(067) 359 -33-27 pridanoe.com.ua

Томат медовий врожайність

Томат медовий врожайність



Яку врожайність очікується від томату «Медовий» у відкритому ґрунті



Розовоплодні томати користуються незмінною популярністю: вони соковиті, з приємним солодкуватим смаком, апетитно виглядають. Салати з таких плодів виходять особливо смачними. Рожеві помідори сприятливо впливають на гормональне тло, метаболізм та імунітет людини.



Сортів з рожевими ягодами десятки, але любителям помідорів з незвичайним смаком напевно сподобається томат Медовий. Чим такий привабливий цей сорт і які нюанси його вирощування читайте далі.



Загальний опис сорту



Томат Медовий - це сорт, виведений агрофірмою "Деметра" (Барнаул). У 2007 році сорт було внесено до російського реєстру. Випускають томат медовий багато виробників. Серед них "Седек", "Аеліта", "Пошук".



Помідори Медові вважаються великоплідними. У середньому ягоди на кущі досягають 500 г. У них насичений малиново-рожевий колір, форма таких помідорів кругла і плеската. Смак плодів насичений солодкий з медовим смаком, м'якоть ніжна і соковита.



Сорт відносять до салатних. Він не підходить для консервації через великі розміри та для заморожування через високу соковитість. Зате соуси та соки з таких ягід виходять особливо смачними та ароматними.



Сорт стійкий до похолодання, не сприйнятливий до перепадів температур. Медовий має непогану резистентність до томатних захворювань. Проте потребує регулярної обробки засобами профілактики.



Основні характеристики



Томат Медовий вирізняться не лише приємним смаком, а й високою врожайністю. З його вирощуванням впорається навіть садівник-початківець.



Характеристики та опис сорту помідорів Медовий наведено в таблиці:



Параметр Показники
Тип куща Індетермінантна рослина. Головне стебло досягає у висоту 120-150 см. Кущі не розлогі, середньолистяні. Листя просте, темно-зелене, велике. Суцвіття прості. Перше утворюється лише на рівні 6-8 листа. Наступні – через кожні 1-2 листи. Цей томат не відноситься до кистових.
Спосіб вирощування У південних регіонах томат садять у відкритий ґрунт. У центральних та північних регіонах найкращі показники спостерігаються при вирощуванні у теплиці.
Врожайність Висока. З 1 кв. м одержують до 4 кг. плодів.
Плоди Великі. Маса однієї ягоди в середньому сягає 0,4-0,5 кг. Найбільший томат може сягати ваги 1 кг. Ягоди мають рівномірне рожево-малинове забарвлення всередині та зовні. Біля основи зеленої плями немає. Форма томатів округла, плеската зверху і знизу. Є невелика ребристість. Смак насичений томатним, солодким, з медовим присмаком. М'якуш ніжний і соковитий. Вміст цукру у помідорах – 5%. Усередині кожної ягоди знаходиться до шести камер із середньою кількістю насіння.
Транспортабельність Висока. Щільна, але негруба шкірка дозволяє транспортувати помідори на великі відстані та зберігати понад три тижні.
Терміни дозрівання Середньостиглий сорт. Урожай збирають через 105-110 днів після посіву насіння. Плодоношення триває все літо.
Стійкість до хвороб Має середній імунітет до основних томатних захворювань.


Особливості вирощування у різних регіонах



Томат Медовий підходить для вирощування у всіх регіонах Росії:





  • у південних та центральних регіонах помідори цього сорту вирощують як у відкритому ґрунті, так і у теплицях. Нерідко їх садять під плівкові укриття;


  • у північних регіонах Медовий садять у захищений ґрунт. У теплицях він показує найкращу врожайність.




Переваги та недоліки томату Медовий



Переваги сорту:





  • імунітет до томатних захворювань;


  • висока врожайність;


  • великоплідність;


  • стійкість до температурних коливань;


  • насичений солодко-медовий смак плодів;


  • невибагливість у догляді.




Із недоліків виділяють необхідність підв'язки та формування куща.



Агротехніка томату



Виростити помідори сорту Медовий нескладно. З цим впорається навіть садівник-початківець.



Як і інші середньостиглі томати, у нашій країні Медовий вирощують розсадним способом. У цьому випадку плоди встигають визріти до заморозків.



Вирощування розсади



Насіння на розсаду висіють на початку березня. У північних регіонах розсаду починають вирощувати наприкінці березня.



Перед тим, як приступити до висіву насіння, його слід підготувати.



Виділяють 3 етапи обробки посадкового матеріалу.:





  1. Насіння перевіряє на схожість. Їх замочують на півгодини у розчині солі. Сплячі екземпляри викидають, а ті, що опустилися на дно, збирають і використовують для посадки.


  2. Насіння замочують у розчині марганцівки, приготованому з 1 г порошку та 100 мл води. За півгодини їх промивають під проточною водою.


  3. Стимулюють проростання посадкового матеріалу. Насіння замочують у покупних («Епін», «Гумат нарію») або саморобних (медова вода, сік алое) засобах.




