Прибирання столових буряків та заготівля буряків на зиму
Коренеплоди чудово зберігаються. Тому дуже багато городників заготовляють буряки на зиму. Вона дуже невибаглива до умов зберігання. Можна зберігати врожай у засіках насипом. Найбільш підходящі сорти для тривалого зберігання це Підзимова, Незрівнянна та Бордо.
Збирання буряків проводять трохи раніше, ніж збирання моркви. Її коренеплоди більші і виступають над поверхнею землі більше. Тому вони сильніше ушкоджуються морозами. Швидкостиглі сорти дозрівають вже у липні. На момент готовності коренеплоди першого класу якості мають діаметр 5-10 см. Коренеплоди другого класу якості досягають діаметром до 14 см.
Прибирання столового буряка проводиться, коли його листя пожовкло і висохло. Зазвичай це кінець серпня та перша половина вересня місяця.
Коренеплоди дуже акуратно, щоби не пошкодити їх, підкопують вилами. Потім руками витягають із ґрунту, очищають від залишків землі. Після цього за допомогою гострого ножа обережно, щоб не зачепити сам коренеплід зрізають бадилля. Довжина черешків після збирання повинна становити трохи більше 2 див. Через деякий час після того, як ці зрізи затвердіють, урожай можна буде прибрати на зберігання.
Щоб запобігти розвитку мікроорганізмів, урожай слід обробити крейдою. Добре зберігати буряки поруч із картоплею. Це сприятливо впливає і на той, і на інший овоч.
Коренеплоди мають характерну товсту шкірку. Вона захищає їх від механічних пошкоджень, а також зменшує випаровування вологи. Крім того, овоч має здатність зарубцьовувати невеликі подряпини у своїй верхній частині. Але термін придатності такого врожаю зменшується до 4 місяців. Якщо у головок здерта шкірка, то термін зменшується до 3-4 місяців.Ще менше може пролежати врожай ушкоджений хворобами та комахами. Навіть одна хвора головка у всій партії, здатна занапастити велику кількість інших коренеплодів. Після збору всі голівки потрібно добре оглянути, відокремити пошкоджені, підгнили і хворі екземпляри. Потім просушити на повітрі.
Якщо врожай не має механічних пошкоджень і не заражений, то він спокійно пролягає 8 місяців. Це означає, що при акуратному зборі та за належних умов, урожай може зберегтися до врожаю наступного року. При цьому він зберігатиметься свіжим. Найкраще зберігаються головки діаметр у яких до 10 см. Найкраща вологість для врожаю – 80-85%. А найкраща температура 2-3°С. Сховища повинні бути прохолодними та сухими. Слід оберігати його від підморожування. Після того, як він розмерзнеться, головки загниють і захворіють. Потрібно враховувати, що лежкість може залежати від умов вирощування та особливостей того чи іншого сорту.
Є багато варіантів, як зберігати буряки. Головки можна прибрати в поліетиленові пакети, які потім засипаються тирсою або піском. Можна залишити в піску, торфі, стружці або в тирсі в сухих і чистих ящиках. Великі партії добре зберігаються у контейнерах із поліетиленовими вкладишами. Контейнери зверху засипаються до 7 см вологим піском. Їх можна встановлювати один над одним. За такого способу втрати становитимуть трохи більше 5%. Але в цьому випадку температура має бути 0°С. Якщо вона підвищиться хоча б на кілька градусів, кількість втраченого врожаю суттєво збільшиться.
Ще можна прибрати коренеплоди в підпілля, льох, яму, траншею або в підвал. У траншеях головки засипають землею та вкривають листям.
Якщо збір проводився за допомогою машин, то головки зберігають у засіках.Навали розрівнюють для кращої вентиляції. Дрібні головки зберігають окремо від великих.
Коли прибирати буряки і як зберегти на зиму?
Буряк – популярний овоч, який вирощує кожен городник на своїй ділянці.
У буряків багато корисних властивостей - з нього готують різні страви, застосовують у домашньому лікуванні адже вона містить велику кількість вітамінів та мікроелементів у своєму складі.
Розглянемо докладніше:коли прибирати буряки, як правильно викопувати, і як зберегти на зиму.
Від правильно вибраних термінів збирання залежать смакові якості плодів, кількість накопичених вітамінів у них та здатність до тривалого зберігання взимку. Активно вітаміни та мінерали накопичуються особливо наприкінці терміну дозрівання буряків, тому поспішати зі збиранням не варто, а робити все вчасно.
Коли прибирати буряки з грядки на зберігання
Буряк необхідно прибирати до настання перших заморозків. При сухій осінній погоді буряк добре почувається в землі, і зберігається значно краще, ніж у підвалі чи льоху.
Але якщо осінь дощова коренеплоди у надлишку насичуються вологою і існує велика ймовірність що вони швидко псуються при зберіганні. Такі буряки не підійдуть для тривалого зберігання.
Багато городників не ризикують і не залишають буряка надовго в землі, щоб не втратити в результаті всього врожаю.
Назвати точні терміни, коли потрібно викопувати буряки неможливо, все залежить від погоди вашого регіону.
