упакуванням овоч можна бланшувати протягом 3-4 хвилин.



Кольрабі – овоч маловідомий та майже екзотичний для більшості господинь нашої країни. Капуста кольрабі близька родичка звичайної білокачанної капусти. На території Північної Європи вона відома ще з шістнадцятого століття.Але в нас, у Росії, салат із кольрабі на зиму не готувався, і рецепти у спадок не передавалися. А даремно



Адже незаслужено обділена увагою капуста кольрабі багата величезною кількістю корисних для організму людини речовин:





  • вітаміни А, С та групи В;


  • залізо, калій, кальцій, кобальт, фосфор, магній;


  • ферменти, рослинна клітковина та білки –




ось далеко не повний перелік корисних компонентів, що перебувають у складі цього незвичайного представника сімейства капусти.



У європейських національних кухнях існує безліч страв зі свіжої кольрабі. Але не менш смачною та корисною вважається зимова заготівля із цього плоду. Як пікантна закуска вона відмінно підходить до будь-якого святкового столу.



Салат з кольрабі та цибулі



Цей дуже простий салат з кольрабі та цибулі готується на зиму так само швидко, як і попередній. Але смак виходить зовсім інший. Адже замість моркви тут виступає другим основним компонентом цибуля. Ви можете використовувати як звичайну ріпку, так і салатну білу або червону цибулю. Соління від цього лише виграє.



Інгредієнти:





  • 2 плоди капусти кольрабі середнього розміру;


  • велика цибулина;


  • 4-6 горошин запашного перцю;


  • 1-2 аркуші лаврушки.


  • 1 літр води


  • 30 г солі;


  • 50 мл оцту, 9%;


  • 100 г цукру.




Рецепт покроковий:



Воду доводимо до кипіння, всипаємо сіль та цукор. Кип'ятимо до повного розчинення кристалів солі та цукру.



Чисті та сухі плоди кольрабі нарізаємо тонкими довгими смугами (завширшки близько сантиметра). Відварюємо протягом п'яти хвилин, відкидаємо капусту на друшляк, залишаємо, щоби добре скла вода.



Попередньо помиту і очищену цибулю дрібно шаткуємо.



Перемішуємо цибулю та смужки відвареної кольрабі у загальній ємності.



Щільно укладаємо овочі в заздалегідь простерилізовані літрові банки, попередньо помістивши на дно лавровий лист і горошини перцю.



Заливаємо банки маринадом, додаємо в кожну 1 столову ложку оцту і стерилізуємо 45 хвилин при температурі близько 90 градусів.



Банки закручуємо та обгортаємо теплою ковдрою. Охолоджуємо та зберігаємо у прохолодному місці.



У відео представлений схожий рецепт салату, але без оцту



Як засолити кольрабі з приправами.



Урізноманітнити прісний смак цього сорту капусти можна додати будь-які улюблені приправи.



Необхідні інгредієнти:





  • Кольрабі - 2 штуки;


  • Прянощі – 2-3 чайні ложки;


  • Цибулина – 1 штука;


  • Цукор – 100 г;


  • Перець горошком – 2-3 штуки;


  • Сіль – 30 г;


  • Вода – 1 л.




Читати також Слива золота крапля опис сорту фото відгуки



Як солити кольрабі на зиму:





  1. Для початку необхідно приготувати самі плоди. Вони повинні бути очищені, помиті і нарізані тонкими скибочками.


  2. Після підготовки м'якуш потрібно відварити у воді. Вода повинна бути трохи підсолена, а тривалість варіння повинна становити приблизно 5 хвилин, після цього суміш можна витягати з води і відправляти на друшляк, щоб зайва вода злилася;


  3. Тим часом можна приступати до підготовки цибулі, її помити, почистити і дрібно нарізати, можна скористатися м'ясорубкою або блендером, щоб маса була одноріднішою;


  4. Капусту і цибулю змішати в окремій ємності і відставити убік;


  5. Поки маса наполягається, можна приготувати розсіл. Для нього потрібно змішати відміряну воду, цукор та сіль. Довго варити розсіл не потрібно, достатньо того, що кристали повністю розчиняються, після цього розчин процідити;


  6. У підготовлені ємності потрібно укласти капусту з цибулею, додати перець та прянощі;


  7. Залити ємності підготовленим розсолом, накрити кришками;


  8. В окремій каструлі поставити розігріватись воду, в яку поставити практично готові заготовки і тримати там приблизно 45 хвилин. За цей час заготівлі простерилізуються і довше зберігатимуться;


  9. Коли ємності простерилізувалися, їх потрібно поставити перевернутими на теплу ковдру і загорнути їх зверху. Коли охолонуть, можна буде прибирати банки на зберігання.




Салат з буряком



Цей салат із кольрабі готується на зиму разом із буряком. Овочі надають не тільки яскравого кольору, але й дивовижної насолоди. Приготуйте обов'язково цей салат, якщо любите в міру солодкі заготівлі.



Інгредієнти:





  • 1 великий плід кольрабі;


  • 0,5-0,8 кілограма буряка;


  • 5 листків лаврушки;


  • 4-5 горошин запашного перцю;


  • 2 столові ложки цукру;


  • 2 столові ложки солі;


  • 3 столові ложки оцту;


  • 1,5 л води;


  • 3-5 часточок часнику.




