Ціни на їжу та що спробувати у Стамбулі
Всі ціни в рублях актуальні на момент перегляду (Перерахунок з місцевої валюти за курсом ЦБ РФ на 23.11.2024).
Національна валюта: турецька ліра, позначення — ₺ (Міжнародний код валюти TRY).
Курс турецької ліри з ЦБ РФ на сьогодні: 1₺ = 3.02 руб. , 100 рублів ~ 33₺
Що спробувати у Стамбулі
Страви на спробувати
Корбаси (Sucuk) Традиційна турецька ковбаса, приготована з яловичини або баранини з додаванням різних спецій. Часто подаються з яєчнею та хлібом.
Долма Фаршировані овочі, такі як перці, помідори, кабачки або виноградне листя, зазвичай начинені рисом або м'ясом. Долма часто подають разом із йогуртом або соусом томат.
Часниковий соус Цей традиційний соус, званий «айран», готується з йогурту і свіжого часнику. Він відмінно підходить до м'ясних страв і допомагає охолоджувати організм у спеку.
Кебаб одна з найпопулярніших страв у Туреччині. Кебаб є нарізаним м'ясом (зазвичай яловичиною або бараниною), яке готується на рожні або грилі. Кебаб часто подають з пити, овочами та соусом.
Лахмачун Тонке тісто, приготовлене з тонким шаром м'ясного соусу з яловичини або баранини, томатами, цибулею та спеціями. Лахмачун зазвичай складають і їдять, схоже на турецьку піцу.
Десерти та напої
Раки (Raki) ¦ традиційний турецький алкогольний напій, виготовлений з анісового насіння. Він має аромат і смак анісу і славиться своєю красивою білою каламутністю, коли його розводять з водою.
Мармелад із ягід У Стамбулі багато різних видів мармеладу, зробленого зі свіжих ягід, таких як полуниця, малина та вишня. Вони чудово поєднуються з традиційними турецькими десертами.
Локум (Turkish Delight) ¦ араш холодного гелю, який виготовляється з пасти з фруктів або горіхів, покритої цукром або медом.
Ішак паша (Ішак Паша) солодкий баклава, який включає безліч шарів тіста, велика кількість горіхів і сиропу.
Айран Цей освіжаючий напій, як уже згадувалося раніше, виготовляється з йогурту, води та солі.
Баклава Цей популярний турецький десерт складається з тонких шарів філо тіста, між якими знаходиться солодка начинка з волоських горіхів, цукру і меду. Баклава кришиться і покривається сиропом перед подачею.
Чай (Cay) ¦ Чай є невід'ємною частиною турецької культури.
Поради щодо вибору їжі в Стамбулі
Турецькі страви можуть здатися досить важкими, так як у багатьох стравах використовується хліб (або хлібобулочні вироби) та смажене м'ясо на грилі. Якщо у вас з'явилися сумніви, то просто попросіть показати меню. за цінами, так як Стамбул по більшій частині мусульманське місто. час обіду і взагалі будь-якої доби.
У Стамбулі де можна поїсти смачно та недорого?
Друзі, і справді. Статей на тему де в Стамбулі поїсти смачно та недорого маса. Хтось ділиться своїми лайфхаками з останньої поїздки, хтось передруковує спільні думки із статті до статті.
На моєму блогу « Самі в Крим та Рим 6 статей присвячених лише темі скільки коштує їжа в Стамбулі. І що? Навіщо ще одна стаття?
Вирішити питання з їжею та питтям у Стамбулі вам допоможуть наші гіди. Їх аж 3, а інформацію для них я збирав понад 2 роки . Ви можете отримати їх усі за ціною вечері у Стамбулі на одну людину.
А статтю я вирішив написати, щоб донести до вас суть проблеми з їжею та ресторанами у Стамбулі та методи її вирішення . А наприкінці на вас чекає цікавий ролик)
Чи готові? Починайте!
Які можуть бути проблеми?
5 років я писав статті про те, що місто забите їжею з верху до низу і якщо куштувати все, що хочеться, то на огляд визначних пам'яток просто не залишиться часу.
. їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти. Тому, якщо ви гурман зі стажем і вам все одно, скільки $ за це платити – стаття не для вас .
Ну а головна проблема 2024 року у Стамбулі – це зростання цін . Причин десятки: курс ліри, зростання заробітної плати, вкорінення політика «Ябанджі хай платять» та стрибок цін на енергоносії.
