Як зберігати білокачанну капусту: способи, терміни та умови зберігання
Капуста високо затребувана цілий рік. Перед городником стоїть завдання не лише виростити гарний урожай, але й зуміти зберегти овочі до весни без втрати вітамінів та смакових якостей. Спробуємо розібратися: які умови оптимальні для зберігання культури, як правильно проводити збирання врожаю, розглянемо основні причини передчасного псування кочанів.
Правила збирання врожаю для тривалого зберігання
Терміни збирання білокачанної капусти залежить від сорту, регіону вирощування, погодних умов. Для зберігання підходять сорти:
- середньостиглі - вегетаційний період 130-135 днів, зберігаються 3-4 місяці;
- середньопізні - дозрівають через 140 днів, зберігають смакові якості до півроку;
- пізні - ростуть 150 днів і більше, у відповідних умовах термін зберігання 8-9 місяців.
У середній смузі Росії капусту прибирають у період із другої половини вересня до третьої декади жовтня. У кліматичних умовах Сибіру та Уралу, де рано починаються нічні заморозки, збирання врожаю починають із першої декади вересня.
Перед збиранням потрібно переконатися в зрілості капусти, оскільки готові виделки довше зберігаються менше всихають. Ознаки дозрілого качана:
- рослина припинила розвиток;
- виделка щільна, його поверхня гладка і блискуча, при стисканні листя видають характерний хрускіт;
- листові пластини, що криють, набувають синюшного відтінку;
- нижнє листя жовтіє.
Оптимальна температура збирання овочів +4-6°С. Збирання врожаю в більш спекотну погоду знижує термін зберігання. Короткочасні заморозки капусті не страшні, але при нічних морозах від -6°С і нижче, виделки підмерзають, стають непридатними для зберігання.Якщо капуста потрапила під заморозки, потрібно залишити культуру на корені на 4-5 днів, давши можливість качанам повністю відтанути.
Капусту перестають поливати за 2 тижні до приблизної дати збирання. Вибирають сонячний день без опадів.
Відбір коренеплодів та підготовка до зберігання
Після збирання качани промивають проточною водою, якщо вони забруднені, по можливості очищають від слимаків, що ховаються в нижній частині головки.
Залишати капусту на грядках не можна - прямі сонячні промені призведуть до в'янення верхнього листя.
Для тривалого зберігання підходять повністю дозрілі, щільні головки.
- розтріскані, пухкі, не повністю сформовані качани;
- голівки, що мають механічні ушкодження;
- листя, уражене комахами-шкідниками;
- виделки з ознаками гнили на вилці чи кочеризі;
- овочі з підмерзлим листям.
Найкращою лежкістю володіють сорти пізнього терміну дозрівання, які можна дізнатися по щільному качану з грубими прожилками.
Де і як зберігати свіжу капусту
Існує багато способів зберегти тривалий час овоч у свіжому вигляді. Для капусти оптимальна температура зберігання від 0 ° С до +2 ° С, відносна вологість повітря 85-95%.
Такі умови дозволяють овочу тривалий час зберігати вітамінну цінність та смакові якості.Виделки періодично оглядають, їх не зберігають разом з іншими овочами.
У землі
Для викопування траншів вибирають місце на височини, де не буде накопичуватися тала вода. Копають рів глибиною 60-70 см, шириною близько півметра.
При настанні холодів сховище додатково утеплюють опалим листям або засипають снігом. Спосіб зберігання підходить для пізніх сортів капусти.
У льоху чи підвалі
Приміщення не повинно бути заражене грибками та пліснявою, важлива відсутність гризунів. Наявність припливно-витяжної вентиляції забезпечує збалансований газовий склад повітря: 80% кисню, 20% вуглекислого газу.
На полицях
Погріб обладнають полицями шириною не менше 20 см. Виделки укладають на полиці качанами вгору, загорнутими в папір або поліетилен.
Підвішування
При нестачі місця в погребі в стелю сховище вкручують саморізи.