Спосіб приготування:



Плоди буряків та кольрабі відварити до напівготовності в різних каструлях, очистити та нарізати кубиками.



На дно баночок укласти часник, лаврушку та горошини перцю.



Для приготування маринаду у воду додати потрібну кількість солі, цукру, оцту і довести до кипіння.



У банки перекласти капусту та буряк, залити маринадом, стерилізувати 40 хвилин, закатати кришками.



Така заготівля не зіпсується навіть за умови зберігання в кімнатних умовах.Але укутати до охолодження все ж таки варто.



Зберігання капусти кольрабі взимку



Зберігання капусти кольрабі таке ж різноманітне, як і рецепти її приготування. Її можна зберегти у свіжому або сушеному вигляді, консервованому та замороженому. Різниця між усім цим полягає лише у місці зберігання та терміні.



У льоху



Це найнадійніший метод тривалого зберігання кольрабі, що дозволяє зберегти всю користь. Термін зберігання у разі складає всю зиму. Таке зберігання можна здійснювати кількома способами:





  1. Стеблоплоди очищаються від листя, укладається в дерев'яні ящики або кошики разом з корінням, зверху притрушуються вологим піском і накриваються плівкою. Стеблоплоди в жодному разі не миються у воді. Їх можна трохи очистити від землі, але не мочити.


  2. Вологий пісок розсипають на підлозі льоху або у спеціальному дерев'яному відсіку, встромляються в нього вниз качаном бульби. Це свого роду «пересадка» кольрабі на зиму у льох. Посадка провадиться на відстані один від одного. Овочі не повинні стикатися один з одним.


  3. Зберігання у вигляді зимової заготівлі.




Заморожування



Метод нічим не гірший за попередній. Якщо все зробити правильно, кольрабі збереже свої корисні властивості та смакові якості. Термін зберігання кольрабі у замороженому вигляді – 9 місяців.





  1. Бульби ретельно миють, розрізають навпіл, на кілька однакових частин або труть на тертку.


  2. Підготовлений сирий овоч розкладають у пакети, щільно загортають та поміщають у морозилку.




Перед заморожуванням краще бланшувати капусту 3 хвилини, потім облити холодною водою.



Зберігання у холодильнику



Ще один спосіб зберігання кольрабі – у холодильнику. Спосіб також надійний, але не довготривалий, всього 2-3 тижні.



Качан загортають у вологу тканину або пергамент, поміщають у поліетиленовий пакет, щільно зав'язують, випустивши повітря, і кладуть у холодильник.



Зберігання у сушеному вигляді



Сушена кольрабі – відмінна приправа для супів, салатів та запеченого м'яса. Зберігати можна рік і більше у правильних умовах.





  1. Молодий качан стеблеплода чистять, миють, ріжуть брусочками близько сантиметра, бланшують у кислій воді (1 ч. л лимонної кислоти на 1 л рідини) протягом 5 хв.


  2. Відкидають на друшляк, просушують від зайвої вологи.


  3. Розкладають на духовій решітці або в сушарці та сушать при температурі 60 градусів.


  4. Готовий продукт подрібнюють на порошок або зберігають сухими брусочками в щільно закритій ємності в сухому, темному місці.




Рецепти приготування кольрабі: капуста, смачно, корисно, на зиму, салат, без стерилізації, зберігання, заготівлі, блюдо, листя



Кольрабі – овоч маловідомий та майже екзотичний для більшості господинь нашої країни. Капуста кольрабі близька родичка звичайної білокачанної капусти. На території Північної Європи вона відома ще з шістнадцятого століття.



Але в нас, у Росії, салат із кольрабі на зиму не готувався, і рецепти у спадок не передавалися. А даремно.



Адже незаслужено обділена увагою капуста кольрабі багата величезною кількістю корисних для організму людини речовин:





  • вітаміни А, С та групи В;


  • залізо, калій, кальцій, кобальт, фосфор, магній;


  • ферменти, рослинна клітковина та білки –




ось далеко не повний перелік корисних компонентів, що перебувають у складі цього незвичайного представника сімейства капусти.



У європейських національних кухнях існує безліч страв зі свіжої кольрабі. Але не менш смачною та корисною вважається зимова заготівля із цього плоду.Як пікантна закуска вона відмінно підходить до будь-якого святкового столу.



Маринована кольрабі





  • 55 гр. солі;


  • 75 гр. цукру;


  • 100 мл фруктового оцту або 5%;


  • пряна зелень, спеції;


  • 1 л води.






  1. Молодий бульба очищаємо від листя і шкірки, миємо, ріжемо невеликими часточками.


  2. Занурюємо підготовлені шматочки в підкислену оцтом воду, кип'ятимо 5 хв.


  3. Відкидаємо заготівлю на друшляк, студимо, вкладаємо в невеликі банки.


  4. Окремо варимо розсіл. Воду солимо, цукримо, кип'ятимо. Після охолодження додаємо оцтову кислоту. Заливаємо в банки, за бажанням кладемо парасольку кропу, часник, базилік. Закриваємо кришками.




