(067) 359 -33-27 pridanoe.com.ua

Чи втрачає морква корисні властивості при варінні

Чи втрачає морква корисні властивості при варінні



Чи втрачає морква свої корисні властивості при варінні



Багато хто з недовірою знизає плечима – ну що нового можна дізнатися про моркву? Не поспішайте закрити статтю! Можливо, за кілька хвилин, ви по-новому подивіться на знайомий продукт.



Родом морква з Афганістану. Багато століть тому першими цей овоч оцінили афганські коні. Вони із задоволенням хрумтіли зеленим різьбленим бадиллям дикої моркви, корінь якої був тоді фіолетового кольору і довгий час не вживався в їжу.



Європейці зайнялися культурним розведенням моркви у сімнадцятому столітті. Особливо багато зусиль у цьому напрямі доклали селекціонери Голландії. Завдяки їм у світі відомо близько 60 сортів моркви. У їжу широко почали вживати коренеплід, колір якого давно змінився на помаранчевий.



Готують із неї соки, салати, супи, додають у перші страви, пироги та запіканки.



Склад вареної моркви



Варена морква за вмістом каротиноїдів (провітаміну А) значно випереджає всі відомі овочі (до 37 мг на 100 г). міді, заліза, вітаміни B1, B2, В9, С, Е, К, PP, фітонциди, ефірні олії, цукру, а також клітковина.



Довгий час серед дієтологів не припинялися суперечки: яка морква корисніша – сира чи варена?



Поширена думка, що багаті на вітаміни овочі та фрукти втрачають корисні властивості при термообробці, тому в їжу їх бажано вживати в сирому вигляді.



Не так однозначно справи з вареною морквою. Виявилося, що в деяких випадках її корисніше вживати, ніж сиру.



Що ж відбувається зі складом коренеплодів під час термічної обробки? Спробуємо узагальнити результати досліджень вчених.



Виявилося, що у вареній моркві:





  1. Зберігається зміст:




  • провітаміну А;


  • вітамінів Н, К, групи;


  • макроелементів: калію, фосфору, магнію, кальцію, хлору;


  • мікроелементів: селену, фтору, кобальту, марганцю, міді, заліза;


  • цукрів;


  • фітонцидів;


  • ефірних олій;




  1. Зменшується зміст:




  • білків;


  • ліпідів;


  • аскорбінової кислоти;


  • харчових волокон клітковини.




  1. Збільшується вміст (майже 30%):




  • антиоксидантів;




Встановлено, що каротиноїди (провітамін А), що містяться в неушкоджених клітинах сирої моркви, важко засвоюються організмом. При термообробці клітинні мембрани руйнуються та засвоєння цієї корисної речовини значно полегшується. Таким чином, варена морква є ідеальним продуктом поповнення дефіциту вітаміну А.



Корисні властивості вареної моркви



Варена морква завдяки багатому вмісту вітамінів, макро і мікроелементів, антиоксидантів, приємному смаку, яскравому кольору, доступності, дешевизні, простоті в приготуванні зайняла постійне місце в європейській кухні.



Головним «козирем» моркви є каротиноїди (провітамін вітаміну А — колірні пігменти, які не виробляються в організмі людини, а перетворюються на печінку на вітамін А).



Наявність цього вітаміну забезпечує нормальне зір, сприяє утворенню зорового пігменту сітківки родопсину, який відповідає за уловлювання світла та нічний зір.



Також вітамін А бере участь у виробленні слізної рідини, яка оберігає рогівку ока від пересихання, зменшує ризик розвитку катаракти та інших патологій зору.



Чудовим чином впливає вживання вареної моркви на імунну систему. Під впливом антиоксидантів захисні сили організму значно підвищуються. В результаті знижується ризик розвитку різних захворювань, у тому числі — ракових пухлин, хімічних речовин, що нейтралізують руйнівну дію агресивних вільних радикалів, що запобігають пошкодженню клітин ДНК, посилюють імунітет, нормалізують усі функції організму, уповільнюють процеси старіння та запобігають розвитку ракових утворень.



Крім цього антиоксиданти допомагають боротися зі старечим недоумством або хворобою Альцгеймера. Тому людям похилого віку потрібно вживати варену моркву щодня.