- регіону вирощування (кліматичні умови вашої території)
- метеорологічних умов
— обов'язково враховуйте термін дозрівання конкретних сортів
— від особливості агротехніки (великі коренеплоди можна прибирати раніше, а дрібні залишити довше, давши можливість трохи підрости).
Слідкуйте за погодою та спостерігайте за коренеплодами і коли з'являються вже нові нарости на листі та коренеплодах – це час збирання. Найкращий час збирання врожаю буряків, це погожий день із температурою не нижче 5 градусів морозу.
Збирання буряків на зберігання
Збирання буряків роблять вручну, вила і лопати застосовують у крайніх випадках, якщо не вистачає сил дістати коренеплід із землі. Підкопувати потрібно акуратно, щоб не пошкодити коренеплоди.
Бадилля з буряків видаляють відразу, щоб вона не збирала поживні речовини. Це роблять ножицями або секатором, відрізаючи бадилля на відстані близько 5-10 мм від головки коренеплоду, тоді навесні воно не почне рости і не висушить овочі.
Саму землю потрібно обережно стерти руками або сухою ганчіркою з коренеплоду, після того, як вони трохи просохнуть на грядці під осіннім сонцем.
Увага: ні в якому разі не мийте овочі або тим більше не очищайте за допомогою ножа. Так їх можна пошкодити, і вони швидко зіпсуються.
Після обрізання бадилля та видалення бруду обов'язково просушіть коренеплоди у прохолодному приміщенні перед закладкою на зберігання.
Як зберігати буряк взимку
Існують різноманітні способи зберігання буряків, завдяки яким вони не зав'яне і не зіпсуються. Для тривалого зберігання підходять далеко не всі сорти буряків, а плоди середньо-пізніх та пізніх сортів.
Зберігання буряків у льоху чи підвалі
Перед закладкою коренеплодів на зберігання обов'язково потрібно підготувати – очистити, просушити, прибрати зіпсовані екземпляри, відсортувати за розміром.
Буряк середніх розмірів зберігається найкраще, занадто дрібні швидко в'януть, а великі згодом стають жорсткими.
Основні умови оптимальної безпеки плодів - Темрява, прохолода (від 0 до 2-3 градусів тепла), висока вологість (близько 90%).
Найпростіший спосіб зберігання буряків це за допомогою піску, змішаного з золою в рівних пропорціях. Для цього потрібно висипати коренеплоди в ящики без прорізів і пересипати сумішшю піску і золи шарами так, щоб вони не торкалися один одного.
Пісок збереже для буряків потрібний рівень вологості. Як варіант можна пересипати тирсою, сухим торфом.
Ще один варіант – це зберігання буряків поверх картоплі. Таким чином створюються відмінні умови для обох овочів, картопля віддає зайву вологу бурякам, а буряк підвищує пружність картоплі.
Увага: при зберіганні буряків завжди укладайте великі коренеплоди нагору, а найдрібніші вниз.
Незалежно від способу зберігання буряків періодично варто перебирати для виявлення псованих коренеплодів або виявлення будь-якого захворювання.
Як зберегти буряк у квартирі взимку
Якщо у вас немає льоху чи підвалу, то невеликі запаси буряків можна зберігати і у квартирі.
Термін збереження буряків у квартирі знижується до 3-4 місяців. Зберігати коренеплоди можна у холодильнику, на балконі, у коморі чи іншому темному місці.
Якщо ви збираєтесь зберігати буряки на балконі, то підійдуть будь-які ящики або коробки (бажаніше навіть пінопластові). Як підкладку використовуйте пісок або тирсу. Якщо передбачається зниження температури за вікном, додатково потрібно укутати ковдрою.
Якщо у вас немає балкона, можна зберігати в ящику з піском та в іншому місці, віддаленому від батареї та опалювальних приладів.
При зберігання в холодильнику можна загорнути кожен коренеплід у пергаментний папір чи фольгу – цим продовжити зберігання.Основний недолік цього способу можна зберегти невелику кількість овочів.
Як зберігати буряки в морозилці
Якщо всі перераховані вище способи вам не підходять, то буряк можна заморозити, зберігши всі корисні речовини.
Заморозити буряк можна в сирому або відвареному, повністю або натерти на тертці.
Для економії часу під час приготування страв можна відварити буряки, натерти на тертці та заморозити.
Відмінний варіант зберігання буряків – замаринувати на зиму, зробивши заготівлю для борщу або буряку ікру.
Відео – Як правильно прибрати та зберегти буряк
Коли потрібно проводити збирання буряків?
Терміни збирання буряків багато в чому залежить від сорту. Після вилучення із землі необхідно подбати про підготовку до зберігання плодів, щоб вони довше залишалися корисними та придатними до вживання. Про це, а також про ознаки стиглості овочів та правильне сортування врожаю, ви дізнаєтеся під час прочитання цієї статті.
Оптимальні терміни збирання врожаю буряків
Слід звертати особливу увагу на час, необхідний вегетації коренеплодів.
- Ранні сорти. Для повного дозрівання потрібно в середньому 70 діб. Нестача різновиду – менш виражений смак. Перші плоди збирають із серпня до вересня. Прикладом є Бояриня.
- Середньостиглі. Потрібно почекати 80-100 днів від сходу. Найпоширеніший вид за умов помірного клімату нашої країни. Придатні для вживання в сирому та готовому вигляді. Збирання врожаю починається у вересні. Сюди відносять Бордо.
