(067) 359 -33-27 pridanoe.com.ua

Цицака гострий солоний перець вірменською

Цицака гострий солоний перець вірменською



Цицак - гострий перець по-грузинськи та по-вірменськи



Пекучий перець - дуже корисний і смачний овоч, але потрібно знати, як правильно його приготувати. Дуже цінує гострий перець гарячий вірменський народ, який має повчитися секретам приготування закусок. Дізнайтеся, як зробити гострий, солоний перець по-вірменськи.



Гострий перець на зиму по-вірменськи: рецепт з оцтом



Для приготування вірменської заготовки використовується перець певного сорту з цікавою назвою «цицак». Зовнішній вигляд таких стручків відрізняється жовто-зеленим кольором та витягнутою формою. Хороший цей овоч тим, що виходить не нестерпно пекучим, а приємно гострим.



Порада: якщо у вас немає можливості знайти перець саме такого сорту, не впадайте у відчай. Існує не один вид цього овочів, який можна замаринувати таким же способом.





  • Перець гострий 700 г


  • Олія соняшникова 100 мл


  • Часник, зубки 1 шт.


  • Оцет столовий (9%) 20 мл


  • Цукровий пісок 20 г


  • Сіль кам'яна 1 ст. л.




Добре промийте кожен перчик, але будьте обережні - не тріть очі! Не дарма ж перець вважається пекучим! Проколіть овоч у кількох місцях, щоб розсіл, в якому він зберігатиметься протягом зими, проникнув усередину стручка. Обрізати плодоніжку, щоб витягти насіння, не варто. Залишіть овоч цілим.



Тепер закип'ятіть воду в каструлі і пробланшуйте в ній перчики близько 2 хвилин. Вони не повинні зваритися, а лише стати трохи м'якшими. Після цього помістіть відразу в крижану воду - це дозволить призупинити процес обробки стручків високими температурами.



У стерилізовані баночки невеликого об'єму (прокип'ятіть їх у воді разом із кришками для закочення) викладіть очищені часточки часнику, а зверху щільно викладіть гіркі стручки.



Приготуйте маринад. Для цього в киплячу воду всипте цукор і сіль, добре перемішайте. Дочекайтесь, поки сипучі інгредієнти розчиняться, влийте оцет з олією.



Залийте маринадом ваші гострі перчики і закатайте герметично ємності спеціальним ключем.

Це цікаво: Існує ще один спосіб попередньої підготовки перцю. У цьому випадку стручки не варяться, а обсмажуються кілька хвилин із кожного боку на маленькому вогні.



Рецепт солоного перцю «Цицак» по-вірменськи



Цей рецепт повністю збігається з приготуванням вірменської закуски і дуже сподобається гурманам.



Кількість порцій: 157



Час приготування: 45 хвилин



Енергетична цінність





  • калорійність – 5.2 ккал;


  • білки – 0.3 г;


  • жири – 0 г;


  • вуглеводи – 1 г.




Інгредієнти





  • перчик «Ціцак» - 3 кг;


  • кріп, зелень – 1 пучок;


  • петрушка, зелень – 1 пучок;


  • зубчики часнику – 6 шт.;


  • сіль кам'яна – 250 г.




Покрокове приготування





  1. Якщо ви прагнете точнісінько повторити заготівлю так, як це роблять вірменські господині, то вам варто трохи запастися терпінням. Тому що насамперед потрібно залишити перець у теплому приміщенні на кілька днів. Не мийте попередньо стручки. Через зазначений час вони повинні трохи зав'яти і зморщитися. І коли ви побачите помітні зміни у зовнішньому вигляді овочів, можете приступати до подальшого приготування.


  2. Гострим ножиком зробіть невеликий надріз у кожного плода у районі хвостика. Це не тільки дозволить розсолу проникнути всередину для якіснішого засолювання. Завдяки цьому перці не спливатимуть на поверхню.


  3. На дно каструлі або бочки укладіть зелень, яку заздалегідь обов'язково промийте, часник. Викладіть гострі стручки.В окремій ємності розчиніть 1/4 кілограма солі в 5 літрах води та залийте отриманим розчином овочі.


  4. Встановіть зверху тарілку відповідного діаметру або спеціальне дерев'яне коло, якщо така є, зверху поставте вантаж і залиште в такому стані на пару діб. Після цього розкладіть по банках і прикрийте кришками з поліпропілену.