Для тих, хто стежить за вагою, важливо знати, що калорійність варених коренеплодів менша, ніж у сирих, — лише 25-30 ккал на 100 грамів. Так що їх можна включати до дієти для схуднення. Відсутність жирів та вміст у корисному продукті клітковини допомагає ефективно очищати організм від шлаків, а також змушує систему травлення активно функціонувати, нормалізує роботу внутрішніх органів та залоз.



Як рослина, що містить безліч мікроелементів та вітамінів, моркву застосовують для профілактики анемії, авітамінозів, недокрів'я.



Наявність калію робить варену моркву незамінною при лікуванні захворювань серцево-судинної системи. Крім того, вона зменшує наявність холестерину в крові, що знижує ризик виникнення інсульту.



Завдяки м'яким жовчогінним та сечогінним властивостям, а також здатністю відновлювати пошкоджені клітини, помаранчевий коренеплід у вареному вигляді позитивно впливає на організм. захворюваннях печінки та нирок.



Вживання вареної моркви покращує травлення, що у свою чергу сприяє профілактики запорів та геморою.



Крім того, морква відмінно діє у складі косметичних масок для покращення стану шкіри особи в домашніх умовах. У поєднанні з кисломолочними продуктами, медом та іншими компонентами вона усуває сухість шкіри обличчя, лущення, сприяє природному оновленню та омолодженню.



Завдяки широкій доступності та дешевизні популярність цієї криниці корисних речовин неухильно зростає.



Мінуси вареної моркви



Варена морква практично не має протипоказань.



Один із недоліків – досить високий, порівняно зі свіжою, глікемічний індекс – 55 проти 35. Відповідно, вище і кількість вуглеводів, які впливають на вміст цукру в крові та можуть відкладатися в організмі у вигляді жирів. Тому людям із надмірною масою тіла та діабетикам ласувати термічно обробленим коренеплодом потрібно дозовано і виключно у першій половині дня.



Обережно при вживанні моркви необхідно і вагітним. Надлишки вітаміну А небезпечні у розвиток плода. Тому денна норма споживання вареної моркви для майбутніх мам не повинна перевищувати 100 г.



Висновки



Очевидно, що варена морква практично не має протипоказань і завдяки унікальному поєднанню корисних речовин, що містяться в ній, вкрай необхідна для підтримки організму в здоровому стані.



Медики рекомендують вживати варену моркву в раціоні здорового харчування для профілактики та лікування:





  • ракових пухлин;


  • проблем із зором;


  • хвороб серцево-судинної системи;


  • застою жовчі;


  • ниркових набряків;


  • надмірної ваги;


  • хронічних запорів та геморою;


  • авітамінозів, анемії та недокрів'я;


  • ослаблення імунної системи організму;


  • старечого недоумства;


  • проблемної шкіри.




Вибираючи моркву, зверніть увагу на її вигляд. Плоди повинні бути невеликими, щільними, насиченого помаранчевого кольору без пошкоджень.



Не слід забувати про те, що при тривалому зберіганні морква втрачає частину своїх корисних елементів. Краще зберігати її у прохолодному темному місці. Якщо є льох – можна покласти коренеплоди в ящик із піском, не очищаючи їх від землі. Миють моркву безпосередньо перед вживанням.



Ще одна корисна порада: для успішнішого засвоєння провітаміну А, моркву потрібно їсти в поєднанні з жирами. При додаванні до вареної моркви рослинної олії кількість поглиненого організмом каротину зростає з 19 до 25 відсотків.



Існує безліч рецептів приготування страв із вареної моркви, здатних урізноманітнити наше меню:



Салат «Олів'є», вінегрет, оселедець під шубою, салати з морквою, медом та родзинками, морквяні котлети та оладки, перші страви, пюре з додаванням моркви та багато інших.



Їжте варену моркву щодня і будьте здорові!



близько до теми:



Селера: корисні властивості. Застосування для схуднення, рецепти



Капуста білокачанна користь та шкода, лікувальні властивості, склад та застосування



Салат латук: опис, застосування, властивості, фото, калорійність



Чайот огірок. Корисні властивості, опис, застосування, фото



Люффа: цікаві відомості про продукт. Користь для організму



Антильський огірок: характеристика та корисні властивості овочів



Трихозант змієподібний. Опис, застосування, користь та шкода. Фото



Буряк: користь та шкода для організму. Склад та унікальність продукту



Морква відноситься до сімейства зонтичних.Її батьківщиною вважають Афганістан, а до Європи морква потрапила лише на початку минулого тисячоліття. «Прабабуся» знайомої нам усім помаранчевої моркви була фіолетового кольору. Яскраве позитивне забарвлення коренеплоду надали селяни в Голландії XVII столітті, вивівши новий сорт. З того часу саме така морква набула популярності. Втім, у Китаї охоче вживають і фіолетові коренеплоди.