Солона кольрабі





  • 5 кг молодих бульб кольрабі;


  • 4-5 гілочок селери;


  • 3-5 ст. л. солі;


  • 40 гр. часнику;


  • 100 гр. гіркого стручкового перцю;


  • 30 гр. суміші пряного насіння (кріп, базилік, пажитник, чабер);


  • 5 л води.






  1. Капусту очищаємо від листя, знімаємо шкірку.


  2. Селеру миємо, кладемо на дно банки або діжки, чергуючи зі спеціями. Поверх спецій та зелені складаємо стеблоплоди.


  3. Заливаємо розсолом. Щільно закриваємо для засолювання на місяць.




Разом із бульбами можна засолити листя. Їх миють, тонко шаткують і укладають на дно разом із зеленню.



Поради та зауваження, щоб не впасти у відчай…





  • Забороняється мити стеблини перед тривалим зберіганням! Потрібно лише звільнити їх від залишків ґрунту.


  • У підполі, де вологість не доходить до потрібних показників тару з кольрабі, припорошують сирим піском або прикривають товстим поліетиленом.


  • Щоб не виникло гниття, у місцях їх тривалого зберігання не варто щільно закривати ящики, мішки, скрині з її стеблеплодами. Трохи повітря має надходити. Особливо, якщо немає можливості суворо дотримуватись температурного режиму.




Дотримуючись усіх цих порад щодо зберігання стеблеплодів, ви завжди зможете радувати себе та своїх близьких вітамінними стравами. Спробуйте зберегти кольрабі до зими та розкажіть про свій досвід.



Як приготувати кольрабі смачно та корисно



Сама по собі кольрабі - джерело вітамінів і мікроелементів. Більшість рецептів приготування цього овочу мають на увазі його теплову обробку, а як відомо, під впливом високих температур овочі втрачають частину своїх вітамінів. Щоб заготівлі зі стеблеплодом були смачні та корисні, їх склад можна доповнити іншими овочами.



Зимова вітамінна суміш із кольрабі





  • 300 гр. кольрабі;


  • 300 гр. цвітної капусти;


  • 300 гр. білокачанної;


  • 300 гр. моркви;


  • 1 пучок стебел петрушки;


  • 1 пучок стебел селери;


  • 1 кг кореня петрушки;


  • 300 гр. селери кореня;


  • 5 шт. червоний солодкий перцю;


  • 5 шт. зелений солодкий перцю;


  • 17 ст. л. солі.






  1. Очищаємо овочі, миємо, просушуємо від зайвої вологи.


  2. Ріжемо овочі зручними шматочками, подрібнюємо у м'ясорубці.


  3. Готове пюре ретельно перемішуємо із сіллю, розкладаємо у скляні ємності без стерилізації, щільно закриваємо капроновими кришками.




На зберігання прибираємо у холодне місце, попередньо обмотавши банки пергаментом.



Долма з листя



У листі королівської капусти міститься ще більше вітамінів та корисних мікроелементів



Вживати цю овочеву частину можна так само, як і сам коренеплід, важливо лише вміти правильно приготувати



Для долми з листя кольрабі потрібно підготувати:





  • свіже листя кольрабі;


  • фарш курячий або індичий – 500 г;


  • цибуля – 3 шт;


  • перець, сіль, спеції.




Листя для приготування можна відварити, можна використовувати і свіжі.



Оригінальна закуска «Жираф»



Оригінальна закуска - овочевий салат зі смішною назвою "Жираф". У ньому поєднується широка гама кольорів та смаків.





  • 2 кольрабі середнього розміру;


  • 1-2 моркви;


  • 3 середні огірки;


  • 2 стручки солодкого перцю (краще взяти різних кольорів – жовтий та червоний);


  • 4 стебла зеленої цибулі.




Якщо цей овоч ще не заслужив вашої уваги, дуже раджу з ним познайомитися. Це кольрабі, так як сьогодні готуємо смачний салат з кольрабі, рецепт приготування (з фото) дуже простий, але смак настільки привабливий, що вам захочеться приготувати його ще не раз



Найперша користь кольрабі - тартронова кислота, що міститься в цій капусті, яка перешкоджає відкладенню жирів, ось чому всі, хто хоче схуднути, повинні додати її до свого раціону. У ній міститься більша кількість вітаміну С, ніж у апельсинах та лимонах разом узятих. Це справжній «північний лимон», як його ще називають. За кількістю кальцію вона не поступиться сиром, а наявність таких мінералів як селен, йод, марганець і калій теж говорять про те, що ваш салат – це буде суцільна користь для всієї родини.



Тому навіть не думайте, як приготувати капусту кольрабі, а відразу робіть цей салат. На смак можна сказати, що цей салат з капусти кольрабі має японські нотки, так як до його складу входить кунжут і імбир. Крім того, що сам овоч, незважаючи на те, що в магазині він зовсім на вигляд непоказний, має дуже свіженький смак без якоїсь гіркоти (нагадує смак капустяної качан), а завдяки оригінальній заправці у салату дуже багатий і насичений смак виходить.



А так, як капуста кольрабі доступна весь зимовий період, і за дуже демократичною ціною, дуже до того ж вигідно робити такий салат взимку.