- Пізньостиглі. Плоди формуються за 100-140 діб. Вони відрізняються гарною лежкістю та насиченим смаком. Зазвичай збирають у жовтні, тому для вирощування у північному кліматі не годяться. Представник - Командор.
Важливість своєчасного збирання
Повністю дозрілий буряк приємніший на смак і краще зберігається.
Якщо помилитися з часом прибирання:
- Пізній урожай. На вигляд такі плоди практично не відрізняються від овочів оптимального періоду збору. Але вже через 1-2 місяці вони починають псуватися.
- Раннє прибирання. Буряк має менш виражений смак. До того ж у ньому накопичується менше корисних речовин.
Як визначити зрілість коренеплоду?
Виділяють кілька основних параметрів:
- Розміри. Зазвичай прописані на упаковці з насінням. Залежно від сорту, діаметр середніх плодів коливається в межах 5-10 см. Найбільші представники досягають 15 см.
- Листя. Стають жовтими, в'януть.
- Корінь. Центральний стоншується. Велика коренева система характерна для недозрілих овочів.
- плоди. Там з'являються невеликі нарости.
Прибирання за місячним календарем
Серед досвідчених садівників існує думка, що збирати врожай слід, орієнтуючись на фази місяця:
- Зменшуючу. У сузір'ях Близнюків, Козерога, Тельця.
- Зростаючу. У сузір'ях Діви та Козерога.
На які дні звернути увагу на 2019:
- Липень. 23-27 число.
- Серпень. У період із 19 по 25.
- Вересень. 8-9, з 16 до 21, 25-26 числа.
- Жовтень. 3-6, з 15 по 19, 22-25 числа.
Якщо зробити прибирання на спадаючий місяць у сузір'ї Раку, плоди будуть рідкими і несмачними.
Вплив погодних умов на термін збору буряків
На вегетацію коренеплодів дуже впливає клімат:
- Сухість та прохолода. Якщо культура зріє за таких умов, то поспішати не слід.
- Дощі. При рясному зволоженні буряк стає водянистим, швидко псується і страждає від захворювань. У цьому випадку зібрати плоди потрібно відразу після дозрівання.
- Тепло. Якщо температура занадто висока, коренеплоди виростають жорсткими та волокнистими структурою.
Культуру треба забрати до перших заморозків, інакше вона швидко зіпсується.
Залежність часу збирання від регіону проживання
Що потрібно знати про це:
- Сибір та Урал. В цьому випадку холоди наступають раніше. Викопати буряк слід до кінця вересня.
- Середня смуга та Підмосков'я. У разі помірного клімату пізній урожай може зріти до початку листопада.
Правила збирання врожаю
- Виберіть сухий і сонячний день. Якщо зібрати вологі плоди, вони менше зберігатимуться.
- Візьміть гострий ніж або лопату. Підкопайте овоч з кількох сторін.
- Обережно візьміть за бадилля і потягніть угору.
- Очистіть від землі. Краще робити це руками у тканинних рукавичках.
- Обріжте листя. Залишіть близько 1 см. Також приберіть бічні корінці і вкоротіть центральний, якщо він занадто довгий.
- Розкладіть буряки на вулиці, щоб підсушити. Перевертайте для рівномірного висихання всіх сторін. Не варто витрачати на це більше 4 годин. навіть 1 тиждень.
Мити буряк не рекомендується, інакше він швидко стане непридатним для зберігання.
У наступному відео можна дізнатися, коли правильно прибирати буряки і як це робити:
Сортування
Є 2 критерії сортування:
- Розмір. Переберіть овочі, розділяючи дрібні та великі.При укладанні на зберігання маленькі буряки поміщають на дно, а великі укладають зверху.
- Терміни. Зберігайте окремо ранні, середньостиглі та пізні коренеплоди.
Також потрібно видалити:
- пошкоджені;
- із ознаками хвороб;
- підгниваючі;
- деформовані.
Якщо зрізати з овочів зіпсовані ділянки, їх можна використовувати для негайного вживання або згодувати худобі.
Особливості зберігання
Після збирання врожаю важливо подбати, щоб він довше зберігав свої характеристики. Цьому допоможуть наведені нижче поради.
Оптимальні умови
- Температура. Має бути в межах 0-3 градусів.
- Вологість. Підтримується лише на рівні 90-92 %.
- Приміщення. Темне, захищене від гризунів та морозів.
Способи
Вирізняють кілька методів, що дозволяють зберегти буряки на зиму. Докладніше про кожен з них ви дізнаєтесь нижче.
Підвал чи льох
- Короб. Помістіть овочі в картонні коробки і зверху присипте піском.
- Полиці. Розмістіть буряки в 1 шар, дотримуючись відстані між овочами. Нижня дошка має бути на відстані близько 15 см від підлоги, щоб забезпечити нормальну циркуляцію повітря. Не притуляйте стелаж до стіни.
Квартира
- Балкон. Підійде лише засклена лоджія. Візьміть великі мішки з поліетилену, зробіть отвори в них і покладіть буряк, присипаючи зверху тирсою. Чи не зав'язуйте. Можна також запакувати в коробки з отворами для повітря і засипати стружкою. У період морозів урожай накривають ковдрами.