Спочатку моркву вирощували заради ароматного бадилля, збагачуючи зеленню мізерний раціон. А соковиті коріння розкуштували значно пізніше. В наш час культивуються десятки сортів моркви, які умовно можна розділити на їдальню, яку ми вживаємо в їжу, та кормову, яка йде на корм худобі або є сировиною для цукру.



У їжу вживають як сиру моркву, і варену. А ще її сушать, маринують, смажать та солять. В результаті термічної обробки морква набуває нових властивостей, при цьому частина вітамінів втрачається.



Склад вареної моркви



Калорійність вареної моркви не перевищує 35 кілокалорій, більша частина яких припадає на вуглеводи, вміст білків та жирів у вареній моркві мінімально. У варених коренеплодах зростає вміст вуглеводів приблизно на 30 відсотків порівняно із сирою морквою.



Варіння руйнує майже повністю аскорбінову кислоту, яка міститься в сирій моркві, але при цьому не зменшує вмісту провітаміну А — головної гідності моркви. За вмістом цього провітаміну варена морква нічим не відрізняється від сирої.



У 100 г моркви міститься 7-11 мг провітаміну А, деякі сорти мають більш значний вміст. Такі сорти називають висококаротіновими.Достатньо з'їдати 10 г такої моркви на день, щоб заповнити потреби організму в провітаміні А. 30 г вареної моркви звичайних сортів забезпечують добову потребу в провітаміні А.



Крім провітаміну А варена морква містить вітаміни В1, В2, В9, К, PP та незначну кількість вітаміну С. Серед мінералів слід відзначити високий вміст кальцію, йоду, фосфору, заліза.



Цінність вареної моркви надають ефірні олії та фітонциди, які не руйнуються при варінні. Варена морква - джерело лужних речовин, які в організмі нейтралізують руйнівну дію кислот.



У вареній моркві, як і в сирій, високий вміст цукрів. У деяких сортах вміст цукрів у сухій речовині може досягати 15%. Зберігається у вареній моркві та клітковині, але її вміст нижчий, ніж у сирій моркві.



Користь вареної моркви



Вся спільнота «клубу любителів моркви», представників якої у світі безліч, ділиться на два табори. Одні запевняють, що сира морква корисніша, ніж варена. Інші відстоюють іншу точку зору: варений коренеплід корисніший, ніж сира морква. Мають рацію і ті, і інші. Після термічної обробки морква втрачає частину своїх вітамінів, зате набуває ряду корисних властивостей.



Так, антиоксидантні властивості вареної моркви вищі, ніж у сирої. Значення антиоксидантів для організму важко переоцінити. Антиоксиданти - це сторожа на сторожі нашого здоров'я, борці з атиповими клітинами, які, поділяючись, розростаються до ракової пухлини. Антиоксиданти запобігають передчасному старінню організму, захищають від вірусів та бактерій.



Загальна думка лікарів-гастроентерологів: варена морква краще і повніше засвоюється організмом, ніж сира, не завантажуючи травний тракт, не дратуючи слизову оболонку. Сира морква може бути протипоказана при ряді захворювань шлунково-кишкового тракту, варена дозволена навіть при виразці шлунка в період загострення.



Варена морква вважається «чистильником» кровоносних судин. Ефективно зменшує розміри і кількість бляшок холестерину, м'яко очищає кровоносні судини, знижує рівень поганого холестерину в крові. Тому варену моркву рекомендують при захворюваннях серцево-судинної системи, при серцевій недостатності та гіпертонії.



Варена морква повинна бути присутня в раціоні людей похилого віку, оскільки допомагає запобігти розвитку хвороби Альцгеймера, або просто — старечого недоумства. Рекомендація вводити в раціон варену моркву в літньому віці категорична, якщо є генетична схильність до старечого недоумства.