У шубці з глини
Качани замочують на добу. Готують бовтанку з води та глини з консистенцією густої сметани (співвідношення інгредієнтів 2:1).
У ящиках чи коробках
Качани укладають у дерев'яні або картонні ємності в один шар.
У піску
Качан у кочанів відрізають, укладають капусту в один шар, роблять піщаний прошарок. Потім укладають наступний ряд вилок, зверху засипають піскогрунтом. Краще використовувати річковий або митий пісок, який не містить органічних домішок.
У харчовій плівці
Качани щільно обмотують кількома шарами харчового поліетилену. Вакуум, що створився, не пропускає повітря і вологу, продовжує термін зберігання.
На піщаній подушці
У ящики насипають сухий пісок шаром 20 див. Виделки встановлюють вертикально, встромляючи качанами в грунт.
У відрі з ґрунтом
Капусту викопують із корінням, очищають від землі. Рослину встановлюють вертикально у відрі, присипають ґрунтом, злегка утрамбовують. У процесі зберігання рослину поливають 1 раз на місяць.
У папері
Виделки обгортають кількома шарами паперу, укладають у ящики або на полиці, стежачи, щоб папір не намокав. Газети використовувати не рекомендується, друкарська фарба містить шкідливі речовини, які потрапляють на верхнє листя.
У холодильнику
Капусту зберігають у холодильній камері у відсіку для овочів, де температура підтримується лише на рівні від +1 до +3°С. Без упаковки капуста зберігається нетривалий час, через 3-5 днів качан починає в'янути, темніє. Загорнувши виделок у харчову плівку, можна продовжити термін зберігання до 10-30 днів.
Відбирають щільні головки невеликих розмірів, обгортають кілька разів харчовою плівкою або поміщають у пакет, випустивши максимальну кількість повітря, розгладивши складки упаковки. Деякі господині попередньо пакують капусту в папір, а потім поміщають у пакет. Папір змінюють, коли він стає вологим.
У морозильнику
Швидка заморозка до -18 ° С дозволяє зберігати капусту протягом 9-12 місяців.Капусту миють, розрізають на частини або шаткують, качан не використовують. Великі шматки обгортають 2-3 шарами харчової плівки.
Порізану капусту пакують у пластмасові контейнери або пакети для заморожування продуктів. Напівфабрикат використовують для приготування страв, не розморожуючи.
Переваги замороженої капусти:
- тривалий період зберігання;
- збереження 70% вітамінів та поживних речовин;
- продукт підходить для швидкого приготування їжі.
Після розморожування капуста втрачає привабливий зовнішній вигляд, втрачає здатність хрумтіти.
На балконі
Такий спосіб зберігання капусти підходить за наявності заскленого, утепленого балкона або лоджії. Овочі витримують невеликі заморозки до -2°С. Якщо температура опускається нижче або спостерігаються її різкі перепади, овоч втрачає пружність, вітамінний склад різко погіршується. За умови дотримання температурного режиму капусту можна зберегти протягом 4-6 місяців.
На балконі обладнають шафки з полицями та дверцятами. Качани загортають у харчову плівку та укладають в один ряд. Вилки можна зберігати в дерев'яних коробах із передбаченими отворами для доступу повітря. Качани укладають у короби в 2 шари, періодично перевертають. Для зменшення процесів гниття і в'янення вилки опудрюють крейдою або гашеним вапном.
Умови та термін зберігання — підсумкова таблиця
Умови | Термін зберігання (міс.) |
У земляних траншеях | 7-8 |
У підвалі/льоху | 9 |
У холодильнику | 1-2 |
У морозильнику | 9-12 |
На балконі | 4-6 |
У сушеному вигляді | 12 |
Зазначені значення дійсні для культури пізніх сортів, при правильному збиранні овочів, дотриманні умов зберігання.
Як ще можна зберігати капусту взимку
Некондиційним качанам можна знайти гідне застосування.Існує багато рецептів використання капусти як домашні заготівлі на зиму.