Раніше для мене «Стамбул» та «дешева їжа» були синонімами . Щовечора ми гасили по ресторанах, їли м'ясо/рибу, милувалися Босфором. Цінник за це був осудний. 20 $ з носа - Це якщо ти ще й алкоголем запив.
Зараз все по-іншому: 20 $ ти віддаси лише за основну страву. А ще закуски, десерт, «що питимете» і 10% обов'язково за обслуговування. Прикинули суму?
Скільки коштує їжа у Стамбулі?
Волею доль вдалося в 2022-2023 побувати в Парижі та Римі. Накидаю невелике порівняння за цінами, щоб відчути різницю.
Битимемо через дріб Париж/Рим/Стамбул (ціни в євро):
- Еспресо – 1.30/1.10/1.70
- Піца – 11/9/11
- Паста – 12/10/10
- Пиво – 6.50/6/4.5
- Келих вина – 6/5/6
- Апероль Шпрітц – 8/6/11
- М'ясо (шашлик) – 16/14/15
- Десерт (тістечко) – 7/6/6
Зрозуміло, що ціни вказані усереднено. Можна знайти ресторани трохи дорожче, трохи дешевше. Але це середній цінник ресторану на прохідній вулиці.
До речі, досить кумедно, коли сьогодні зустрічаєш у Європі кафе турецької кухні і ціни в них дешевші, ніж у Стамбулі!
Загалом не хочу вас засмучувати, але дешево поїсти у Стамбулі тепер буде складно, а отже бюджет вашої поїздки зросте.
Харчуватися вдома чи в кафе
У подорожах до Європи, коли їдемо сім'єю, ми завжди шукаємо собі квартиру . Більше місця, пральна машинка, є сковорідка та кавоварка. У Європі, якщо сніданок, обід та вечерю проводити у кафе – можна залишитися без штанів.
Та сама ситуація тепер і зі Стамбулом.
Харчування 3 рази на день у кафе Стамбула без вишукувань обійдеться вам від 800 лір/ос. І це без алкоголю, панорамних ресторанів та стейків. Скромне сімейне харчування у кафе Стамбула.
Якщо підійти до справи з принципом «1 раз живемо», то рахуйте від 1600 лір/ос .
Тому, в принципі, мати доступ до кухні в Стамбулі, щоб готувати сніданки та вечері, пити каву та мити фрукти – ідея не така вже й погана.
До того ж, у Стамбулі, навіть у дешевих кафе, розвинений сервіс «їжа на виніс» . Якщо сидіти з місцевими не хочеться, можна забрати їжу та з'їсти її в парку або у себе на балконі .
Магазинів продуктів, м'ясних лавок та лікеро-горілчаних у Стамбулі темрява.Погано лише тим, хто мешкає в районі Блакитної мечеті. Доведеться побігати.
Панорамні ресторани чи землі?
Видові ресторани Стамбула - це фішка. У Парижі - ця опція коштує нечуваних коштів, Римі - Недешево. Тепер недешево вона стоїть і в Стамбулі.
2021-го ми святкували День Народження знайомої у ресторані Літера. Замовили по салату та рибі кожному та взяли пляшку вина на всіх.
За цінами тоді на 4-х із чайовими заплатили 100 євро
Ось ціни на сьогодні:
- Грецький салат – 550 лір (16€)
- Дорада - 900 лір (25 €)
- Пляшка вина – від 1500 лір (45€)
Прикиньте столик на 4-х. Ось і меню. Скільки вийшло?
І ще не забули 12% зверху накинути!
Загалом, поїсти на даху сьогодні у Стамбулі коштує недешево . Але тут ви хоч платите за вигляд і пафос. А за що ви платите на землі?
Дати прицінитись меню з колись нами улюбленого ресторану Kybiliye ? Адже нічого особливого. У Римі таких ресторанчиків за один.
Рік тому ми там непогано вечеряли з двома келихами пива за 35 євро.
Зараз тільки 1 горщик Testi Kebab на 2-х вийде на 55 євро. А ще закуски, напої і, мало не забув, 10% пацанам за обслугу .
Чи є ресторани з панорамою, де ще можна не залишитися без штанів? Є! Записуйте назви. Більше у нашому гіді.
До речі, при такому загальному занепаді подорожчання цін відвідати старовину Salt Bae та його ресторан Nusr-Et виходить не так вже й дорого. Дивіться меню.