Інгредієнти





  • 1 качан капусти кольрабі (незалежно від кольору)


  • 4 ст. лож. кунжутного насіння


  • 5 гілочок петрушки


  • 0,5 см свіжого кореня імбиру


  • 2 ст. лож. оливкової олії


  • 3 ст. лож. бальзамічного оцту


  • 1 ст. лож. меду


  • Сіль, перець


  • 1 щіпка італійських трав




Як вибрати білокачанну капусту?



Рецептів приготування квашеного овочів досить багато. Але незалежно від рецептури потрібно правильно вибрати сам овоч. Для цього слід врахувати декілька простих рекомендацій:





  1. Вибирати капустяні качани зі свіжими, не зрізаними та не обібраними листками. Так як у цьому випадку можливо овоч був уже підморожений і таким способом прибрали зіпсовані листи




Увага! У білих листочках капусти міститься більше цукру, ніж у молодих та зелених. А саме цукор необхідний для сквашування та бродіння овочів. Оглянути головку та качан капусти на наявність коричневих або чорних підгнилих ділянок, що свідчать про зараження овоча грибками або гнильними бактеріями



Оглянути головку та качан капусти на наявність коричневих або чорних підгнилих ділянок, що свідчать про зараження овоча грибками або гнильними бактеріями



Така капуста до заготівлі на зиму непридатна, а цвілеві грибки небезпечні для здоров'я.



Звернути увагу на цілісність листків. Адже капуста ще в період вирощування може бути схильною до дії шкідників, які відкладають усередині овочу личинки і поїдають капусту зсередини.



Вибирати качани середнього розміру, невеликі, але важкі



При цьому головку здавити в руках. Якщо качан тугий, значить, овоч зрілий і встиг увібрати в себе необхідні вітаміни та мінерали з ґрунту. Повітряна, об'ємна та легка капуста була зрізана заздалегідь, тому менш корисною.
Молода зелена капуста, яку часто додають до салатів або перших страв у весняні місяці, не відрізняється корисністю і не підходить для заготівлі квашеного продукту на зиму. Такий овоч не можна довго зберігати, він підходить лише швидкого використання.



Найкращі сорти капусти, придатні для квашення на зиму, з'являються на городах або магазинах тільки на початку вересня. Підходять для заготівлі середньостиглі та середньопізні види білокачанного овочів. Адже саме така капуста вважається ідеальною для квашених заготовок, але не підійде для зберігання у свіжому вигляді.
Підійдуть для заготовок, як і для тривалого зберігання, консервування, маринування, качани пізніх сортів. Овочі відрізняються приємними смаковими якостями, зберігають максимальну кількість мінералів і вітамінів навіть після термічної обробки.
Якщо визначити на вигляд відповідний качан не виходить, можна використовувати інший спосіб. Розрізати головку навпіл, подивитися колір і скуштувати овоч на смак. Найкращий овоч для засолювання буде кремово-білого кольору всередині на зрізі, а на смак — хрустким та солодким.



Крім того, вибираючи, яка капуста підходить для засолювання на зиму, варто звернути увагу на кольорову, червоно-качанну, брюссельську та пекінську капусту. Бажано, щоб овоч був нещодавно зрізаним, свіжим та щільною структурою, без пошкоджень та ознак гниття. Саме така капуста ідеально підійде для засолювання чи маринування.



Саме така капуста ідеально підійде для засолювання чи маринування.



Бажано, щоб овоч був нещодавно зрізаним, свіжим та щільною структурою, без пошкоджень та ознак гниття. Саме така капуста ідеально підійде для засолювання чи маринування.



Як посолити кольрабі:





  1. Спочатку кольрабі необхідно очистити, зайві листочки видалити, промити та зчистити шкірку;


  2. Зібрану зелень необхідно ретельно промити;


  3. Часник очистити, нарізати великими шматочками. Якщо зубчики невеликі, можна не різати їх, а залишити цілими. А ось великі зубчики обов'язково порізати чи розім'яти вилкою;


  4. Перець добре промити, видалити насіння та пекучі перегородки, дрібно нарізати. Для гострішого смаку можна не виймати насіння, а просто нарізати стручок і використовувати його повністю. Якщо сильна гострота не потрібна, насіння використовувати не можна;


  5. Тепер варто подбати про ємність, в якій м'якоть солитиметься. Для соління зазвичай використовують дерев'яні ємності, але можна скористатися й іншою зручною тарою;


  6. На дно тари необхідно розкласти зелень, потім відправити туди м'якоть капусти, її можна нарізати або натерти на тертці, потім розкласти спеції, часник, нарізаний перчик. З усіх інгредієнтів має вийти листкова маса;


  7. Тепер варто зварити розсіл. Його варять окремо, з води та солі. Використовувати можна і холодний розчин, якщо м'якоть капусти досить м'яка та молода. А ось для визрілої кольрабі обов'язково необхідно використовувати гарячий розчин;


  8. Заготівлю необхідно накрити, щоб у неї не потрапило сміття та пил. Солитися така заготівля має не менше 1 місяця;


  9. Після цього можна пробувати закрутку на смак.