Квашена капуста
У процесі приготування овоч піддається ферментації, в результаті виходить продукт, багатий на вітамін С, що містить надзвичайно корисні для організму пробіотики. Квашена капуста зміцнює імунітет, покращує роботу ШКТ, зміцнює серцево-судинну систему.
Для квашення використовують дерев'яні барила, емальовані ємності без сколів та скляні банки. Капусту шаткують, додають моркву і сіль, утрамбовують, ставлять у тепле місце для запуску процесу бродіння. Готовий продукт зберігають у прохолодному місці. Капусту квасять з додаванням моркви, журавлини, яблук, прянощів - кропу, кмину, лаврового листа.
Капуста у маринаді
Для приготування продукту використовують столовий оцет 9%, який можна замінити лимонною кислотою, яблучним або винним оцтом. Капусту нарізають, за бажанням додають інші інгредієнти: болгарський перець, моркву, яблука, журавлину.
Готують маринад: у воду кладуть сіль, цукор та оцет до смаку, перець та гвоздику. Рідина доводять до кипіння, варять 5-10 хв. Капусту заливають гарячим чи холодним маринадом. При гарячій заливці капусту можна вживати в їжу того ж дня. Зберігають маринад у банках під капроновими кришками у холодильнику. У закритій ємності капуста зберігається до 3-4 місяців.
Консервована капуста
З овочів готують різноманітні салати та закуски з додаванням болгарського та гострого перцю, томатів, цибулі та моркви. Консервацію використовують як заправку для щей або борщу. Нашатковану капусту з'єднують з овочами, перемішують. Овочі заливають маринадом, до якого додані цукор, сіль і оцет на смак, спеції.
Банки накривають металевими кришками, стерилізують у окропі: 0,5 л банки - 20 хв., 1 л - 30 хв. Потім кришки закочують. Заготовки можна зберігати у приміщенні з кімнатною температурою.
У сушеному вигляді
Після сушіння капуста зберігає більшу частину вітамінів та поживних речовин. Дрібно нашаткований овоч викладають на лист, викладений пергаментним папером. Духовку розігрівають до температури 50-100°С, дверцята під час сушіння тримають злегка прочиненими.
Готова капуста має блідо-жовтий відтінок, не виділяє сік при стисканні. Зберігають сушений овоч у скляних банках із кришкою, паперових пакетах або полотняних мішках.
Продукт може зберігатися більше року за умови відсутності плісняви, яка може з'явитися при недостатньому висушуванні овочів або підвищеної вологості в приміщенні.
Причини передчасного псування
Для тривалого зберігання підходять виключно середньопізні та пізні сорти капусти. Запорукою збереження овоча є дотримання правил збирання. Овощ повинен бути добре просушений, на вилці залишено кілька листів, що криють, качан довжиною 5 см.
Перед закладкою овочів на зберігання проводять профілактику: 500 гр хлорного вапна розчиняють у 10 л води та обприскують усі поверхні. Капусту зберігають окремо від інших овочів, подалі від картоплі та інших коренеплодів. Важливо, щоб качани не стикалися між собою.
Порушення умов зберігання (температурного режиму, вологості повітря, відсутність провітрювання) призводить до виникнення патогенних мікроорганізмів, що призводять до псування вилок. На качанах часто починають розвиватися хвороби: сіра чи біла гнилизна.Причиною може стати збирання врожаю без листя, що криє, занадто коротке обрізання кочериги, механічні пошкодження, підмерзання листя.
Біла гнилизна (склеротинія) - проявляється появою білого мокнучого нальоту на листі. При виявленні захворювання, качани дістають із сховища, у разі підвищення температури хвороба перестає розвиватися. Сіра гнилизна (ботритіс) - сірий пухнастий наліт. Грибок виділяє токсини, що викликають некроз тканин овочів. Капуста стає непридатною для споживання.
Слизовий бактеріоз та різоктоніоз – хвороби, що з'являються на культурі під час вегетації. Якщо хворі овочі закладені для зберігання, патологія продовжить свій розвиток, качани псуються. Регулярний контроль дозволяє вчасно вибракувати уражені хворобами овочі, не чекаючи переходу збудників хвороб на здорові вилки.