Морква після варіння зберігає більшість своїх вітамінів, тому може бути рекомендована як полівітамінний засіб при авітамінозах. Вітаміни та мікроелементи в моркві мало руйнуються протягом тривалого часу після збирання врожаю. Тому варена морква в раціоні навесні, коли багато овочів і фруктів торішнього врожаю втрачають більшу частину своїх корисних властивостей, здатна замінити цілий список овочів, постачаючи в організм вітаміни та мінерали.



Варена морква містить залізо та йод, тому вона може стати підмогою у лікуванні анемії. Втім, перебільшувати значення моркви як постачальник заліза не варто, вона добре лише у складі комплексної терапії.Її «залізисті» властивості можна підняти, якщо вживати в їжу у поєднанні з вареним буряком, у складі вінегрету, наприклад.



Варена морква для краси



Варена морква застосовується у домашній косметиці менше, ніж сира, проте й має свої шанувальники. Як правило, маски з вареною морквою використовуються для надання шкірі легкого відтінку засмаги.



Варена морква, як і сира, містить величезну кількість жовтого пігменту. У незначній кількості цей пігмент не впливає на організм. Якщо морква є постійно у великих кількостях, то вона може пофарбувати шкіру, білки очних яблук, надати жовтуватий відтінок нігтям. Тому до вареної моркви привчають своїх виставкових рудих котів власники. За допомогою вареної моркви забарвлення набуває насиченості та стійкості.



Приблизно такий самий ефект дає зовнішнє застосування вареної моркви. Її додають у багато масок. Крім легкого пігментування шкіри, такі маски живлять, тонізують, омолоджують шкіру, адже крім пігменту, морква містить й інші корисні компоненти.



Маска з вареною морквою



Половину вареної моркви розім'яти, додати|добавляти| жирний сир, половину чайної ложки оливкової олії. Все ретельно розмішати. Маску нанести на обличчя товстим шаром, через 20 хвилин зняти серветкою, потім змити теплою водою.



Варена морква для схуднення



Калорійність сирої моркви може сягати 55 кілокалорій. З варінням морква втрачає свою харчову цінність — коренеплоди насичуються водою, в якій варяться, а вода нічого не вартує «калорійно». Проте, втрачаючи калорійності, варена морква збільшує вміст вуглеводів. У сирій моркві вуглеводів 35%, у вареній – до 55%.І, з'ївши як гарнір на вечерю 200 г відвареної моркви, можна перевищити добову норму надходження вуглеводів в організм.



Варена морква категорично протипоказана при білковій дієті, коли вміст вуглеводів у раціоні мінімізується.



В інших випадках варену моркву можна додавати до раціону, якщо потрібно схуднути. Але, враховуючи високий глікемічний індекс вареної моркви, її не слід їсти ввечері та на ніч, перемістивши страви з вареною морквою на першу половину дня. Тоді з'їдена варена морква стане джерелом повільних вуглеводів, джерелом енергії на довгий час.



У вечірній час варена морква може бути присутня на столі у вигляді топінгів до основного гарніру, в незначній кількості. Вона добре насичує, надає стравам яскравого кольору та піднімає настрій.



Протипоказання до вживання вареної моркви



Головна негативна якість вареної моркви – високий глікемічний індекс. Тому варена морква — небажаний продукт на столі у людей, які страждають на цукровий діабет.



Берестова Світлана
для жіночого журналу InFlora.ru



При використанні та передруку матеріалу активне посилання на жіночий онлайн журнал InFlora.ru обов'язкове



Морквина є найчастішим гостем на нашому столі. Така популярність пояснюється її високими смаковими якостями та сприятливим впливом на людський організм. З дитинства ми чуємо про корисні властивості моркви та про те, що її потрібно їсти всім. Це справді так.



Але багато хто навіть не уявляє всієї сили цілющих властивостей цього коренеплоду. Суперечки щодо того, в якому вигляді його краще вживати, не вщухають і досі.Одні люди вважають, що корисні властивості зберігаються лише у сирому овочі, а другі стверджують, що його краще відварити.



У чому користь моркви



Найцінніший мікроелемент коренеплоду - бета-каротин, що перетворюється в організмі на вітамін А. Каротин засвоюється досить складно. Але він здатний зміцнити сітківку ока, і його необхідно вживати людям, які регулярно відчувають навантаження на зір, при кон'юнктивіті та короткозорості. Також морква має сприятливий вплив на зуби. Її шанувальники рідше стикаються зі стоматологічними проблемами і відповідно не потребують частого відвідування лікаря-стоматолога.