Заготівлі для гурманів



Наступні рецепти будуть складнішими, але й результат представлятиме цілком самостійну страву. Першим розповімо про кольрабі корейською. Почати слід із приготування салатної заправки. Для цього перемішайте 3 ст. л. солі великого помелу, 5 ложок цукрового піску, а також набір корейських приправ та трохи меленого перцю.Туди ж влийте 35 мл столового оцту.



Приготування кольрабі по-корейськи



Далі потрібно підготувати олійну заправку для такої заготівлі. Робиться це дуже просто. Соняшникова олія прогрівається на сковорідці до появи характерного серпанку, після чого до нього приєднуються кілька пресованих зубчиків часнику, половинка цибулини, подрібнена на тертці морквина, а також пряна заправка. Далі займіться кольрабі. Листки промитої та очищеної кольрабі необхідно нашаткувати тоненькими смужками, а потім помістити в глибокий посуд, пересипаючи сумішшю солі з цукровим піском. Далі треба потомити салат під пресом кілька годин. Це необхідно, щоб овоч виділив достатню кількість соку. Після цього слід змішати кольрабі із засмажкою, додати приправи та закатати.



Досить популярні рецепти закваски. Щоб приготувати такі заготовки на зиму, овоч потрібно буде добре почистити, помити під струменем проточної води і просушити. Далі поріжте капусту невеликими смужками, перетріть з великою кількістю солі, щільно розподіліть по заздалегідь підготовленому посуді і помістіть під прес, оскільки успішне бродіння можливе лише в тому випадку, якщо вона виділить достатню кількість соку. Закваска проходить за температурного режиму в 18–25 градусів. При цьому не забувайте періодично вибирати пінку, що з'являється на поверхні банок і проколювати капустяні листочки для відходження газу. Приблизно через тиждень банки смачної та ароматної пікантної заготовки з освіжаючим смаком будуть готові!



Ароматна пікантна заготівля



Консервування салатів – найцікавіше, адже це величезне поле для експериментів.Рецепти дуже багато і для приготування одного з них вам знадобляться морквина, помідори, болгарський перець і цибуля в рівних пропорціях. Всі овочі потрібно буде порізати у формі соломки і пасерувати на олії доти, поки засмажка не набуде апетитного золотистого кольору і характерного аромату.



Рекомендуємо ознайомитись



Далі потрібно буде підготувати капусту. Її слід очистити і нарізати невеликими шматочками і кілька хвилин проварити у киплячій воді. Потім потрібно буде перемішати охолоджену кольрабі із засмажкою, додати спеції, а також сіль та мелений перець, після чого протушкувати овочеву суміш близько півгодини. Потім розкладаємо пікантний салат у чистий посуд, закочуємо та вкриваємо теплою ковдрою. Зберігати такі заготовки навіть узимку рекомендується у холодильнику.



Кольрабі - невибагливий і багатий на вітаміни овоч, який кожен бажаючий може виростити на своєму городі. У нас він ще не отримав належного визнання, тоді як у Європі його знають повсюдно і із задоволенням вживають у їжу.



Кольрабі дуже схожий на ріпу, але насправді є одним із різновидів білокачанної капусти, що має у своєму складі великий вміст вітаміну С. Давайте розберемося, чим така корисна кольрабі, як її виростити, і які рецепти приготування на зиму існують.



Салат з кольрабі



З кольрабі виходять соковиті, смачні та малокалорійні салати. За смаком кольрабі схожа на качан білокачанної капусти, але більш солодка і соковита, тому її можна поєднувати з будь-якими овочами, наприклад, з морквою, огірком, солодким перцем, редискою, яблуком і т.д.





  • Загальний час приготування – 0 годин 10 хвилин


  • Активний час приготування – 0 годин 10 хвилин


  • Вартість – дуже економно


  • Калорійність на 100 гр – 68 ккал


  • Кількість порцій – 4 порції




Як приготувати салат з кольрабі





  • Капуста кольрабі - 1 шт.


  • Огірок – 2 шт.


  • Морква – 1 шт.


  • Зелень – 3 ст.


  • Олія - ​​2 ст.л.


  • Сіль – до смаку




Для салату з кольрабі підійде як зелена, так і фіолетова капуста кольрабі. Намагайтеся вибирати овоч невеликого розміру, щоб салат вийшов соковитим і хрустким (більші овочі можуть мати менш соковиту і жорстку серцевину).



Стеблеплід потрібно добре вимити від піску чи землі.



Очистити кольрабі від шкірки ножем або овочечисткою.



Тонко нашаткувати кольрабі на тертці або нарізати ножем. Я вибрала нарізку ножем, тонкою соломкою.



Вимити та очистити середню моркву. Натерти на тертці або нарізати тонкою соломкою. Зручно скористатися теркою для корейської моркви, адже в результаті смужки будуть однаковими.



Такими ж тонкими смужками нарізати огірок. Якщо шкірка на ньому груба, її краще зрізати. Намагайтеся нарізати огірок в останню чергу, щоб він не пустив сік.



Подрібнити зелень ножем. Для цього салату відмінно підійде зелена цибуля та петрушка, але можна додати будь-яку зелень до смаку (наприклад, кріп, кінзу, базилік і т.д.).