- Кладовка. Розкладіть по дерев'яних ящиках, посипаючи піском, щоб коренеплоди не торкалися одне одного.
Холодильник
Термін збереження на полиці не перевищує 1 місяць.
- У пакеті. Коренеплоди укладають у пакет, відкритий для циркуляції повітря та кладуть у ящик для овочів.
- У папері. Кожен плід обертають окремо.
Можна також помістити овочі в морозилку. Для цього:
- зріжте хвостики;
- відваріть до готовності;
- дочекайтеся охолодження;
- зніміть шкірку;
- наріжте зручним способом;
- розкладіть по пакетах чи контейнерах, підписавши кожному дату;
- приберіть у морозилку.
Коренеплоди зберігають свої якості протягом 8 місяців та більше.
Секрети дослідних садівників
Як ще можна зберегти властивості овочів:
- Спільне зберігання. Для цього викладіть картоплю нижнім шаром. Зверху розкладіть буряки. При такому способі обидві культури залишаються свіжими та зберігають свої корисні властивості.
- Відмочування у глині. Змішайте жирну глину з водою, щоб отримати речовину, схожу структурою на сметану. Зануріть кожен овоч в отриману суміш. Дайте їм час висохнути. Взимку ви можете просто промивати плоди під водою, щоб змити надлишки глини.
- Обробка сіллю. Приготуйте концентрований розчин і зануріть у нього коренеплоди. Можна також посипати проміжки між плодами.
- Способи поділу плодів. Іншими варіантами відокремити овочі один від одного є обгортання фольгою або папороттю, обвалювання в деревній золі.
Про правила зберігання буряків розповість досвідчений городник у наступному відео:
Збирання врожаю буряків слід здійснювати не пізніше листопада. Плоди очищають від ґрунту, сушать і перебирають, щоб потім помістити на зберігання у підвал, на балкон або холодильник. За добрих умов овочі можуть зберігати свої смакові якості та корисні властивості до наступного року.
Прибирання та зберігання столових буряків
АГРОНОВИНИ
Під Волгоградом зводять сучасний молочний комплекс
Ощадбанк за 8 годин прийняв річний ліміт заявок щодо сільської іпотеки
Поповнення у списку системоутворюючих агропідприємств
Довгоочікувані гранти для фермерів
У Краснодарі бізнесмен приховав від держави податки на більш ніж 48 млн. рублів
Їдальня буряк – незамінна складова в російській національній кухні. А скільки корисних речовин вона містить у собі! Крім індивідуальних смакових якостей, буряк має здатності омолоджувати організм людини, підвищувати рівень гемоглобіну, прибирати зайву вагу, знижувати кров'яний тиск, очищати кишечник та багато іншого.
Історія використання буряків людиною сягає глибокої давнини. Вважається, що як мінімум за тисячу років до нашої ери люди обробляли буряки, застосовуючи їх як продукт харчування та з лікувальною метою. Існуючі письмові докази свідчать про те, що вже до IV століття до нашої ери буряк користувався любов'ю та популярністю в Стародавній Греції, а до X століття нашої ери на повну силу вирощувалась нашими предками на території Русі.
Крім користі від самого коренеплоду не пропадає і бадилля буряків - ніжна і соковита вона є і самостійним харчовим продуктом і чудово підходить для годування сільськогосподарських тварин, а в подрібненому вигляді чудовою зеленою добавкою до раціону свійської птиці.
Ще однією безперечною перевагою буряків є те, що при термічній обробці вона практично не втрачає корисних властивостей.
Прибирання столових буряків
Перед збиранням буряків варто ознайомитись із основними принципами. Існує три ступені стиглості даного коренеплоду – ботанічна, біологічна та технічна (ботанічна стиглість – це повне дозрівання насіння на другому році зростання буряків). Приступати до збирання врожаю можна, як і за біологічної, і технічної стиглості.При технічному бадилля ледве починає сохнути, прилягає до землі, а за біологічної вона вже майже повністю висохла, а коренеплід припинив свій ріст. Доцільно збирати врожай саме в стадії біологічної стиглості, але у разі ранніх заморозків буряки потрібно прибрати з грядок якнайшвидше. Прибирання повинне проводитися в сухий день. Технологія збирання врожаю досить проста:
- За допомогою вил або лопати потрібно підкопати коренеплід, витягнути його із землі та злегка очистити від залишків ґрунту. Чи не оббивати!
- Залишити буряк на пару годин полежати на відкритому повітрі, щоб дати можливість трохи підсохнути.
- Гострим ножем обрізати бадилля, максимально намагаючись не зачепити живе місце. Корінь не потрібно обрізати.
- Зачекати, доки зрізи висохнуть, потім укласти в заздалегідь підготовлену тару для зберігання.
У зимовий період найкраще зберігаються середньостиглі та пізньостиглі сорти. Це – Циліндра, Єгипетська пласка, Нобол, Червона куля, Носівська пласка та інші. Тому, плануючи зберігати свій урожай протягом тривалого терміну, варто з'ясувати, до якого типу належить буряк, який ви збираєтесь вирощувати.