Майбутнім матусям потрібно вживати цей овоч для забезпечення правильного розвитку плода. Також він сприяє зростанню, тому морква є обов'язковим продуктом у раціоні дітей. Вченими було встановлено, що при регулярному вживанні моркви знижується ризик розвитку ракових пухлин та зміцнюються легені. Тому користь її неоціненна в умовах поганої екології, де люди щодня зазнають негативної дії тютюнового диму, вихлопних газів та хімічних речовин.



Яка морква корисніша: сира чи варена



Всім відомо, що при варінні овочі втрачають свої корисні властивості. Для того щоб це зрозуміти, необхідно порівняти їхні переваги та недоліки.



Користь сирої моркви



Сиру моркву називають джерелом мікроелементів і вітамінів. Вона багата калієм, міддю, фосфором, залізом та вітамінами В, С, Е, К та РР. Завдяки такому багатому вітамінному складу морквина є добрим помічником при боротьбі з вірусними захворюваннями. У період загострення достатньо з'їдати по одній свіжій моркві на день, щоб скоротити колонію інфекцій в організмі.



Як профілактичний засіб можна їсти морквяний салат. Смачний овоч дозволить зберегти добре здоров'я без використання медикаментів. Великий вміст у ньому антиоксидантів забезпечує ефективну боротьбу з токсинами та шкідливими речовинами.



Для кращого засвоєння жиророзчинного каротину рекомендується заїдати сиру моркву оливковою олією, вершками чи сметаною. Достатньо однієї чайної ложки. Багато зайвої калорійності ці продукти не додадуть, а користі від овочів побільшає.



Вживати сиру моркву можна у будь-якому вигляді. Шанувальникам свіжого соку припаде до смаку фреш. Особливо він корисний людям з дерматитами та проблемною шкірою. Свіжий овоч дозволить очистити кишечник, нирки та печінку. Людям схильним до серцево-судинних захворювань рекомендується пити сік для очищення крові та розсмоктування бляшок холестерину.



Морква є чудовим натуральним антидепресантом. Щоб підняти настрій, достатньо випити одну склянку сонячного фрешу і заряд позитиву забезпечений на цілий день.



Але варто пам'ятати про обережність. Цей овоч є концентрованим лікарським засобом. Тому у великих кількостях він не принесе користі організму, а навпаки лише нашкодить йому. При передозуванні у людини спостерігається хвора сонливість, жовтий відтінок обличчя, алергія та блювання.



Яка користь від вареної моркви



Деякі люди до неї негативно ставляться. І даремно, оскільки при споживанні вареної моркви користь для організму буде не меншою, ніж від сирої. Особливість полягає в тому, що корисні речовини під час термічної обробки сонячного коренеплоду практично повністю зберігаються.Більше того, відварений овоч засвоюється організмом значно швидше. При термообробці підвищується кількість антиоксидантів, які забезпечують бадьорість та молодість.



Але тим, кому не подобається їсти відварені овочі, важливо знати, чим корисна варена морква для організму. Вона сприяє очищенню крові та зміцненню судин. Людям, які стежать за своєю фігурою, буде цікавий той факт, що після термічної обробки калорійність коренеплоду знижується: на 100 г припадає лише 25-30 ккал. Тому можна сміливо їсти його в будь-якій кількості та не переживати, що буде перевищено добову норму калорій.



Також до корисних властивостей можна віднести:





  • запобігання хворобі Альцгеймера;


  • чищення кровоносної системи;


  • запобігання авітамінозу;


  • зміцнення серцево-судинної системи;


  • покращення роботи щитовидної залози.




Єдиний недолік вареної моркви полягає в тому, що має досить високий глікемічний індекс. Незважаючи на те, що овочі з таким індексом відносять до групи низьких показників, вживати діабетикам у відвареному вигляді потрібно дуже обережно.



З чого складається варена морква



За кількістю каротину вареної моркви немає рівних серед інших овочів. Також у ній велика кількість ефірних олій, мінеральних речовин, цукрів, клітковини та фітонцидів.