Зберегти до весни соковиту і хрумку капусту цілком доступно навіть садівникові-початківцю. Важливо вибрати потрібні сорти для посадки, вчасно та правильно зробити збирання врожаю, забезпечити оптимальні умови зберігання овочів.
Зберігання капусти в домашніх умовах
Кожна сучасна господиня повинна добре знати, як правильно потрібно зберігати зібраний урожай капусти у себе вдома: у холодильнику, морозильнику або на балконі, домашньому льоху або будь-якому іншому місці, що підходить для цих цілей. Максимально грамотно здійснюючи зберігання, ви легко зможете зберегти всі наявні в даному овочі цінні вітаміни, а також корисні мінерали, легко збережете всі смакові характеристики і гідний зовнішній вигляд продукту.
Види та сорти для зберігання
Щоб на якомога довгий час зуміти зберегти смачну білокачанну капусту, необхідно спочатку правильно підібрати відповідний для цих цілей сорт.
Такі ранні види капусти, як, наприклад, Червнева або Швидкостиглі, явно не слід вибирати для довгострокового зберігання у звичайних домашніх умовах, оскільки їх краще вжити не пізніше, ніж через 2 місяці після їх збирання.
Для розглянутих завдань найкраще підібрати середньо- та пізньостиглі капустяні сорти. Час їхнього дозрівання становитиме приблизно від 130 до 180 днів. Найбільш ідеальна варіація для кінцевого вибору - саме ті види, що дозрівають наприкінці літнього сезону або восени. Такого роду продукт чудово зберігатиметься в неглибокому погрібці або ж у звичайному холодильнику. Крім цього, така капуста підійде для консервування (для соління чи квашення).
Кращі для збереження середньопізні капустяні сорти - Бригадир або Мегатон, Каширка або Подарунок, Ладозька або Агресор, Урожайна або Краутман.
Пізні сорти продукту зберігатимуться трохи довше, тому їх можна з'їсти набагато пізніше. Це такі відомі різновиди, як: Амагер чи Зимівка, а також Московська пізня чи Білосніжка, Русинівка.
Щоб качани змогли лежати дуже довго, їм необхідно дозріти, сформуватися повністю. Терміни визрівання можуть залежати безпосередньо від конкретного сорту і погоди. Фахівці вважають, що капуста має дозрівати приблизно 90–110 діб від дня прояву перших сходів. Здавна збирається цей овоч на Покров - це 14 жовтня, але тут найголовніше - робити це в сухий і сонячний день.
Інші різновиди капусти в нашій країні немає звички берегти в звичних домашніх умовах весь зимовий період у такому великому обсязі, як білокачанні сорти, і все-таки вітчизняні господині з особливим задоволенням намагаються зберегти кольрабі, броколі, цвітну капусту або брюссельську, савойську. Способи безпеки цих різновидів майже такі самі, але з меншими термінами.
Термін придатності
Терміни можуть відрізнятися залежно від обраного сорту і конкретних умов. Загальновизнані терміни:
- від 3 місяців до півроку – якщо розмістите продукцію у тому приміщенні, яке буде спеціально для цієї мети обладнане;
- від 1 до 2-3 місяців - якщо ви станете берегти зрізану капусту вдома у себе в умовах звичайного холодильника або обладнаного балкона.
У занадто теплому житлі або звичайній квартирі капуста запросто зможе зіпсуватися приблизно за 7-10 днів, але якщо ви дотримуватиметеся всіх потрібних умов при її зберіганні, то качани без особливих проблем зможуть пролежати до 10 місяців.
Середній термін лежкості для найпізніших сортів продукту за ГОСТом при дотриманні вищевказаних вимог може становити 3-6 місяців. - Це буде безпосередньо залежати від того місця, де капусту вирощують, її ботанічного сорту та фізичних умов безпеки.
Способи зберігання
Способів зберегти капусту можна знайти велику кількість. Вони дійсно різні, дуже відрізняються один від одного. Вивчивши їх усі, ви без проблем зможете підібрати оптимальний для себе.