Зберігання столових буряків у зимовий період
Перед збиранням урожаю потрібно підготувати приміщення для зберігання цукрових буряків. Це може бути льох, підвал або комора. За пару днів його необхідно провітрити, старанно забрати від сміття, залишків торішнього врожаю. Стіни і стеля потрібно побілити вапном, тим самим продезінфікувати приміщення від грибка і позбутися шкідливих комах. Потім готують тару для зберігання. Це можуть бути:
- дерев'яні скриньки;
- спеціальні пластикові ящики для овочів;
- мішки або сітки;
- поліетиленові пакети.
При зберіганні у плівці пакет потрібно залишити відкритим.Для підстрахування від загнивання вміст такого пакета пересипають стружкою або соломою.
Столові буряки можна зберігати, не поміщаючи в тару. Для цього треба просто акуратно розкласти її поверх картоплі. Ці два види овочів чудово є сусідами: буряк забирає від картоплі зайву вологу, тим самим застерігаючи її від загнивання. Сам же буряк завдяки волозі, що віддається картоплею, довго не в'яне і не починає морщитися.
Після того, як зрізи висохли, і буряки вже розфасовані, потрібно опустити їх у підвал. Температура повітря, необхідна для тривалого зберігання столових буряків +1…+3°С, вологість – 85-95%.
Є кілька хитрощів, які допоможуть зберегти запаси буряків у привабливому вигляді усю зиму.
- Перед закладкою в тару коренеплоди пересипати піском або деревною золою.
- Підсушений на сонці річковий пісок насипати в ящики, а в нього закопати буряк.
- На дно та наверх тари покласти листя папороті.
- Обробити коренеплоди сольовим розчином чи просто сіллю. Після цього добре просушити.
- Якщо у приміщенні для зберігання буряків неможливо створити необхідні температурні умови, при збиранні з грядок не зрізати бадилля ножем, а акуратно відокремити руками.
- Найкраще зберігаються коренеплоди дрібного та середнього розміру. Тому великі бажано витратити в першу чергу.
Також не потрібно забувати про те, наскільки важливо час від часу перевіряти свої запаси. Варто лише одному овочу загнити, як слідом за ним почнуть псуватися й інші.
Дані про правовласника фото та відеоматеріалів взяті з сайту « Журнал садівника Ryazanameli.ru » , докладніше у Правилах сервісу
Заправка для борщу з буряка на зиму
Простий рецепт російської кухні. Його можна приготувати за 180 хв. І вийде у нас приблизно десять порцій.Готова страва містить близько 167 ккал.
Якщо ви хочете взимку заощадити час, то заправка для борщу ідеально підійде. Борщ із банки виходить ароматним, смачним, а найголовніше швидким - упораєтеся за півгодини! Можливо, вам буде цікавий рецепт заправки для розсольника, напишіть, що думаєте.
Відео рецепт
Рецепт заправки для борщу з буряка на зиму
- Загальний час: 180 хв
- Рецепт на: 10 порцій
- Калорій: 167 кКал
- Складність: Простий рецепт
- Національна кухня: Російська
Гарячу заправку розкладіть по чистим, сухим стерилізованим банкам, закрийте кришками. Банки із заправкою переверніть догори дном і укутайте покривалом. Після остигання можна скласти в комору або льох.
Інгредієнти
- Рослинна олія - 200 мл
- Морква - 1 кг
- Цибуля - 1 кг
- Помідори - 1 кг
- Буряк - 3 кг
- Болгарський перець - 1 кг
- Вода - 0,5 л
- Сіль - 3 ст.л.
- Цукор - 7 ст.л.
- Оцет столовий 9% - 150 мл
- Зелень петрушки та кропу - 200 г
Як приготувати
Спочатку підготуємо овочі. Помідори обдайте окропом, потім зануріть у холодну воду. Шкірка легко зніматиметься. Зніміть її та дрібно поріжте помідори. Буряк і моркву потріть на великій тертці, цибулю та перець наріжте кубиками. З перцю попередньо слід видалити насіння. Зелень подрібніть.
У чавунному казані протушкуйте моркву протягом 5-7 хвилин. Використовуйте олію без запаху. Моркву викладайте у вже розігрітий казан.
Туди ж додайте цибулю та обсмажте з морквою ще 10 хвилин. Постійно помішуйте.
Потім влийте воду і додайте|добавляйте| буряк. Добре перемішайте та протушкуйте ще 15 хвилин.
Потім додайте перець та помідори.
Всипте цукор, сіль, долийте оцет, ретельно перемішайте. Під накритою кришкою гасимо 10 хвилин.
Додати зелень, перемішати і протушкувати ще 10 хвилин.Заправка готова.
Головне не бояться. Все вийде. Спробуватиму приготувати суп-пюре з буряка. Хто зі мною? Завжди намагаюся приготувати щось нове.
Заправка для борщу з буряка на зиму: дуже смачні рецепти!
Незмінним попитом у господарок користується смачна та ароматна заправка для борщу з буряка. Хочу запропонувати заготувати про запас цю дуже затребувану закруточку на зиму.