Помістити всю овочеву нарізку в глибоку миску, посолити та дбайливо перемішати вміст. Зручно перемішувати двома ложками, підбираючи овочі знизу догори.



Заправити салат рослинною або оливковою олією. Також можна взяти для заправки нерафіновану олію — салат стане ще ароматнішим. До речі, як заправку можна використовувати і сметану, і йогурт, і майонез, але в такому випадку калорійність салату значно збільшиться.



Якщо в салаті вам не вистачає кислинки, можна додати лимонний сік або кілька крапель оцту.



Якщо кольрабі попалася несолодка, можна зробити заправку з цукром. Змішайте трохи цукру, лимонного соку та олії. Полийте салат за 5-10 хвилин до подачі, щоб заправка добре просочила всі овочі. А якщо хочеться навпаки зробити його більш пікантним, то додайте трохи гірчиці, змішавши її зі сметаною, йогуртом або рослинним маслом.



Подавати салат із кольрабі потрібно відразу, щоб овочі не пустили сік і не втратили свій колір та пружність.



Консервування кольрабі на зиму – прості рецепти



Консервування – перше, що спадає на думку при бажанні зберегти овоч на зиму. Починаємо з того, що 3 кг качанчиків добре почистимо, промиємо і просушимо, після чого потрібно порізати їх на невеликі шматочки. Далі треба довести до інтенсивного кипіння 1 л холодної води та додати туди 1 ст. ложку харчової солі великого помелу. Потім опустіть в ємність з окропом попередньо підготовлений овоч, після чого проваріть його протягом 5 хвилин.



Консервація овочів на зиму



Заготівлю остудіть, розподіліть по стерильним скляним банкам. Тепер розсіл. Доведіть літр води до кипіння, додайте в рідину 30 г харчової солі та склянку оцту. Їм залийте овочеву заготівлю, закатайте банки, а потім простерилізуйте протягом півгодини. Коли пройде 2 доби, повторіть процес стерилізації і сховайте ємності із заготівлею у прохолодне та сухе місце.



У разі маринування насамперед слід зайнятися маринадом. Щоб його приготувати, вам знадобиться літр води, 100 г цукрового піску, а також 50 г харчової солі та 100 мл оцту. Закип'ятіть воду і трохи остудіть її.Потім додайте інші компоненти, доведіть ще раз до кипіння, після чого проваріть протягом хвилини. Тепер настав час зайнятися підготовкою кольрабі. Ретельно промийте овоч і наріжте його брусочками або на пластинки (близько 7 мм завтовшки). Після цього його слід проварити протягом 15-20 хвилин. Коли капуста охолоне, необхідно злегка просушити її та розфасувати по заздалегідь підготовленим банкам. Деякі рецепти радять покласти в заготівлю кілька зубчиків часнику, брусниці або ягоди смородини до смаку, але це необов'язково. Далі залийте овочі маринадом, закатайте банки та помістіть у холодильник для зберігання.



Варіння коренеплодів у маринаді



Ще один спосіб провести швидке консервування та не винаходити складні рецепти – це засолювання. Для правильного результату овоч необхідно належним чином підготувати. Очищену та промиту капусту поріжте дрібними брусочками і зануріть їх у окріп. Після 1 хвилини дістаньте кольрабі, остудіть і просушіть. А поки вона сохне, ви можете зайнятися приготуванням розсолу для закуски. Закип'ятіть літр води і додайте туди рівну кількість цукрового піску, харчової солі, а також столового оцту (по 1 ст. л.), потім проваріть все протягом півтори хвилини.



Далі вам знадобиться глибока широка миска чи каструля. У неї шарами слід викласти охолоджену капусту кольрабі, натерту на велику тертку моркву, подрібнений часник і зелень.



Зверніть увагу на те, щоб останній шар виявився з моркви. Залийте овочі гарячим розсолом, накрийте кришкою, зверху розмістіть прес. Засолювання повинне відбуватися при температурі не менше 18–20 градусів



За кілька днів готову закуску можна буде розкласти по стерильних банках та відкрити на свята взимку. Зберігати солону кольрабі рекомендується в холодильнику



Засолювання повинне відбуватися при температурі не менше 18–20 градусів. За кілька днів готову закуску можна буде розкласти по стерильних банках та відкрити на свята взимку. Зберігати солону кольрабі рекомендується в холодильнику.



Які заготовки можна зробити з кольрабі. Консервування кольрабі



Підготуйте кольрабі. Промийте від бруду. Обсушити рушником. Овочечисткою видаліть шкірку. Наріжте довгою тонкою соломкою. Для цього скористайтеся теркою для корейської моркви. Помістіть у зручну глибоку ємність.



Промийте та очистіть моркву. Наріжте також, як кольрабі. Додайте|добавляйте| до капусти і добре перемішайте.



Візьміть чисті баночки. На дно покладіть промиті гілочки селери, запашний горошок, зубчики часнику. Додайте підготовлені овочі, трохи утрамбуйте.



У сотейнику закип'ятіть воду. Додайте цукор, сіль|соль|. Перемішайте до розчинення. Налийте оцет. Доведіть до кипіння та вимикайте.



Гарячим розсолом залийте баночки з капустою. Накрийте чистими кришками. Каструльку застелите тканиною, поставте баночки. Налийте теплу воду по шийку банки і відправте на вогонь. Доведіть до кипіння.