Грунт для томатів купують у магазинах або готують самостійно. У першому випадку купують універсальні суміші для перцю, томатів та кабачків. У другому змішують такі інгредієнти:





  • торф, перегній та чорнозем у рівних пропорціях;


  • пісок та торф у рівних пропорціях;


  • чорнозем та кокосовий субстрат у рівних пропорціях.




Грунт прожарюють у духовці, поливають окропом або розчином марганцівки Ці заходи знищать хвороботворні мікроби.



Ємності для посіву насіння теж дезінфікують: на півгодини замочують у розчині марганцівки.



Грунт зволожують із пульверизатора теплою водою. Ящики накривають плівкою і ставлять у тепле місце.



Порада. Навесні розсаді часто не вистачає сонячного світла. Щоб вирішити цю проблему, використовують люмінесцентну лампу.



Поливають розсаду в міру висихання ґрунту.Роблять це акуратно, щоб рідина не потрапила на наземну частину рослин.



Пікують томати після того, як у них з'являться перші справжні листочки.Іх акуратно витягають з ящика і розсаджують по індивідуальних горщиках.



Через два тижні після пікірування розсаду перший раз поливають і підгодовують. Як підживлення використовують біогумус або склади, призначені для томатної розсади.



За 14 днів до висадження розсади На постійне місце її починають гартувати. Перший раз рослини виносять на балкон або на вулицю на 30 хвилин.



За 3-5 днів до пікірування Використовують добрива, у складі яких є фосфор.



Посадка у відкритий ґрунт



У відкритий ґрунт помідори висаджують у другій половині травня. У південних регіонах висадка можлива і наприкінці квітня.Головне, щоб до цього часу температура ґрунту на глибині 15 см не була нижчою за 14 °C.



Грядки для томатів слід вибирати правильно, а саме:





  1. На одній грядці не повинні рости понад три роки помідори. Не садять томати і на ділянку, де раніше росли інші пасльонові культури. На такі грядки помідори висаджують не раніше ніж через 3 роки.


  2. Помідори – світлолюбна культура. Від кількості сонця залежить їх смак. Для цієї культури вибирають добре освітлену ділянку городу.


  3. Біля помідорів не садять картоплю. Він приваблює рослин шкідників.




Грунт для томатів готують заздалегідь. Для цього його перекопують та очищають від рослинних решток. Восени на 1 кв. м вносять 5 кг гною. Якщо кислотність ґрунту підвищена, його знижують, додаючи золу. Навесні землю очищають від бур'янів та розрівнюють граблями, поливають мідним купоросом.



Лунки викопують рядами у шаховому порядку. на 1 кв. м розміщують 3-4 рослини. На дно лунки засипають 1 ст. л золи або гранульованих добрив тривалої дії. Кожне заглиблення поміщають по одній рослині. Лунки засипають ґрунтом, який ущільнюють. Рослини поливають, витрачаючи на кожну рослину по 1 л теплої води, що відстоялася.



Догляд за дорослими рослинами



При посадці томатів у відкритий ґрунт перші два тижні на ніч грядки накривають плівкою, щоб рослини не загинули від заморозків



Помідори Медові підв'язують. У міру зростання кущі прикріплюють до дерев'яної опори синтетичною ниткою.



Формують помідори в 1-3 стебла. Чим більше стебел залишиться, тим ряснішим буде врожай, але тим дрібнішими будуть томати.



Це цікаво. Відгуки говорять про те, що перші томати – найбільші.



При пасинкуванні томатів видаляють зайве листя. Забирають зелень до першого кисті. Процедуру проводять 1 раз на тиждень рано-вранці або на заході сонця. За один сеанс зривають трохи більше трьох листків.



Поливають помідори в міру висихання ґрунту. На одну рослину використовують 2 л води. У теплиці землю зволожують 1 раз на тиждень, а у відкритому ґрунті - 2-3 рази. Після кожного поливу та дощу грунт розпушують. Така процедура дозволяє зруйнувати земляну кірку та відновити повітрообмін у корінні. Досвідчені садівники мульчують грядки. Як мульчу, яка захистить коріння від шкідників та несприятливих умов навколишнього середовища, використовують солому, сіну або перегній.



При вирощуванні томатів у теплиці щодня провітрюйте приміщення для підтримки оптимальної вологості.



Зверніть увагу! Під час цвітіння томатні кущі регулярно струшують це допомагає запиленню.



Помідори слід регулярно підгодовувати. За сезон вносять 3-4 підживлення. Використовують комплексні мінеральні чи органічні добрива. У ґрунт вносять аміачну селітру, коров'як, «Суперфосфат», курячий послід тощо.



Рослини також обприскують позакореневими підживленнями. Використовують засоби, до складу яких входить бор.



Профілактика хвороб та шкідників



Томат Медовий має високий імунітет до багатьох томатних хвороб.. Але випадки зараження помідорів цього сорту все ж таки є.