Бурякова заправка завжди вас допоможе, коли потрібно швидко зварити борщ і дозволить заощадити час на кухні. Все, що вам потрібно буде зробити, це дістати з полички заповітну банку, відкрити її та заправити бульйон. Борщ відразу набуде насичений, яскравий колір, він виходить дуже смачним!
Рекомендую також подивитися ще одну приголомшливу заготівлю на зиму - овочеву закуску «Вогник», яку можна зберігати в умовах квартири.
Дуже смачна заправка для борщу на зиму з буряків
Щоб заправка вдалася, овочі беріть найсвіжіші, без псування та гнилі, а помідори - стиглі, соковиті, м'ясисті.
Інгредієнти:
- 2,5 кг - буряки
- 800 г - помідорів
- 350 г - болгарського перцю
- 300 г - цибулі
- 130 г - часнику
- 1.5 ст - рафінованої соняшникової олії
- 60 мл - оцту 9%
- 3,5 ст. л. - цукрового піску
- 2 ст. л. - солі
- 1-2 шт. - перцю чилі
Як готувати:
- Болгарський перець очистимо від насіння та плодоніжки, а цибуля – від лушпиння. Наріжемо цибулю та перець — невеликими кубиками або соломкою, кому як більше подобається.
- Буряк перекрутимо в кухонному комбайні (можна натерти на тертці з великими осередками).
- Томати пропускаємо через м'ясорубку чи блендер.
- У гіркого перчика відсікаємо хвостик і забираємо насіння, дрібно його ріжемо на кубики.
- Часник розбираємо на зубки та очищаємо від лушпиння. Потім рубаємо малим кубиком.
- У каструлі з товстим дном розігріваємо половину склянки рослинної олії і відправляємо пасерувати цибулю доти, доки овоч не стане м'яким.
- Потім додаємо томатну масу та буряк. Добре все перемішаємо і гасимо після закипання 10 хвилин на середньому вогні.
- Потім додамо болгарський перець. Перемішаємо масу та варимо ще 5 хвилин. Далі відправляємо прянощі — часник, перець чилі, а також сіль та цукор. Наливаємо залишок олії і все перемішаємо. Гасимо близько години при періодичному помішуванні.
- За 5 хвилин до готовності вливаємо оцет. Гарячу овочеву суміш розкладаємо у стерильні банки. Укупорюємо кип'яченими кришками і в перевернутому вигляді залишаємо остигати, накривши ковдрою.
Банки я зазвичай стерилізую у мікрохвильовій печі. Спочатку їх мою із содою. Потім наливаю в них трохи води та включаю мікрохвильову піч на повну потужність на 2 хвилини. Кришки кип'ячу в окремій мисці - 5 хвилин.
Заправка з буряка з лимонною кислотою - просто і швидко
Багато господинь запитують, як приготувати домашню заправку для борщу з буряком, щоб був насичений колір. Додавання лимонної кислоти надасть гарного та яскравого кольору заготівлі. До того ж лимонка є чудовим консервантом. Готувати заправку простіше простого, адже використовується мінімум продуктів, а виходить чудовий результат!
Інгредієнти:
- 1 кг - буряки
- 1 л - води
- 30 г - кухонної солі
- 5 г - лимонної кислоти
- чорний перець, петрушка, кріп - за бажанням
Етапи приготування:
- Добре вимитий буряк помістимо в каструлю і заллємо водою. Поставимо на вогонь варитися до напівготовності, щоб у середині коренеплід залишився сирим. Для цього після закипання варимо овоч всього 20 хвилин. Потім знімаємо з вогню, зливаємо відвар і заливаємо буряки холодною водою.
- Коренеплоди очистимо від шкірки і натріть на тертці з великим полотном або на кухонному комбайні.
- Розкладемо буряки по стерильним банкам. Поставимо варити каструлю із водою. Як вода закипить - додамо лимонну кислоту та сіль.
- Гарячою заливкою заливаємо банки з буряком і закочуємо під ключ стерильними кришками. Після остигання баночки можна прибирати на зберігання в льох або комору.
З цієї заправки ви зможете легко приготувати не лише борщ, а й смачний борщ.
Борщова заправка з буряком, морквою в банках «Пальчики оближеш»
Хочу поділитися рецептом борщівки, яку ми постійно заготовляємо на зиму у своїй родині. Вона виходить така смачна, насичена і ароматна, що можна використовувати закруточку не тільки за прямим призначенням — для заправки борщу. З неї смачно приготувати гарнір до м'яса, а також покласти на стіл у вигляді готової овочевої закуски.
Інгредієнти:
- 3 шт. - буряки
- 5 шт. - помідорів
- 2 шт. - моркви
- 1 шт. - ріпчастої цибулі
- 1 шт. - болгарського солодкого перцю
- 3 зубки - часнику
- 125 мл - рослинної рафінованої олії
- 0,5 ст. л. - солі
- 50 мл - оцту 9%
Примітка: із цієї кількості продуктів виходить 500 г заправки.
Покрокове приготування:
- Овочі миємо, перець звільняємо від насіння та хвостика, моркву, буряк, цибулю та часник очищаємо від шкірки.
- Послідовно перетріть кожен овоч за допомогою блендера або кухонного комбайна. Якщо у вас відсутня така техніка, можете використовувати тертку з великими осередками. Спочатку пропустимо через блендер буряк і викладемо масу в глибоку каструлю.