Важливо: Судити про готовність заготівлі можна за кольором перців. Якщо згодом вони із зелених стали жовтуватими, то можете прибирати перці на місце постійного зберігання.



Навіть якщо ви не відносите себе до затятих шанувальників гострої їжі, все ж таки поекспериментуйте. Така закуска чудово пробуджує апетит. Особливо смачно такий перчик вживати вприкуску з наваристим ароматним борщем. Приємного апетиту!



Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення та натисніть «Зберегти».



Ціцак по-вірменськи на зиму



Слово, що звучить як «цицак», у вірменській мові позначає перець, але не будь-який, а певний сорт. Йдеться про гіркий перець, що має довгі вузькі стручки жовто-зеленого кольору. Цей різновид гострого перцю відрізняється помірною гостротою. Найчастіше вірмени цицак солять, рідше маринують. Таку заготівлю на зиму подають як окрему закуску або як доповнення до м'яса, додають у супи та інші страви, кладуть у салати. Ця вірменська страва сподобається любителям страв із помірно гострим смаком.



Особливості приготування



Цицак можна приготувати різними способами. Страви відрізняються не лише складом, а й технологією приготування. Однак деякі моменти залишаються загальними, незалежно від вибраного рецепту.





  • Для квашення або маринування на зиму слід вибирати неушкоджені плоди, червиві або підгнили для цієї мети не годяться. Якщо овочі виглядають млявими – не біда, технологія приготування цицака за класичним рецептом передбачає використання саме таких плодів.


  • Якщо ви хочете посолити цицак за традиційним рецептом, вам доведеться підбавити плоди. Для цього їх, не промиваючи, викладають на піднос і ставлять його в теплому, але добре провітрюваному місці, захищеному від прямих сонячних променів. Процес підсушування перцю триває 2-3 дні, після чого можна приступати до приготування закуски.


  • Якщо ви готуватимете цицак по-вірменськи за традиційним рецептом, вам доведеться набратися терпіння: він кваситься протягом одного-двох тижнів. Тільки коли плоди набудуть жовтого кольору, їх можна розкладати по банках, стерилізувати та закривати на зиму.


  • Якщо на зиму заготовляється квашений цицак, його потрібно залити свіжим розсолом, простерилізувати і закатати. Виняток можна зробити для заготівлі, яка зберігатиметься в холодильнику. Якщо цицак готується в маринаді, то його стерилізації в банках визначається конкретним рецептом.


  • Незалежно від рецепту, за яким готується цицак на зиму, банки під нього необхідно вимити із содою та простерилізувати. Дахи також стерилізують, зазвичай шляхом кип'ятіння. Капронові кришки можна застосовувати лише при зберіганні готового перцю в холодильнику, в інших випадках закуску закривають металевими кришками, що забезпечують герметичність.


  • Працюючи з перцем, можна одержати опік, тому руки бажано захищати рукавичками. Щоб вас не мучив кашель від вдихання запаху перцю, скористайтесь респіратором чи марлевою пов'язкою.




Умови зберігання гострого перцю, закритого зимою за рецептами вірменської кухні, залежить від обраної технології приготування заготовки. Мінімальний термін придатності таких консервів становить 12 місяців.



Класичний рецепт цицака по-вірменськи на зиму





  • цицак – 3 кг;


  • кріп – 100 г;


  • часник – 10 зубчиків;


  • велика сіль – 120 г;


  • вода – 6 л.






  • Перець помийте, дайте йому обсохнути.


  • Вимийте та обсушіть кріп, часник.


  • Часникові зубчики наріжте пластинами, кріп порубайте.


  • На дно каструлі всипте трохи часнику та кропу. Викладіть шар перцю. Посипте часником та кропом. Чергуючи продукти, наповніть ними каструлю.


  • З 5 л води та 100 г солі зваріть розсіл. Дочекайтеся, коли він охолоне до кімнатної температури.


  • Прохолодним розчином залийте перець, накрийте його перевернутою кришкою від каструлі трохи меншого діаметру, ніж та, де солиться цицак. Зверху поставте банку з водою чи інший вантаж. Саму каструлю з перцем краще поставити в таз - на випадок, якщо розсіл витікатиме.


  • Квастіть цицак при кімнатній температурі 1-2 тижні, доки він не пожовкне.


  • Простерилізуйте банки та підходящі до них кришки.


  • Перекладіть перець у банки, старанно його утрамбовуючи. Маринад, що виділився при цьому, зливайте.


  • Закип'ятіть літр води, розчиніть у ній столову ложку солі.