М'ясо чи риба?
Як не крути, а м'ясо обійдеться вам дешевше. Але це якщо брати до уваги дорогі ресторани. В принципі є рибні кафе, де рибку віддають дешево.
Кафе в Каракеї поряд з Галатським мостом, рибні кафе в районі Єнікапи поряд з ринком чи моє улюблене місце на Таксім , яке я приберіг для свого путівника)
Все розлучення в пафосних рибних ресторанах полягає в:
- перерахунку на грами
- підміні риби з меню, рибою в наявності
А чого ви хотіли? Це дикий окунь, а в меню ціна за фермерський. Ви що не відчули різницю?
З м'ясом все простіше : кефте і курка - недорого, кебаби - дорожче, а ось шашлик (м'ясо шматками), стейки та м'ясо на кістки коштують навіть дорожче, ніж у Європі.
Але з м'ясом простіше: ціна в меню фіксована та девіаціям не підлягає.
За традицією у турків, під раки звичайно повинна йти риба. Ця процедура не кожен день, тому можна дозволити собі зайвого.
Local food чи вплив заходу?
У Туреччині легко пристосовують іноземну кухню під місцевий колорит. Тут тобі і піца-паста, і такос-кесадилля, і T-bone steak-бургери.
Є й схожі місцеві "замінники".
італійській піці вторить « турецька піца ». Це місцеві піде-коржики з сиром, фаршем, овочами. Найсмачніша річ, але ні за технологією приготування тіста, ні за інгредієнтами поряд не стояла з неаполітанською піцею.
І зрозуміло, що місцева карбонара чи паста з морепродуктами не рівня італійською .
М'ясо досить дороге , тому не чекайте флорентійських стейків та американських бургерів. М'ясо буде гарне, але не дотягне до світових стандартів до смаку. А ось за ціною може.
Також провал по японській кухні . Хороших і недорогих суші вдень із вогнем не знайдеш. Тільки по особистому наведенню, та й то, на весь Стамбул 2-3 місця.
З мексиканською їжею все більш-менш гуд. Добре, що вона проста та дешева. А такі інгредієнти як квасоля, кукурудза та авокадо в Туреччині надміру. Ну і про гострий перець тут також не забувають.
Загалом, порада - не шукайте заміни світовим стандартам!
Вдартеся в локальні страви, які не змагаються із заморськими. Це буде смачно, дешево, автентично. У Стамбулі є що спробувати, чого немає в інших місцях.
То де ж поїсти смачно та недорого?
- Насамперед, доведеться залишити зону впливу Султанахмет і не попадатися в лапи зазивав туристичних кафе. Нічого гідного, крім понтів та виду, вам не запропонують. Я розумію, що їм зараз теж не солодко і вся надія на клієнта з гаманцем, але залиште на розтерзання. англійців та американців . У них хоч зарплата більша.
- Знайдіть мережеві кафе для місцевих . Тут гарна їжа, середні ціни та досить непогані локації. Midpoint , мережа кафе Beltur, Ada, Ramiz .
- У пошуках дешевих кафе йдіть убік Кадикея, Бешикташа, Дживанхіра . Каракей втратив свій містечковий лиск після завершення будівництва Галатапорта. Істікляль також вас сильно не скривдить.
- Balkan Locantasi - Не приємне дешеве кафе (як пишуть багато хто), а мережа їдалень. Це непогано, але маленькі тарілочки, таці та роздача у черзі. Перехопити на бігу – те, що треба, спіймати момент та настрій? Це не сюди.
- По можливості, їжте у спальних районах , далеко від туристичних трас. Там господарі не розпещені увагою, тому стараються від душі. На замовлення вас пригостять хлібом та холодними закусками, а під завісу наллють чай з пахловою . Пиво та вино не просіть. Кафе для місцевих безалкогольних.
350 локацій випити та поїсти я особисто зібрав на вулицях Стамбула і запхав їх у 3 гіди «Ресторани Стамбула», «Турецька кухня», «Бари та Клуби Стамбула» . Ми лишали там гроші та фотографував їхнє меню.
Правда, меню вони змінюють частіше, ніж я батарейки в мишці, тому на сьогодні це посилання, скопійовані з QR-кодів.
Друзі, залишилися питання, побажання, коментарі та гнівні вигуки? Чекаю на вас у полі для коментарів.