Кольрабі має досить щільну консистенцію, і щоб вживати її можна відповідно її готувати. Маринування кольрабі на зиму передбачає її нарізування на окремі невеликі елементи, які повністю промаринуються і вберуть у себе спеції.



Завдяки доповненню в рецепт запашного перцю, маринад виходить ароматним, а значить і вся маса просочиться цими ароматами.Оцет допомагає зробити пікантний маринад, який краще просочить м'якоть.



Необхідні інгредієнти:





  • Кольрабі - 500 грамів;


  • Перець - 2 запашні штучки;


  • Часник – 3 часточки;


  • Лавр – 2 листочки;


  • Сіль – 13 г;


  • Вода – 250 мілілітрів;


  • Оцет – 20 мілілітрів;


  • Цукор – 20 грамів.




Маринована кольрабі на зиму.





  1. М'якоть капусти помити, очистити від шкірки і нарізати трикутними пластинами, вони повинні мати товщину не більше 5 міліметрів, можна скористатися спеціальними шатківниками, які тонко нарізають м'якоть;


  2. Після цього масу заливають водою, вода повинна повністю покривати м'якоть, вилити в оцет суміш і проварити протягом 15 хвилин;


  3. Після варіння плиту вимкнути, а суміш залишити до повного остигання;


  4. Потім перекласти зварену м'якоть у скляні баночки, трохи утрамбувати і відставити убік;


  5. Окремо зварити маринад із води, в яку додають відміряну кількість солі, цукру, лавр, перчик і часник. Усю масу проварити не більше 1 хвилини після того, як вона закипить.


  6. Банки закатати кришками, почекати, поки охолонуть, застигнули.




Як виростити кольрабі у відкритому ґрунті?



Кольрабі - це один з видів капустяних, плодом якого є розширився вшир стеблів округлої форми.У тому числі всіх кольраби вважається найкориснішою, т.к. в ній міститься багато вітамінів та мікроелементів, необхідних для організму людини. Листя кольрабі великі, зеленого кольору. На смак стеблеплід солодкуватий, з соковитою та ніжною м'якоттю. Садять рослину як у відкритому, так і закритому ґрунті. Кольрабі легко переносить перепади температури, спекотну та посушливу погоду. У цій статті ми розповімо, як садити овоч насіннєвим способом та розсадою, і як доглядати культуру після посадки.



Посадка кольрабі



Існує два способи посадки кольрабі: розсадою або насінням. При цьому догляд після посадки практично не відрізняється.



Підготовка ґрунту



Щоб отримати рясний урожай кольрабі, потрібно готувати грядки заздалегідь. Робити це рекомендується у весняний чи осінній період. Ґрунт потрібно перекопати, внести поживніші речовини та удобрити його. Якщо підготовка здійснюється восени, у ґрунт потрібно внести суперфосфат та калій. Якщо навесні глибоко внести аміачну селітру гранулами. Необхідно брати до уваги те, які культури вирощувалися цьому місці, т.к. це має велике значення для врожайності та розвитку рослини. Найкраще, якщо попередниками є помідори, морквина чи гарбуз. Не можна садити кольрабі після капустяних т.к. їх вражають ті ж комахи та хвороби. Щоб успішно виростити овоч, рекомендується вибирати родючий ґрунт, реакція якого нейтральна чи слабокисла. У жодному разі не варто садити кольрабі на кислому ґрунті, т.к. плоди розвиваються твердими з грубими волокнами.



Посадка кольрабі насінням



З травня по червень рекомендується сіяти насіння кольрабі у відкритому ґрунті. У цей період рослина найкраще приживається, бо ще немає спекотного сонця.Насіння для посіву в ґрунт обробляються так само, як і для вирощування розсади. Їх потрібно обробити спочатку гарячою водою (50 ° С), а потім холодною протягом 1-2 хвилин. Після цього просушують. Перед посадкою в ґрунт потрібно внести перегній чи компост. Не рекомендується удобрювати гноєм. Для кожної лунки має бути виділена жменя перегною, змішана з ґрунтом. Насіння найчастіше сіють поруч із цибулею чи морквою. При цьому обов'язково залишати відстань між рослинами близько 30 см, а між рядками не менше 50 см. Поглиблюють насіння в ґрунт на 2 см. Коли насіння проростає, проріджують паростки.



Посадка кольрабі розсадою



Розсаду садять на початку травня увечері, найкраще у похмуру погоду. Її заглиблюють у ґрунт нижче, ніж коренева шийка. У ямки необхідно додати перегній чи золу. Після лунки поливають (1 л на одну рослину). Садаючи розсаду в ґрунт, між паростками потрібно залишити відстань близько 25 см, а між рядами – 40 см. Заглиблювати їх у ґрунт потрібно до першого листочка. Якщо заглибити більше, стеблоплід може не сформуватися. Після цього потрібно прикрити розсаду на кілька днів, щоб захистити від сонця, використовуючи нетканий матеріал.