Іноді цей овоч у відвареному вигляді навіть корисніший, ніж у сирому. При нагріванні у ньому зберігаються всі корисні речовини, але зменшується кількість харчових волокон клітковини, білків, ліпідів та аскорбінової кислоти.



Після термічної обробки концентрація антиоксидантів збільшується на 30%. Також руйнується структура клітин і каротин засвоюється організмом значно простіше.Завдяки цьому відварений сонячний овоч є ідеальним джерелом вітаміну А.



Чи шкодить організму варена морква



Перш, ніж вживати цей коренеплід, необхідно оцінити всю користь та шкоду, які отримає організм. Про один із недоліків уже йшлося вище. Це підвищений глікемічний індекс. Якщо у сирому продукті він дорівнює 35, то у відвареному – 55. Також у ній багато вуглеводів, що підвищують рівень цукру в крові, які можуть затримуватись в організмі у вигляді жирів.



З цієї причини людям з надмірною вагою та цукровим діабетом вживати відварену моркву слід у першій половині дня в обмеженій кількості. Надлишок вітаміну А в організмі вагітної жінки може зіграти поганий жарт для її малюка. Тому майбутнім мамочкам не варто їсти більше 100 г цього продукту на добу. Людям із проблемами ШКТ навпаки слід включати до свого раціону харчування лише варені овочі.



Варена морква для схуднення



У дієтології цей коренеплід знайшов широке поширення. Він використовується у багатьох дієтичних програмах. Людям, які хочуть позбутися зайвих кілограмів, краще вживати варену моркву. Вона має нижчу калорійність, і вона легше засвоюється організмом. За пару днів експрес-дієти можна позбутися 3-х зайвих кілограм.



Для підтримки ваги можна замінити вечірній прийом їжі морквяним салатом.



Щоб овоч не набрид, його можна вживати в поєднанні з іншими інгредієнтами.



Як правильно варити



У моркві зберігаються поживні речовини повністю лише за умови правильного приготування. Корисні характеристики збільшаться, якщо перед термообробкою овоч не різати і не чистити, а просто помити.Потім покласти в холодну воду і після того, як рідина закипить, варити на середньому вогні. Солити не потрібно.



Варто зазначити, що саме у відвареному вигляді зберігається найбільше корисних властивостей. Тому найкраще відварити, а не смажити чи запікати. Ще краще – варити на пару. У такому разі в кінцевому продукті збільшується кількість антиоксидантів.



На думку вчених, найкорисніша морква маленьких розмірів. Добова норма для дорослої людини складає 2-3 штуки. Люди, які регулярно їх їдять, мають гарний відтінок шкіри, гарне здоров'я, у них відсутні проблеми із кишечником та шлунком.



Морква однаково корисна і в сирому, і відвареному вигляді. Кожен самостійно вирішує собі, як її краще вживати. Людям, які раніше не любили морквину, варто замислитися над тим, щоб змінити свою думку про неї. Тим, хто є її шанувальником, є привід полюбити цей овоч ще сильніше.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.



Вже аксіомою стало регулярне включення моркви до нашого раціону. Встановлено, що доросла людина за рік з'їдає до 7 кг цього гарного овочів. І це не дивно, адже в ньому міститься дуже багато корисних речовин для зору, шлунка, серця, судин. А ось корисніша яка морква — сира чи варена? Багато антагоністи заперечують корисність вареного помаранчевого овоча, вважають, що при варінні він втрачає свої найкращі властивості. Що ж, спробуємо простежити, яка морква корисніша – сира чи варена, розглянемо її основні властивості, калорійність, вітаміни. Варто вивчити переваги цього помаранчевого овочів у різних видах докладніше.



Що є смачним помаранчевим овочом?



Морквину відносять до сімейства зонтичних. Вперше вона з'явилася в Афганістані, європейці почали застосовувати її на початку минулого сторіччя. Ще раніше цей овоч був фіолетового кольору. Але люди постійно виводять нові сорти, і голландські селяни наприкінці XVII століття отримали новий сорт помаранчевого відтінку. Ця морква стала дуже популярною. а ось китайці ще досі не проти поласувати фіолетовим овочом.