Більше матеріалу на основному блозі Самі в Крим та Рим. А також на наших каналах у ВК та Телеграмі.
- Перший раз у Стамбул – що потрібно знати?
- Гіди Стамбулом — що нам з того?
- Що потрібно знати про пляжі?
Якщо вам сподобалася стаття, поділіться їй, де вважаєте за потрібне!
Їжа та харчування у Стамбулі
Голодними в Стамбулі ви не залишитеся, але щоб не розоритися на харчуванні, варто хоч трохи орієнтуватися у різноманітності закладів, страв та цін. Тут багато кафе та ресторанів, на кожному розі пропонується вуличний фаст-фуд, є світові мережеві ресторани Burger King, KFC, McDonald's. Представлена кухня різних народів, але найчастіше зустрічається місцева турецька та європейська. Загалом місцева кухня для нас звична, це все ж таки не гостра екзотика Південно-Східної Азії, але відрізняється від наших страв пікантним смаком за рахунок додавання спецій. Але можна скуштувати і екзотичні страви та поєднання продуктів, наприклад: смажені каштани, бутерброди з рибою, смажена кукурудза, морозиво з гарячою халвою. Незважаючи на велику кількість м'ясних страв, свинину тут ви не знайдете.
- Донер (Doner). Найдешевша і найпоширеніша їжа для перекушування. Це бутерброд з м'ясом, загорнутий у лаваш або хліб, може бути з м'ясом, куркою, іншими наповнювачами. Залежно від начинки та способу приготування донери називають по-різному, але в цілому це приблизно те саме. Вартість - від 7 лір (21.13 руб., Див. Валюта Туреччини та курс обміну).
- Кебаб (Kebab). Страва зі смаженого м'яса. Може бути як повноцінною окремою стравою в кафе, так і перекушуванням. Буває багато різновидів під різними назвами. Наприклад, шаурма, це також кебаб.Вартість - від 15 лір (45.28 руб.).
- Балик екмек (Balık Ekmek). Рибні бутерброди у хлібі чи лаваші. Не рекомендуємо їх купувати як рекомендують всі путівники на пристані Еміньоні (Eminonu), а краще в іншому місці, читайте нижче де. Вартість - 15 лір (45.28 руб.).
- Бублик Сіміт (Simit). Смачний борошняний бублик з кунжутом. Продається з лотків на вулиці (дорожче) та в супермаркетах (дешевше). Вартість – від 1,25 за шт. (3.77 руб.)
- Смажені каштани (Kestane). Продаються повсюдно із пересувних лотків на вулиці. Ласощі на любителя, але спробувати один раз варто. Ціна - 10 лір за 100 г (30.19 руб.).
- Турецькі солодощі. Турецькі солодощі продаються на вагу та в коробках для тривалого зберігання та перевезення. Поки будете в Стамбулі, купуйте собі лише солодощі на вагу. Вони хоч і дорожчі, ніж у коробках, але й до смаку просто земля та небо. Ціни не низькі, від 60 лір за кілограм (181 руб.), А й смак у них божественний. Не женіться за дешевизною: дешеві солодощі дешеві та на смак.
- Морозиво Дондурма (Dondurma). Це турецьке морозиво, але зовсім не таке як наше (наше, звичайно, найкраще у світі). Воно також робиться на основі молока, але тягуче. Іноді подається з особливими наповнювачами, наприклад покривається розплавленим шоколадом або халвою. Коштує від 7 лір за стаканчик (21.13 руб.). Але будьте обережні при його купівлі на вулиці Істікляль, там продавці шахраюють із цінами: кажуть ціну у 10 лір, а після приготування вимагають аж до 50 лір.
- Кебаб
- Пересувний лоток із Сімітами
- Морозива розводять туристів
- Лоток зі смаженими каштанами
Де харчуватися у Стамбулі
Отже, як ми згадали, щоб знайти заклад, де поїсти в Стамбулі, проблем немає.Звичайні кафе для місцевих та столові, ресторани для туристів, пересувні візки із закусками можна знайти на будь-якій вулиці та в будь-якому районі. Тому докладно на конкретних мережах та ресторанах зупинятись не будемо, але розповімо про місця їхньої концентрації:
- Вулиця Істікляль та провулки на схід від неї (вниз до набережної Босфору). Дуже багато туристичних місць із високими цінами. Але якщо пройти у провулки, ціна нижча. Детальніше про вулицю Істікляль.
