Дієтологи пояснили, кому не можна їсти баклажани
В овочах міститься калій, бір, кальцій, магній, а також вітаміни A, B1, B2, B6, B9, C, E, K, PP. Слід звертати увагу на спосіб приготування баклажанів, пише 24apteka.
Дієтологи рекомендують запікати або відварювати баклажани, шкідливо для здоров'я та фігури вживати смажені овочі.
Не варто смажити баклажани, краще відварюйте або запікайте
У баклажанах містяться волокна, які важко перетравлюються, а також клітковина. Тому дієтологи не радять їсти баклажани тим людям, які мають проблеми із шлунково-кишковим трактом: гастрит, виразку шлунка, панкреатит, коліт або діарею
Не варто захоплюватися баклажанами тим, хто страждає цукровим діабетом. Все тому, що ці овочі не містять вуглеводів та калорій, а тому можуть призвести до гіпоглікемії (зниження рівня глюкози у крові нижче 3,2-2 ммоль/л).
Якщо у вас є проблеми з нирками, то вам потрібно відмовитись від вживання баклажанів. Все через великий вміст оксалатів (солі та ефіри щавлевої кислоти). Які можуть загострити хронічні захворювання.
Кому не варто вживати баклажани
Відмовтеся від покупки баклажанів, якщо фарбування плодів стало сіро-зеленого або бурого кольору. Перезрілі плоди можуть містити токсини, а отже, призвести до отруєння організму.
Інші новини, що стосуються лікування різних захворювань, медицини в Україні, здорового способу життя та харчування, вагітності та пологів, відкриттів у галузі медицини та багато іншого – читайте у розділі Здоров'я.
Важливо! Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків.Публікації на сайті базуються на останніх актуальних та науково обґрунтованих дослідженнях у галузі медицини. Якщо Вас турбують проблеми зі здоров'ям, обов'язково зверніться до лікаря.
Цей овоч викликає проблеми з травленням, алергію та підвищує тиск
Баклажани є дуже корисним продуктом, що містить багато вітамінів. Однак варто бути обережним, адже такий овоч може серйозно зашкодити.
Яка шкода для організму
Баклажани мають величезну кількість корисних властивостей, і такий овоч дуже популярний у приготуванні безлічі страв. Важливо, якщо є занадто багато баклажанів, то можна знівелювати всі корисні властивості.
Овоч містить багато клітковини та допомагає відчувати ситість та знизити рівень холестерину. До того ж може спричинити неприємні наслідки для травного тракту.
Зокрема, може виникнути здуття живота та подразнення шлунка. Слід уникати цього овочу і людям, які мають алергію на сімейство пасльонових. Якщо після вживання баклажанів у вас починаються висипання, блювання, діарея, почервоніння обличчя, то необхідно відмовитися від цього продукту.
У баклажанах багато алкалоїдів, які можуть бути токсичними, якщо вживати їх регулярно у високих дозах. Алкалоїди можуть перешкодити нормальній роботі організму та призвести до порушення м'язової координації.
Не варто їсти багато баклажанів та вагітним жінкам, адже нітрати можуть призвести до високого тиску крові. Слід їсти їх у дуже обмежених кількостях і людям, які вживають різні ліки, адже їхня взаємодія може бути вкрай непередбачуваною.
Корисні властивості баклажанів
Баклажан - продукт низькокалорійний, його потрібно їсти під час схуднення.Плоди багаті на клітковину, яка виводить з організму не лише надмірну рідину, а й шлаки.
Навіть після обсмажування в олії його калорійність все одно буде нижчою за більшість продуктів. Овоч легко перетравлюється, навіть якщо людина має проблеми з травленням. У його плодах міститься багато корисних для серця мікроелементів.
Баклажани містять вітаміни групи B, вітамін С та каротин, а також такі необхідні організму мінеральні речовини, як калій, залізо, кальцій, магній, натрій та фосфор. Вітамін С захищає організм від інфекцій та застуд, вітаміни групи B зміцнюють нервову систему, сприяють боротьбі з безсонням та депресією.
Як вибирати баклажани
У баклажанах є речовина - соланін, яка корисна в невеликій кількості. Саме соланін надає плодам трохи гіркого смаку. А в перезрілому плоді солонина занадто багато, що може спровокувати проблеми зі шлунком та роздратування стравоходу.
Молодий плід легко впізнати за станом шкірки та плодоніжки. Якщо плодоніжка коричневого кольору, такий баклажан було зірвано вже давно. Шкірка має бути без коричневих плям, молодий баклажан не буває сухим.
Раніше ми писали, скільки качанів кукурудзи можна з'їсти, і кому не можна її вживати взагалі.