Сильно не треба піддавати овочі подрібненню, щоб не перетворювати на пюре. Нехай вони залишаться невеликими шматочками.
Закладати заправку можна у борщ після того, як усі овочі (капуста, картопля тощо) будуть готові. Довести страву до кипіння і одразу можна вимикати. Смачна та ароматна перша страва вам забезпечена!
Як зробити заправку для борщу з томатною пастою.
Дуже цікавий варіант приготування заправки з томатною пастою, та ще й без оцту. Паста додасть заготівлі більш насичений смак і виходить неймовірно смачною! Спробуйте приготувати за цим рецептом, не пошкодуєте!
Інгредієнти:
- 1 кг - буряки
- 1 кг - моркви
- 1 кг - цибулі
- 1,5 - помідорів
- 0,5 кг – болгарського солодкого перцю
- 4 ст. л. - томатної пасти
- 1 ст. - рафінованої рослинної олії
- 1 головка - часнику
- 2 ст. л. - солі
- 2 ст. л. - цукрового піску
Рецепт приготування:
- Всі овочі помиємо, очистимо та наріжемо для подальшого подрібнення в кухонному комбайні або м'ясорубці.
- Помідори перекрутимо через м'ясорубку. У томатну масу додамо цукровий пісок, сіль та томатну пасту. Відправляємо каструлю варитись на плиту.
- Після закипання маси вводимо буряк, натертий на великій тертці або подрібнену блендером.
- Далі відправляємо подрібнену моркву, цибулю і болгарський перець. Все добре перемішуємо та варимо 45 хвилин під кришкою на малому вогні. Потім додамо подрібнений часник і гасимо ще 15 хвилин.
- Перекладаємо гарячу закуску в стерильні баночки, щільно укупорюємо і загортаємо тепло до охолодження.
З цієї кількості продуктів виходить шість банок борщової заправки по 700 г.
Рецепт заправки для борщу з буряка, моркви та перцю
Тут до складу інгредієнтів входить солодкий перчик, який багато хто вирощує у себе на угіддях. Можна також використовувати і покупний, головне, щоб він був не завалявся і без пошкоджень.Тоді у вас вийде дуже смачна, багата на вітаміни заправка, яка зробить борщ яскравим, насиченим і корисним.
Інгредієнти:
- 600 г - помідорів
- 600 г - буряки
- 350 г - солодкого перцю
- 350 г - моркви
- 350 г - цибулі ріпчастої
- 1 ст. л. - солі
- 1 ст. л. - цукрового піску
- 250 мл - олії
- 50 мл - оцту 9%
Послідовність приготування:
- Моркву та буряк очистимо від шкірки і натрімо на великій тертці.
- Очищену цибулю наріжемо кубиками.
- З перців зріжемо плодоніжки і приберемо насіння. Наріжемо стручки кубиками.
- Томати розріжемо на часточки, щоб усунути жорстку частину в середині і пропустимо через м'ясорубку. Можна перетерти помідори у блендері.
- Ставимо сковороду розігрівати на вогонь, наллємо в неї одну третину олії. Спочатку відправимо пасерувати цибулю до прозорості. Потім покладемо моркву, наллємо ще одну третину олії та перемішаємо овочі. Гасимо пару хвилин і додаємо солодкий перець, а також доливаємо решту олії. Все добре перемішуємо і гасимо ще 2 хвилини.
- Перекладемо обсмажені овочі в каструлю або казан. Поставимо на вогонь і доведемо до кипіння. Потім додамо буряки, в які попередньо наллємо половину оцту (щоб вона не втратила колір при гасінні). Після відправимо в каструлю перекручені помідори. Солимо, кладемо цукор, добре все перемішаємо і гасимо ще 30 хвилин під закритою кришкою. Не забуваємо періодично помішувати масу.
- Наприкінці варіння вливаємо решту оцту, все перемішаємо. Гарячу заправку розкладемо в стерильні банки і щільно закупоримо кришками. Залишимо консервацію під ковдрою до повного остигання в перевернутому вигляді. Після цього можна визначати баночки на постійне зберігання.
Готуємо заправку на зиму для борщу без оцту
Представляю вашій увазі ще один мій улюблений рецепт заправки без оцту.
Інгредієнти:
- 3 кг - помідорів
- 1 кг - моркви
- 3 кг - солодкого перцю (в очищеному вигляді)
- 1 кг - цибулі
- 1 кг - буряки
- 2 ст. л.
- 500 мл - рафінованої соняшникової олії
Як приготувати:
- Овочі очистимо і подрібнимо: цибулю - кубиками, буряки і моркву - на великій тертці, а помідори і солодкий перець просто наріжемо шматочками для подальшого перекручування в м'ясорубці або блендері.
- Поставимо розігрівати глибоку сковороду або налив необхідну кількість олії. Коли масло добре нагріється, покладемо цибулю до прозорості пару хвилин.
- Перемолоті томати з солодким перцем додамо до цибулі і моркви Сюди ж відправимо буряк і все перемішаємо. не підгоріла на дно.
- За 15 хвилин до закінчення варіння додамо сіль і знову перемішаємо.
- Гарячу масу розіллємо в підготовлену стерильну тару, накриємо кип'яченими кришками і загортаємо машинкою.