Коли садити



Якщо ви плануєте збирати врожай вже влітку, садити потрібно на початку весни під плівкою, а за кілька тижнів – у відкритому грунті. Пізні сорти рекомендується садити відразу у відкритий ґрунт наприкінці травня, при цьому у паростків має бути не менше 5 листків. Насіння у відкритий ґрунт необхідно сіяти з травня по червень. Як місце посадки рекомендується віддавати перевагу ділянці, що добре освітлюється, з південно-східної або південної сторони.



Догляд за кольрабі



Для нормального зростання і хорошої врожайності кольрабі потрібно забезпечити доглядом, а саме поливати її, удобрювати, підгортати, розпушувати і покласти грунт. Не менш важливим є і своєчасний збір урожаю.



Полив, розпушування ґрунту, підгортання



Кольрабі хоч і невибаглива культура, але з метою поліпшення врожайності та інтенсивності зростання необхідно регулярно розпушувати ґрунт та помірно поливати. Розпушувати треба дуже акуратно, щоб не засипати кущик землею і не пошкодити його кореневу систему. Особливо важливо розпушувати у вегетаційний період, а також полотити грунт і поливати його. Головне, щоб грунт завжди був пухким і вологим. Підгортають рослину через три тижні поле посадки, а після разів на пару тижнів.



Дуже важливо поливати кольрабі в жарку та суху погоду двічі на 6-7 днів і, коли стеблоплід починає наливатися. Якщо ж поливів буде недостатньо, плоди розвинуться маленькими і незабаром одеревіють; у них утворюються грубі волокна, а смак буде гіркуватим. Якщо ж полив буде надмірним, рослина не буде нормально рости або його зашкодить грибкове захворювання.



Посаджену у відкритий ґрунт розсаду рекомендується спочатку поливати кожні два дні, а коли вона почне рости – скоротити поливи до одного разу на 6-7 днів. Найчастіше поливати необхідно у червні. Після поливу рекомендується розпушити ґрунт і позбутися бур'янів. Розпушують ґрунт на рядочках на глибину 8 см.



Підживлення



Від того, як часто і чим ви удобрюєте кольрабі, залежить її зростання та майбутня врожайність. Вперше потрібно підгодувати через три тижні після посадки, і бажано це робити паралельно поливу. Ефективно по черзі вносити органіку та мінерали з перервою у півмісяця. Готувати добриво рекомендується за вказівкою, вказаною на упаковці.Під час вегетаційного періоду внести підживлення потрібно тричі. Перші дві проводять у розсадний період, а останню підгодівлю здійснюють тоді, як наливається стеблеплід:





  1. Коли сформувалися два справжні листочки. Це підживлення проводиться як некореневе комплексними добривами.


  2. Під час процедури загартування за пару тижнів до посадки на постійне місце. Обприскують сульфатом калію із сечовиною, розведеними водою.


  3. Для останнього підживлення рекомендується використовувати мінерали та органіку.




Головне, щоб грунт був поживним. Якщо вона була добре удобрена компостом і перегноєм під час посадки, то під час зростання рослину можна не удобрювати. Бажано часто вносити деревну золу біля кущів, яка послужить для кольрабі захистом від комах. Якщо при посадці ділянка бідна, можна в грунт додати суперфосфат, калійну сіль або аміачну селітру. Якщо ж під час посадки підживлення не проводилися, то цими речовинами необхідно удобрити рослину поливами через тиждень після висадки в грунт.



Обробка від хвороб та нашестя комах



Якщо кольрабі захворіла або її пошкодили комахи, потрібно вдатися до позачергової обробки, використовуючи спеціальні препарати:





  • інсектициди: "Амбуш", "Деціс", "Карате", "Ровікурт", "Корсар" і т.д.;


  • боротьба з грибковими захворюваннями: фунгіциди "Квадріс", "Фундазол", "Скор" або "Топаз";


  • якщо захворювання вірусне, вилікувати рослину неможливо. У цьому випадку необхідно видалити кольрабі, що захворіли, з ділянки і спалити їх; ґрунт дезінфікувати.




Збір врожаю кольрабі



Збирати кольрабі потрібно тоді, коли вони у діаметрі досягнуть 8 см. У цей період вони найбільш соковиті та смачні.Сорти кольрабі, які дають великий плід, здатні довго зберігатись, тому їх потрібно виростити до вказаного в описі розміру. Чи зрілі плоди, можна визначити тільки за їх розміром, але не за кольором. Не страшно вирощувати кольрабі і до 10 см в діаметрі, але важливо вчасно їх зрізати, т.к. вони здеревніють і стануть непридатними до вживання в їжу.



Зберігання кольрабі



Для зберігання кольрабі мають бути створені необхідні умови. Необхідна вологість повітря на місці зберігання 95%, а температура - 0°С. Щоб збільшити термін зберігання овочів, рекомендується залишити коріння плодів і помістити кольрабі в ящики, наповнені піском так, щоб не торкалися один одного. При цьому овочі можуть зберігатись близько 5-8 місяців. У холодильнику кольрабі протримається не більше двох тижнів, у морозильній камері – понад півроку.

Схожі записи

 
Моя корзина
Ваша корзина пуста.
Поиск
Выбор валюты
Евро
Рубль
Доллар
Гривна
Вход на сайт
Забыли пароль?
Ещё не зарегистрированы? Записи