У холодильнику
Вдома зберегти невеликі качани капусти без проблем можна у звичайному холодильнику. Перед довгостроковою закладкою необхідно добре висушити продукти. Для цього відбираються тільки найбільш щільні, максимально пружні овочі, від яких слід відрізати велику частину качан (залишивши 3-4 см), верхнє ж капустяне листя найкраще залишити.
Оброблений плід потрібно буде акуратно обернути звичайною харчовою тонкою плівкою приблизно в 3 шари. Крім цього, можна укласти качани у звичайні пакети з поліетилену, перед цим необхідно буде повністю видалити з них наявне повітря, створивши тим самим ефект вакууму.
Для тривалого зберігання при певній температурі найкраще покласти овочі в найбільш холодне місце холодильника - біля його стінки.
На балконі
Зберігати щойно зрізані качани на балконі варто лише тоді, коли у вас є добре утеплена скринька з пінопластових листів або особливий дерев'яний пристрій. Разом з тим, якщо сам балкон не утеплений, то серйозні морози навіть ці обладнані місця не зможуть гарантувати тривалого зберігання капусти. Саме з цієї причини такі дії можна вважати дуже ризикованим рішенням.
Качани також часто акуратно загортають у звичайну харчову плівку або газетний (пергаментний) папір і також ховають на балконі. Термін безпеки в цьому випадку повністю залежатиме від того, яким саме буде зимовий сезон. Якщо теплим, то врожай, що зберігається в папері чи пакеті, може спокійно долежати до весняної краплі. Заховані овочі потрібно часто перевіряти - хоча б раз на 2 тижні потрібно уважно переглядати свої запаси.
У льоху
Майже у будь-якому сучасному приватному будинку є свій льох, а у багатоповерхівках у мешканців бувають підвали.Зрозуміло, це одні з найкращих місць, щоб довше зберегти вдалий урожай: там найпростіше підтримувати потрібний мікроклімат. Є ряд правильних методів, що дозволять легко зберегти овочі до весни.
У харчовій плівці
Для такого методу набувають звичайної харчової плівки. Досвідчені господині радять не використовувати при цьому поліетиленові пакети, тому що у них створюється надмірна вологість, а сама структура не забезпечує надходження повітря. Обертати такою сировиною овочі потрібно досить щільно, з усіх можливих сторін, у 2–3 прозорі шари.
Потрібно дивитися, щоб під цю плівку не потрапило повітря. Далі овоч кладеться на стелажі або підвішується в пакеті.
У ящиках
Підійдуть для овочезберігання високі скриньки з деревини. На їх дно необхідно укласти ущільненого типу картон, а качани укладаються не більше ніж у 2 шари. І все ж цей спосіб багато господинь не вважають хорошим, так як капустяні листочки, стикаючись, будуть змінюватися, і овоч швидко зіпсується. Але 2-3 місяці капуста в шухлядках пролежить точно.
У папері
Качани варто обернути чистим папером чи кількома газетами. Підготовлені овочі кладуться на підвальні полиці, качан повинен «дивитися» вниз. Відстань між ними – не менше 20 см, у подібному вигляді зберегти капусту можна до 3 місяців.
У мішках
У госпмагазинах можна купити спеціальний вид мішки для того, щоб зберегти врожай, вони відрізнятимуться різними параметрами, наприклад розміром осередків. Для зберігання овочів можна придбати сітку як з дрібними осередками, так і з великими, головне, щоб вибрані вами мішки зуміли витримати вагу продукту. Капусту в таких виробах акуратно укладають на полиці в підвалі або підлогу, застосувавши при цьому широкі піддони з деревини.
У піску
Щоб зберегти качани в піску, під час їхнього збору не видаляється коренева система. У дерев'яні скриньки з піском укладають овочі, прикопуючи їх саме корінням донизу. Пісок при цьому потрібно щільно утрамбувати, але не варто поливати, бо качани проростуть і потріскаються.