Спочатку європейцям подобалося ароматне бадилля моркви, її додавали в різні страви. Тоді овоч був настільки дивовижним, що деякі придворні пані прикрашали їм свої пишні зачіски. Перед тим як проаналізувати, яка морква корисніша — сира чи варена, слід зазначити, що вона буває кормовою та їдальнею. Кормову використовують для годування худоби або виготовлення цукру, а їдальню додають до раціону харчування.



Спори навколо обробки моркви та її користі



Однозначно відповісти, яка морква корисніша — сира, тушкована чи варена, — не можна. Але все ж таки термічна обробка овоча при жарінні, сушінні, маринівці і навіть варінні зменшує кількість вітамінів. Зате овоч набуває нових властивостей, наприклад збільшується антиоксидантна дія. Поговоримо докладніше про корисні елементи моркви.



Вчені виділяють у ній шість основних вітамінів:





  1. Бета-каротин. Він дуже корисний для зору. Завдяки йому морквина має оранжеве забарвлення. Бета-каротин є бездіяльною формою вітаміну А, яка при попаданні в організм перетворюється на ретинол. Він запобігає онкологічним захворюванням, підвищує імунітет, стає учасником метаболічних процесів, попереджає старіння, захищає від дії вільних радикалів. За добу людині потрібно близько 1000 мкг бета-каротину.


  2. Ретинол (вітамін А).Він вважається жиророзчинним вітаміном, що бере участь у формуванні тканин. Він сприяє підвищенню імунітету, захист слизових від шкідливих організмів. Вітамін А є учасником синтезу білків та амінокислот, так необхідних для регенерації та пружності шкіри. Він потрібен для роботи серця, покращення зору при «курячій сліпоті», зміцнення стінок судин.


  3. Вітаміни групи Ст. Вони беруть участь у метаболічних процесах, енергетичному обміні, при засвоєнні глюкози. Ці вітаміни є важливими для роботи нервової системи, знімають стреси, хронічну втому, борються з депресіями, підвищують діяльність мозку.


  4. Аскорбінова кислота (вітамін С). Цей елемент незамінний для захисту функцій організму. Він наділений антиоксидантним, противірусним, протизапальним захистом, має антигістамінні та абсорбуючі властивості, бере участь у синтезі колагену.


  5. Вітамін До. Він служить запобіганню демінералізації кісток, остеопорозу. Він незамінний для кісткової тканини та зубного дентину, має антибактеріальний та аналгетичний ефект.


  6. Вітамін Е. Він активно взаємодіє у ретинолом, уповільнює старіння, підвищує вироблення статевих гормонів. З його допомогою активізується дихання клітин, регулюється кров'яний тиск, активуються регенеруючі функції.




Отже, яка морква корисніша — сира чи варена, молода чи зріла? Якщо складати рейтинг всіх видів цього овочу, то на перше місце варто поставити зрілу сиру моркву. З неї найкраще робити салати, заправлені сметаною. На друге місце за корисними якостями можна визначити молоду моркву без термічної обробки. І лише на третьому розташується варений овоч.



Чому ж тоді стільки суперечок з приводу користі сирої та вареної моркви? Справа в тому, що у вареного овочу майже повністю руйнується вітамін В. Зате він має вищі антиоксидантні властивості. Антиоксиданти для організму дуже важливі. Вони борються з атиповими клітинами, що не дають розростатися раковим пухлинам. Також антиоксиданти попереджають старіння, захищають від бактерій та вірусів.



Ще одним плюсом вареної моркви вважається те, що вона краще засвоюється організмом, ніж сира. Травний тракт легше її переробляє, не дратується слизова оболонка.



У чому користь сирої та вареної моркви для шлунка?



Морквина вважається значно щадним овочом для травної системи, ніж інші. Її застосування навіть у сирому вигляді не призводить до сильного окиснення середовища шлунка. У хімічному складі кислот міститься невелика кількість органічних кислот. Іноді при захворюваннях ШКТ (виразці, гастриті) краще вживати варений овоч, щоб не викликати загострення.



І в сирій, і в вареній морквині міститься багато клітковини, що сприяє добрій роботі шлунково-кишкової системи. Також вона має ефект у боротьбі з глистами. Помаранчевий овоч бореться з піском у нирках та сечовому міхурі.



Морква для серця та судин



Як і багато овочів, морква бореться з надлишком холестерину в крові, що важливо для роботи серця. Цим чистяться судини. Достатнє застосування моркви знижує рівень цукру у крові, що дуже важливо для діабетиків.