Як заготовити бурякову заправку з капустою
Чим більше до складу заготівлі входить овочів, тим більш насиченим і смачним виходить з неї борщ.
Інгредієнти:
- 800 г - буряки
- 500 г - капусти
- 500 г - моркви
- 500 г - цибулі
- 500 г - болгарського перцю
- 2 ст. л. - солі
- 3 ст. л. - цукрового піску
- 100 мл - олії
- 100 мл - води
- 50 мл - оцту 9%
Процес приготування:
- Спочатку нашаткуємо соломкою капусту. Болгарський перець звільнимо від хвостиків з насінням і наріжемо соломкою. Буряк та моркву очистимо від шкірки і натрімо на великій тертці. Очищену від лушпиння цибулю наріжемо півкільцями. Покладемо підготовлені овочі у варильну каструлю.
- Увіллємо воду і олію, додамо сіль і цукор. Все добре перемішаємо та відправимо на плиту до закипання. Варитимемо на помірному вогні, періодично помішуючи масу лопаткою, щоб вона не пригорала.
- Потім увіллємо оцет, ще раз перемішаємо овочі. Варимо пару хвилин, потім прикрутимо вогонь до самого малого.
- Банки з кришками до цього часу вже мають бути підготовлені — стерилізовані. Розкладаємо в них заправку та закриваємо кришками під ключ. Потім перевернемо до верху гальмами і залишимо в теплі до повного охолодження.
Покроковий рецепт приготування заправки для борщу з квасолею
Якщо ви любите пообідати за столом, приготуйте заправку для борщу з квасолею. Бобове може за поживністю та вмістом білка конкурувати з м'ясом. Заготівлю можна сміливо використати в піст і тим, хто не їсть м'ясну їжу.
Інгредієнти:
- 1,5 кг - буряки
- 1,5 кг - помідорів
- 0,5 кг - перцю
- 0,5 кг - моркви
- 0,5 кг - цибулі
- 250 г - олії
- 80 мл - оцту 9%
- 1 ст. л. - солі
- 100 г - цукрового піску
- 300 г - квасолі
Спосіб приготування:
- З вечора потрібно замочити бобове у воді. Вранці зливаємо воду, добре промиваємо та заливаємо квасолю чистою водою так, щоб вона покривала боби на 2 пальці. Після закипання варимо на малому вогні до готовності. Зливаємо з квасолі рідину і залишимо остигати.
- Тим часом підготуємо інші інгредієнти.
- Буряк і морква – трьом на тертці з великим полотном.
- Помідори наріжемо великими шматочками, видалимо тверду частину і перекрутимо в м'ясорубці.
- Виливаємо томатний сік з м'якоттю в каструлю, додаємо рослинну рафіновану олію.
- Потім кладемо цибулю з морквою, перемішаємо овочі і після закипання варимо ще 10 хвилин.
- Тепер кладемо болгарський перець та квасолю, а також цукор та сіль. Все добре перемішаємо і варимо 15 хвилин на малому вогні.
- За 5 хвилин до закінчення варіння вливаємо оцет, ще раз перемішуємо. Розливаємо гарячу заправку по стерильним банкам до самого верху.
Зберігати консервацію можна в прохолодному місці звичайної квартири, далеко від приладів опалення.
Борщова заправка з буряком, помідорами та перцем у домашніх умовах
Для нарізки овочів зручно використовувати кухонний комбайн, особливо коли готується великий об'єм заправки.
Інгредієнти:
- 4 кг - буряки
- 2 кг - моркви
- 2 кг - болгарського перцю
- 2 кг - помідорів
- 2 кг - цибулі
- 300 г - томатної пасти
- 300 мл - олії без запаху
- 2 ст.
- 1 ч. л. – чорного меленого перцю (або за смаком)
- 100 мл - оцту 9%
Покроковий рецепт:
- Цибулю очистимо від лушпиння і подрібнимо. Можна його нарізати кубиком, я ж скористалася шатківницею кухонного комбайна.
- Також я надійшла з морквою - насадку встановила для корейської моркви (можна скористатися теркою).
- Буряк очистила, порізала великими шматочками і нашаткувала в кухонному комбайні (використовуючи велику насадку для картоплі фрі).
- Помідори та солодкий перець я перекрутила у м'ясорубці із середньою решіткою.
- Товстостінну каструлю ставимо на плиту, наливаємо частину олії і кладемо цибулю. Обсмажуємо овоч до прозорості і одразу додаємо моркву.
Її можна обсмажити до м'якості або золотистої скоринки - кому як подобається.
Час гасіння залежить від густоти заправки, яку ви хочете отримати.
В принципі, можна обійтися і без неї, я її кладу для смаку. Заправка з нею набуває невеликої кислинки.
Відео про те, як приготувати заправку для борщу в автоклаві та мультиварці
Насамкінець хочу порадувати читачів рецептами приготування борщової заправки в автоклаві та мультиварці. Зараз у багатьох є ці прилади, за допомогою яких можна легко та просто робити заготовки на зиму. Різниця буде в кількості готового продукту, що отримується на виході. У мультиварці чаша невелика і тому заправки вийде менше, ніж у автоклаві.