Підв'язування качанів
Ще один популярний серед господарок спосіб, який сотні років вдало використали наші далекі пращури. Качани необхідно зв'язати міцною мотузкою по 2 штуки, після чого вони підвішуються на гвоздики або стінові гачки. Даний варіант чудово підійде для тих підвальних приміщень, в яких стіни відрізняються сухістю. Ще одним захисним засобом від вологи при цьому рішенні зберігання стане тканина з бавовни, листок картону або щільна газета – їх розміщують між капустою та стіною.
Щоб різні види овочів безпроблемно зберігалися, у льоху слід постійно підтримувати певного типу режим. Дві основні вимоги – певна вологість і конкретний температурний режим. Якщо ж перший параметр буде високим, то папір швидко вбиратиме в себе вологу, і овочі будуть постійно перебувати в вогкості і почнуть гнити. Якщо ж високою стане сухість, то качани почнуть висихати, і капуста може швидко втратити свої соковитість та смак.
У морозильній камері
Зберегти капусту можна і у звичайній морозильній камері. Правильного типу заморозка допоможе довше зберігати свіжий вид овочів та його корисні характеристики. Крім цього, такий качан – це чудовий напівфабрикат, що дозволить суттєво заощадити час при приготуванні страв.Разом з тим, заморожений овоч, швидше за все, втратить здатність ніжно похрумтувати і свій гарний вигляд. Щоб швидко заморозити свіжий овоч, слід відібрати цілі качани, якісно їх помити та добре висушити. Слід дуже акуратно розрізати їх на частини або дрібно настругати.
Укрупнені шматочки краще укласти в харчову плівку, а нашатковану капусту перекласти в спеціальні пакетики для заморожування або невеликі контейнери. Щоб у майбутньому готувати голубці, можна морозити окремо цілі листочки капусти.
Як зберегти тушковану капусту?
Вже виготовлену тушковану капусту довго зберігати не вийде. У звичайному холодильнику берегти її можна буде не більше 3 днів, а смак продукції при цьому зовсім не зміниться.
Якщо вам потрібно збільшити час зберігання, то приготовану страву, що вже охолола, найкраще відразу заморозити. В цьому випадку в морозильнику тушкована капуста може спокійно пролежати приблизно півроку.
Заморожуючи готову страву, краще її відразу розкласти по окремих ємностях. Так ви забезпечите себе певного обсягу порцією в той момент, коли вам це буде необхідно, та й повторному розморожуванню жоден продукт, у тому числі і капусту, краще не піддавати.
Термін зберігання капусти
Капуста в холодильнику зможе зберегти свіжість довгий час, якщо запобігти попаданню вологи на її поверхню.
Термін зберігання капусти в холодильнику, якщо вона попередньо обмотана харчовою плівкою, становить 20-30 днів. Термін зберігання капусти без плівки. 2-3 дні.
Як зберігати капусту в морозилці
Чи можна заморожувати білокачанну капусту? Напевно, ви не раз задавалися таким питанням при виборі способу зберігання капусти у великих кількостях.При виборі заморозки з інших способів слід пам'ятати про те, що капусту можна використовувати тільки для деяких видів страв.
Переваги заморозки:
Недоліки заморозки:
Заморожувати капусту можна цілісними качанами, невеликими шматками або попередньо нашатковану.
При заморожуванні цілісних кочанів варто вибирати здорові, неушкоджені овочі, без комах. Перед зберіганням необхідно зняти з капусти верхнє листя, промити проточною водою та просушити. Качан можна скласти у поліетиленовий пакет або обмотати у харчову плівку, а потім прибрати у морозилку.
При заморожуванні шматочками або листям, капусту також очищають від верхнього листя і промивають, позбавляються качан, розділяють на частини. Листя можна попередньо відварити та просушити перед зберіганням. Готові порції розкладають у пакети або контейнери та відправляють на зберігання у морозилку.
Шинкована капуста є найпоширенішим способом зберігання. Миту і очищену від верхніх шарів та пошкоджень капусту шаткують, розкладають по пакетах і заморожують.