  • Залийте перець гарячим маринадом.


  • Накрийте банки кришками. На дно каструлі постеліте рушник, поставте на нього банки з цицаком. Влийте в каструлю воду, щоб її рівень доходив до плічок банок.


  • Поставте каструлю на повільний вогонь. Дочекайтесь, коли вода в каструлі закипить. Стерилізуйте літрові банки 10 хвилин, півторалітрові – 12 хвилин. Якщо банки менші за літр, час стерилізації можна пропорційно зменшити.Стерилізувати перець, приготовлений за цим рецептом, більше 15 хвилин не можна, інакше у нього почне відшаровуватись шкірка.


  • Вийміть банки з каструлі, закатайте. Переверніть, укутайте, залиште остигати в умовах парової лазні для кращої консервації.




Читати ще Запашний перець – приправа: властивості, застосування, куди додавати

Зберігати закуску, зроблену за наведеним рецептом, слід у прохолодному приміщенні. Якщо ви зберігатимете її в холодильнику, від стерилізації можна відмовитися, гарячим розсолом заливати стручки теж не потрібно.



Простий рецепт солоного цицака





  • Переберіть, помийте перець.


  • У кип'яченій воді кімнатної температури розведіть сіль, залийте перець холодним розчином.


  • Встановіть гніт, залиште перець у теплому приміщенні на 5–10 днів. Чим тепліше в кімнаті, тим швидше можна переходити до наступного етапу приготування гіркого солоного перцю на зиму.


  • Перекладіть перець у стерилізовані банки. Розсіл, в якому він квасився, прокип'ятіть.


  • Залийте перець розсолом. Простерилізуйте 10 хвилин у киплячій воді.


  • Герметично закупоріть, переверніть, накрийте ковдрою.




Зберігають заготівлю в прохолодному приміщенні: погребі, підвалі, кладовці, що не опалюється.



Маринований цицак на зиму





  • цицак – 3,5 кг;


  • перець чилі – 1 шт.;


  • часник – 0,25 кг;


  • рафінована рослинна олія – 0,5 л;


  • вода – 0,5 л;


  • сіль – 80 г;


  • цукор – 1 г;


  • столовий оцет (9-відсотковий) – 100 мл.






  • Вимитий та обсушений рушником цицак розріжте вздовж, видаліть насіння. Плодоніжки теж зріжте.


  • Складіть перці у форму для запікання. Духовку розігрійте до максимальної температури. Помістіть у неї форму з перцем. Запечіть його протягом 5 хвилин. Складіть у каструлю, щільно закрийте кришкою, дочекайтеся, коли перець охолоне. Очистіть його.


  • З'єднайте дрібно порізаний перець чилі, пропущений через прес часник, олію, оцет, цукор та сіль.


  • Скупайте в маринаді цицак, наповніть ним підготовлені банки.


  • Залийте маринадом, простерилізуйте на водяній бані 30-60 хвилин, залежно від обсягу банок. 30 хвилин потрібно на півлітрову банку, 60 хвилин – на літрову.


  • Закатайте банки і поставте остигати в умовах парової лазні.




Закуску можна зберігати при кімнатній температурі. Страву не соромно подати навіть до святкового столу.



Гострий заготовлений перець Цицак по-вірменськи



Цицак має гострий смак, але при заготівлі на зиму виходить надзвичайно смачним і зберігає всю поживну цінність. Страва посилює апетит, стимулює травлення, воно є чудовою закускою. Гострі перчини додають до різних страв для надання характерного смаку.



Квашений гострий перець



Приготовлений у домашніх умовах овоч стане чудовою заготівлею на зиму. Пікантна приправа покращить смак будь-якої страви та стане незайвою в прикрасі святкового столу. Із гострого перцю можна приготувати велику кількість різних заготовок.



Ціцак надзвичайно корисний для організму. Солення та маринування овочів дозволяє зберегти вітаміни та корисні речовини, тому пікантна добавка буде особливо доречна в зимовий період застуд.



Гострий овоч необхідно правильно вибрати для зимової заготівлі:





  1. Кожен стручок має бути досить щільним, без ушкоджень.


  2. Плодоніжка овоча не повинна бути усохлою.


  3. Найбільш тонкий невеликий стручок має більшу гостроту.


  4. Шкірка стручка не повинна мати жодних коричневих плям.


  5. При соління в цілому вигляді плодоніжку не обрізають.