Щоб отримати хороший урожай, важливо дотримуватись правил профілактики:





  1. Весь інструмент, який взаємодіятиме з томатними грядками, дезінфікують. Обробляти слід посадковий матеріал, ґрунт та ємності.


  2. На томатних грядках не повинно залишатися бур'янів та культурних рослин — на них можуть бути суперечки грибків та віруси.


  3. Підтримують оптимальну вологість на томатних грядках та у теплицях.І підвищені, і знижені показники ідеальні умови для розвитку інфекцій.


  4. Пасинкуйте рослини, суворо дотримуючись правил цієї процедури. Неправильно зламані пасинки збільшують ймовірність зараження рослин.


  5. Медовий обприскують розчином марганцівки. Це запобігає ураженню рослин грибком.


  6. Комахи переносять збудників захворювань та ушкоджують рослини. Для захисту від них томати обприскують відваром полину або кульбаби (на одну частину трави беруть 3 частини окропу, суміш використовують після остигання). Від попелиці допоможе позбутися розчин, приготований із шматка господарського мила та розчиненого у відрі води. Застосовують для обробки помідорів та хімічні засоби, наприклад, «Актофіт», «Актоцид», «Наповал».


  7. У похмурі дні рекомендується збирати не лише стиглі, а й великі зелені плоди. Це знизить можливість зараження рослин фітофторозом.


  8. Регулярно томатні грядки оглядають. Хворі рослини видаляють, комах збирають вручну.




Відгуки городників



Медовий в основному позитивні.. Це смачний та ароматний томат, який нескладно вирощувати.



Оксана, р. Нікополь: «Вирощую томат медовий третій рік. Саджаю у відкритий ґрунт наприкінці квітня. Формую в 2 стебла. Урожайність цього томату відмінна. З 1 кв. м збираю щонайменше 2 відра плодів. На смак помідорки солодкі та соковиті. Медовий присмак справді є. Плоди великі та красиві, як на фото».



Олена, р. Сочі: «Томат Медовий – мій улюблений рожевоплідний сорт. Дуже врожайний та дуже смачний. Дає великі ягоди із медовим ароматом. Ідеальний для виготовлення салатів. Помідори формую в 1 стебло. Так плоди виходять більші. Найбільший помідор цього сорту, який я виростила, важив 780 г.Насіння з дозрілих на кущі плодів використовую для посадки. Просто збираю їх наприкінці літа, очищаю від м'якоті та просушую».



Висновок



Томат Медовий сподобається любителям розовоплодних томатів. На ньому дозрівають красиві та великі рожеві ягоди. У них солодкий смак із незвичайним медовим ароматом. Сорт є ідеальним для салатів.



Виростити такі помідори легко. Вони славляться стійкістю до перепадів температур та стійким імунітетом до основних хвороб пасльонових. Садівники-початківці впораються з сортом без особливих труднощів.



Великий і невибагливий томат.



Відомо понад десять сортів помідорів, у найменуванні яких вживається слово медовий, але один з них носить ім'я «Медовий», має салатне призначення і виправдовує свою назву.



? Опис зовнішнього вигляду



Помідори "Медові" відносяться до великоплідних, середній розмір одного плода досягає 400-500 грам. Максимальна вага може сягати 1 кг.. Плоди першого зав'язі завжди більші за наступні, внутрішня і зовнішня частина яких забарвлена ​​рівномірно.



Забарвлення залежить від ступеня зрілості, колір плодів змінюється від темно-рожевого до насиченого малинового, у міру дозрівання стає рівним, зникають невеликі смужки та плями.



Форма томатів округла, сплюснута зверху та знизу. На поверхні добре помітна велика ребристість.



М'якуш містить до 5% цукрів, він, соковитий, щільний з насиченим томатним солодким смаком і відрізняється від інших сортів медовим присмаком.



Усередині кожного помідора знаходиться до шести камер із середньою кількістю насіння. Покривна шкірка щільної, але не грубої текстури.



Рослина високоросла, з великим темно-зеленим листям звичайної форми.Основне стебло виростає до 120-150 см. Сам кущ не розлогий, із середнім ступенем облистяності. Сорт не відноситься до кістевих, формує прості суцвіття. Кущ не може самостійно обмежувати своє зростання, відноситься до індертермінантних помідорів.



? Терміни дозрівання



Томат відноситься до середньостиглих сортів.



При переважанні влітку холодної погоди термін збирання врожаю зрушить приблизно на 7 днів. Урожай можна збирати протягом усього літа. З появою потреби у збиранні недозрілих томатів вони можуть без проблем досягти біологічної зрілості в кімнатних умовах.



? Відповідні регіони для вирощування



Медовий сорт, виведений у Барнаулі і адаптований для суворих кліматичних умов, добре приживається навіть у Сибіру.. Ще краще він почуватиметься у теплому кліматі. Вирощувати його можна практично у будь-якому регіоні.

Схожі записи

 
Моя корзина
Ваша корзина пуста.
Поиск
Выбор валюты
Евро
Рубль
Доллар
Гривна
Вход на сайт
Забыли пароль?
Ещё не зарегистрированы? Записи