Термін зберігання капусти у морозилці становить від 9 до 12 місяців за температури не вище -18 градусів.
Як зберігати капусту при кімнатній температурі
Без льоху, більшість запасливих людей ставить питання - де і як правильно зберігати капусту в домашніх умовах.
Зрозуміло, кімнатна температура є далеко не найкращою умовою для зберігання капусти. У умовах вона швидше починає псуватися і втрачати зовнішній вигляд, тому термін зберігання капусти значно знижується.
Зберігати капусту в домашніх умовах найкраще в коморі або добре утепленому балконі.Капусту можна залишити на зберігання у первозданному вигляді, а можна загорнути у харчову плівку або папір, щоб захистити її від зовнішніх впливів. При зберіганні капусти будинку варто не укладати вилки занадто щільно, між ними має бути невелика відстань для забезпечення циркуляції повітря.
Термін зберігання капусти при кімнатній температурі становить 4-6 місяців.
Як зберігати капусту в льоху
Де ще зберігати взимку капусту, як не в льоху? Однак часто капуста не здатна пролежати до весни через недотримання умов правильного зберігання. Саме тому важливо знати, як правильно зберігати капусту в льоху протягом холодів.
Для тривалого зберігання варто вибирати пізні сорти овочів, міцні та непошкоджені качани.
Термін зберігання капусти у льоху (пізніх сортів) становить 6-7 місяців.
Ранні сорти капусти можна зберігати не більше 3 місяців.
Для зберігання капусти у льоху є кілька способів.
Для цього способу необхідно зробити дерев'яну основу на підлозі льоху, залишаючи між дошками невеликі щілини. Потім на основу укладають качани в шаховому порядку, починаючи з великих овочів. В результаті вийде піраміда, висота якої залежить безпосередньо від кількості овочів.
Зберігання капусти в харчовій плівці є найоптимальнішим не лише з погляду довготривалості зберігання, а й з погляду гігієнічності зберігання. Харчова плівка перешкоджає попаданню шкідливих мікроорганізмів, комах та захищає від зовнішніх впливів. Качан для такого зберігання повинен бути сухим, щоб під плівкою не розвинулася цвіль. Кожну виделку обмотують харчовою плівкою в 2-3 шари і розкладають у льоху на зберігання.Капуста в плівці зможе зберігатися всю зиму і радувати вас своїм свіжим і хрустким смаком.
Незважаючи на те, що цей спосіб зберігання є далеко не чистим, він дозволяє зберігати капусту тривалий час з мінімальними витратами. Капусту можна розкласти в ящики чи підлогу і засипати піском.
Спосіб зберігати капусту в ящиках є найпростішим. Перед зберіганням капусту просушують, зчищають зіпсоване листя, обрізають качан і укладають у ящики. Краще використовувати ящики з отворами, вони зможуть забезпечити достатню циркуляцію повітря. Пару разів на місяць перевіряйте капусту на предмет псування і відокремлюйте її від здорових овочів, щоб не допустити зараження.
Капусту для цього навіть не потрібно готувати. Необхідно і досить не зрізати качан і підготувати підвісну дошку з міцними цвяхами. Обмотайте качан щільною мотузкою в кілька шарів, а кінець мотузки, що залишився, прив'яжіть до цвяха. Розміщуйте капусту таким чином, щоб качани не торкалися один одного. Капуста зберігатиметься до весни.
Для тривалого зберігання можна обмотати качани пергаментним папером чи газетами. Папір вбиратиме зайву вологу, а також захищатиме овочі від промерзання. При використанні газет краще першим шаром обмотати качан білим або пергаментним папером, оскільки в газетній фарбі багато отруйних речовин.
Вибираючи спосіб зберігання капусти, намагайтеся знайти максимально провітрюване та сухе приміщення, це дозволить зберігати капусту максимально довгий час.
Термін зберігання капусти у холодильнику
2-30 днів
Термін зберігання капусти у морозилці
9-12 місяців
Термін зберігання капусти при кімнатній температурі
4-6 місяців