Для соління перець обов'язково очищають від насіння.При заготівлі в цілому виді овоч рекомендується попередньо замочити в холодній воді для усунення надмірної гостроти. Шкірку перед засолюванням наколюють вилкою. Це робиться для того, щоб зберігся пікантний присмак плоду, але пішла непотрібна гіркота.



Солити або маринувати перчик можна також шматочками. У процесі приготування вони набудуть певного відтінку, стануть м'якими і наберуть потрібний смак.



Вірмени готують перець кількома способами, тому для заготівлі можна вибрати будь-який рецепт. Заготівля перцю не займе багато часу, для приготування соління не знадобиться особливих кулінарних навичок та знань.



Гострий солоний перець по-вірменськи довго зберігається. При квашенні його не закочують, а готують і зберігають у бочках або банках під пластиковою кришкою. Деякі кухарі рекомендують заздалегідь потримати перчик 1-2 дні, щоб овоч злегка підвів і тільки після цього приступати до закваски.



Квасим наступним чином:





  1. Овочі миємо і розколюємо вилочкою.


  2. 5 л холодної води наливаємо у відро ємністю 10 л.


  3. Насипаємо в тару 15 ст. ложок солі.


  4. У тару кладемо 2 головки часнику, 3-4 лаврові листки.


  5. Додаємо вишневе листя, кріп та коріандр.


  6. Укладаємо 1 кг перцю чилі.


  7. Відро накриваємо гнітом і не чіпаємо тару 14 днів.




Через 2 тижні гніт забирається. Перчик слід розкласти по скляних банках, які необхідно заздалегідь простерилізувати. У банки обов'язково слід додати всі спеції з розсолу, що залишився у відрі.



Розсіл потрібно перелити в каструльку та поставити на плиту на повільний вогонь. Розсіл доводять до кипіння та гарячий заливають у банки з перцем. Тара закручується кришками і відставляється до повного остигання.



Зберігати квашений гострий перчик можна в холодильнику або у коморі, квашений овоч не втрачає свого смаку.



Перчик у маринаді



Маринований овоч сподобається всім домашнім, якщо його приготувати правильно. Овоч насичується характерним смаком маринаду, стає в міру гострим, але не обпалює. Існує кілька рецептів маринованого гострого перцю:



Перець в особливому маринаді





  • 1 кг гострого перчика;


  • 0,5 л винного оцту;


  • 0,5 л соняшникової олії;


  • 250 г часнику;


  • 1 пучок листя селери;


  • 2 пучка кінзи;


  • сіль.




Перець необхідно взяти зеленого кольору, але досяг своєї зрілості. Особливу пікантну ноту надає закусці винний оцет, тому слід обов'язково закладати в маринад. Кулінари не рекомендують замінювати винний оцет столовим. Обов'язковими інгредієнтами є кінза та селера. Зелень надає заготівлі особливий аромат та характерний смак, посилює поживну цінність та доповнює страву корисними речовинами.



Для приготування беруть 7 л холодної води, додають у рідину винний оцет, сіль та олію. Маринад ставлять на плиту на повільний вогонь і чекають, коли він закипить. За цей час овоч очищають і миють, дрібно нарізають зелень і часникові часточки.



Перець закладається у киплячий маринад. Варити перець потрібно трохи більше 5 хвилин.



Встаньте подалі від каструлі, щоб не вдихати пряний запах під час приготування маринованого перчика.



Готують овоч до набуття жовтого відтінку. Овочі акуратно перекладають з каструлі на друшляк, а в цей час у маринад кладуть зелень. Рекомендується додати трохи червоного болгарського перцю. Рідину проварюють ще 5 хвилин.



Розкладаємо овоч по стерилізованих банках, заливаємо маринадом зі шматочками часнику та болгарського перцю.Усі інгредієнти слід укладати шарами – гострий перець, зелень, часник, болгарський перець.



Далі наповнені банки стерилізуються в окропі під кришкою 20 хвилин, після чого закупорюються кришками за допомогою машини для закатування.



Класичний



Другий класичний рецепт маринованого перчика більш знайомий домогосподаркам. У ньому винний оцет замінений столовим 9% продуктом.



Для маринаду беруть:





  • 8 ложок цукру;


  • 200 мл.


  • 1 кг.


  • 1 л.


  • будь-які прянощі;


  • 3 столові ложки солі.




Підготовлені перці та прянощі укладають у простерилізовані банки. Заливають продукти окропом і наполягають 15 хвилин.