- Площа Таксім. На самій площі, зрозуміло, нічого немає, але довкола дуже багато недорогих місцевих фастфудів. Особливо багато їх зосереджено на вулицях Істікляль і Siraselviler, і там знаходиться Burger King. Саме в цьому місці нам траплялися найсмачніші донери. Докладніше про площу Таксім.
- Галатський міст. На нижньому рівні мосту знаходяться пішохідні алеї, вздовж яких тягнуться рибні ресторани. Ціни тут, звичайно, космос, зате краєвиди на Босфор приголомшливі, чому це місце користується особливою популярністю туристів, куди їх наводять гіди цілими групами. Але є і невеликий секрет: якщо прийти сюди не ввечері, а вдень, то можна торгуватися і поїсти за цілком прийнятні гроші. Докладніше про Галатський міст.
- Закусочні на набережній біля пристані Еміньоні та Сіркечі (Eminonu/Sirkeci). Це місце славиться великою кількістю пересувних візків з їжею та рибними бутербродами Balık Ekmek, які продаються з човнів-кухонь. Але ми би не рекомендували купувати Balık Ekmek тут. Через наплив туристів вони зовсім втратили якість, і продають несмачні бутерброди з кістками. Краще перейти на інший бік через міст, де вечорами на набережній пристані Каракей (Karaköy) з'являється пересувний лоток з набагато смачнішими рибними бутербродами за 15 лір.
- Човни з Balık Ekmek, але тут краще не купувати
- Галатський міст забитий ресторанами на нижньому рівні
Якщо ви зупинилися в Стамбулі в гостьовому будинку або квартирі, то там часто буває проста кухня для приготування. ж, як і в Росії: щось дорожче, а щось дешевше. Namli. За російськими мірками це зовсім невеликі супермаркети, але все, що потрібно, купити в них можна.
Ось порядок ціна на деякі продукти у супермаркетах Стамбула для орієнтиру:
- Яйця 15шт. - 6,95 лір (20.98 руб.).
- Молоко 1л. - 3,25 лір (9.81 руб.).
- Хліб - 1,75 лір (5.28 руб.).
- Картопля 1кг - 1,65 лір (4.98 руб.).
- Виноград 1кг (в сезон) - 5,6 лір (19.62 руб.).
- Гранати 1кг (в сезон) - 4,95 (14.94 руб.).
- Вода 1,5л. - 0,9 ліри (2.72 руб.).
- Пиво 0,5л. - 12 лір (36.22 руб.).
Ціни на їжу у Стамбулі
Перекусити на ходу турецьким фастфудом (донер, кебаб) можна від 30 лір (90.56 руб.). У деяких місцевих закладах іноді пропонують вигідні комплекси зі стравою та напоєм від 80 лір.
За страву в кафе для туристів у районі вулиці Істікляль або Султанахмете доведеться заплатити від 100 лір (302 руб.), у ресторанах від 150 лір (453 руб.) Але іноді в цю вартість включають безкоштовний чай, каву, солодощі.
Рибні страви найдорожчі скрізь, від 200 лір.Єдине місце, де риба траплялася нам дешевше – село Анадолукаваги (Anadolu Kavağı) куди плавають круїзні пороми Босфором, але це вже практично і не Стамбул.
Націнка на напої у туристичних місцях дуже велика. Алкоголь взагалі дуже дорогий, причому подається мало де.
До речі, незважаючи на наявність меню, ціни не скрізь остаточні. У місцевих немережеві заклади для туристів вам можуть запропонувати знижку, безкоштовні напої, хліб, закуски. Знижки пропонують або можете самі попросити їх ще при вивченні меню, а не після того, як зробили замовлення.
З іншого боку, слід бути готовими і до можливих розводок у кафе та ресторанах. Це велика рідкість, але заклади, які дурять туристів у Стамбулі – є. Переважно це нічні клуби чи бари у несприятливих районах та темних провулках, і вони цілеспрямовано працюють на тому, що дурять, а потім вимагають гроші з туристів. Схема роботи у них приблизно така: зазивали знайомляться з туристами, і входять у довіру, а потім пропонує відвідати один «відмінний» заклад, де можна недорого та смачно поїсти та випити. Після закінчення туристам приносять рахунок на сотні євро. Детальніше про розведення та шахраїв у Стамбулі читайте тут.