Вміст тари заливають гарячим маринадом, закочувати можна без стерилізації.



Маринований перчик з медом



Продукт бджільництва надає гострому овочу особливий пікантний смак. Страва виходить насиченою, солодко-гострою та ароматною.



Для приготування беруть:





  • 2 столові ложки меду;


  • 1 столова ложка яблучного оцту 6%;


  • 1 столова ложка солі;


  • гострий перець.




Перед закладкою продуктів банку стерилізують, а кришку кип'ятять у стручків і викладають перці вертикально в банку. готовий до вживання.



Мочення



Для зберігання на зиму можна приготувати сечений овоч.Сьогодні цей метод замінила звична для всіх господарок консервація з оцтом чи швидкий засол.



Овочі при сеченні витримують на холоді, а не в теплому місці. Термін витримки складає 4-6 тижнів. Тільки після цього овоч буде готовий до вживання та тривалого зберігання. Для заливання готують слабкий солоний розчин, можна додати до смаку трохи сухої смородини.



У каструлю складають часник, кріп та перець. Інгредієнти заливають готовим холодним розсолом. Усі інгредієнти мають бути покриті рідиною. Ставлять каструлю під гніт. Готові перці мають жовтий відтінок.



Соління



Овочі можна засолити з кукурудзяними листочками або скористатися класичним рецептом засолювання. Для заготівлі овоч можна нарізати шматочками або залишити цілою. Плодоніжку при консервації в цілому вигляді краще залишити, щоб при вживанні овоч було зручніше брати.



Для приготування знадобляться:





  • 1 кг гострого перчика;


  • кріп;


  • 7 зубків часнику;


  • 5 л води;


  • 1 склянка солі.




Сіль необхідно розчинити у воді, проте на вогонь не ставлять рідину. У тару закладаємо часник та рубаний кріп. Закладаємо перець і пригнічуємо гнітом. Залишаємо під гнітом на 3 дні у теплому місці.



Щоб засолити овоч із кукурудзяними листочками беруть:





  • 70 г солі;


  • 1 л. холодної води;


  • 1кг. овочів;


  • кріп парасольками;


  • кукурудзяне листя та приймочки;


  • лавровий лист;


  • часник;


  • селера.




У відповідний посуд викладається кукурудзяне листя і зелень. Перчинки чергуємо разом з часником, селера листям, лавровим листом.



Кожен шар прикриваємо кропом. Зелень надасть заготівлі пікантний смак і аромат.



Готуємо розсіл – розчиняємо сіль у холодній воді, після чого заливаємо заготовку. Банки слід помістити у тепле місце на 1 тиждень.Коли розсіл висвітліє, укладаємо перець у стерилізовані банки, розсіл зливаємо, кип'ятимо і гарячим заливаємо в тару. Банки герметично закриваємо кришками. Заготівля збережеться всю зиму, якщо помістити її у прохолодне місце.



Правила заготівлі



Перець цицак необхідно готувати, дотримуючись суворо перерахованих вище рецептів. Щоб овоч вийшов чудовим, дотримуйтесь рекомендацій:





  1. Для швидкої ферментації потрібно, щоб у приміщенні було досить тепло.


  2. При засолюванні не грає особливої ​​ролі, скільки саме днів перець простоїть під гнітом.


  3. Квашений по-вірменськи овоч можна після приготування покласти у заправку для борщу. Перша страва після цього набуде приємного гострого смаку і тонкого аромату.


  4. У соління рекомендується додати кілька невеликих помідорів. Заготівля від такого кроку тільки виграє.


  5. За відсутності вірменського цицака можна використовувати рецепти інші сорти гіркого перцю.


  6. Солити можна не лише зелені перчинки, а й жовті, а також червоні.




Класичний рецепт має на увазі засолювання саме зелених плодів. Прихильники вірменської кухні добре знають, що страва виходить дуже смачною. Солоний перець можна додавати в супи та борщі, салати, печеню, рагу або їсти самостійно з гарніром.



Вибір відповідного способу консервації овочів повинен ґрунтуватися не тільки на особистій перевагі. Обов'язково враховуйте терміни соління, а також умови, за яких зберігатиметься консервація. Стручки гострого перцю не примхливі та чудово зберігаються навіть без додаткової стерилізації.

Схожі записи

 
Моя корзина
Ваша корзина пуста.
Поиск
Выбор валюты
Евро
Рубль
Доллар
Гривна
Вход на сайт
Забыли пароль?
Ещё не зарегистрированы? Записи