«Чистильником» судин вважається не лише сира, а й варена морквина. Її компоненти розбивають бляшки холестерину. Це дуже важливо не лише при серцевій недостатності, а й при гіпертонії.



Морква у косметології



Жінки цінують сиру та варену морквину за те, що вона омолоджує шкіру і надає їй пружності. Багато хто робить маски з сирого помаранчевого овочів. Але зварений коренеплід більше підходить для додавання до кремів. Справа в тому, що сира морква містить велику кількість помаранчевого пігменту. Багато модниць бояться, що їхня шкіра забарвиться в небажаний жовтий колір. Варений коренеплід містить незначну кількість пігменту, що барвить, тому його можна сміливо наносити на обличчя. Тривале застосування може надати лише приємний колір засмаги. Але якщо моркву не тільки наносити як маски, але і поїдати у великих кількостях, то можна надати жовтуватий відтінок нігтьовим пластинам і очним яблукам.



Яка морква корисніша для схуднення — сира чи варена?



Якщо відварити морквину, то клітковина в ній розпадається на цукор. При її споживанні цей цукор швидше потрапляє у кров. Як ви вважаєте, це сприятиме схуднення? Звісно ж, ні. На відвареній морквині можна тільки видужати. Індекс цукрів у відвареній морквині під 70, а в сирій — лише 15. Варений помаранчевий овоч у 4 рази калорійніший, ніж сирий, отже, в 4 рази швидше додаватиметься вага. Якщо ви вирішили застосувати моркву як дієтичний продукт для схуднення, то використовуйте її сирою, у вигляді салатів.



Яка морква корисніша для очей — сира чи варена?



Багато хто асоціює морквину саме з поліпшенням зору. Дійсно, очам дуже необхідний каротин, якого в помаранчевому овочі достатньо. Каротин присутній у рогівці та кон'юнктивах очей. Якщо каротину недостатньо, то зір погіршується і розвиваються деякі захворювання. У деяких із віком розвивається макулярна дегенерація (губиться гострота зору).Для хорошого зору дорослій людині необхідно 5 мг каротину на день. Щоб його отримати, достатньо з'їсти 50 г моркви. Саме цей овоч є найдоступнішим джерелом цієї речовини, такої необхідної для зору. Яка морква корисніша — сира чи варена — для зору? У цьому випадку ефективним буде свіжий морквяний сік.



Морквина при анемії та гіпертонії



Особливо корисний солодкий овоч при недокрів'ї (анемії). Багатьом цікаво, яка морква корисніша при анемії — сира чи варена? Найкраще в цьому випадку приймати свіжий морквяний сік. Добова доза такого його становить ½ склянки. Свіжовитий морквяний сік засвоюється організмом дуже швидко і максимально повно. Ще корисніше пити морквяний сік при анемії разом із буряковим. Найкраще пити сік натще перед їжею.



При гіпертонії краще пити сік моркви з додаванням лимона і хрону. Для цього потрібно змішати склянку морквяного соку з соком одного лимона та склянкою соку хрону. Щоб отримати сік хрону, останній потрібно спочатку натерти і залити холодною кип'яченою водою. Коли засіб настоїться протягом двох діб, сік готовий до застосування.



Правильне приготування моркви



Тепер вам зрозуміліше, яка морква корисніша — свіжа чи варена. Так як в деяких випадках відварена морква буває пріоритетнішою, ніж сира, то потрібно знати, як краще її відварити. Найкориснішою буде приготована морква на пару. Усі її властивості більше збережуться, якщо перед варінням її просто помити, але не очищати і в жодному разі не різати. Цілу морквину, бажано невеликого розміру, кладуть у холодну воду, доводять до кипіння та варять 20 хвилин без солі. Після готовності та охолодження її очищають і роблять із неї будь-які страви.Особливо підходить відварена морква для дитячого харчування.



Свіжа морква: користь та шкода для організму. Чи потрібно її щодня?



Морква є одним із найкорисніших овочів завдяки багатому складу вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Але багато хто помиляється щодо її реальної користі та шкоди. Давайте розберемося, як правильно вибирати та вживати свіжу моркву, щоб отримати від неї максимум користі.



Історія моркви та цікаві факти про неї



Морква росте Землі вже близько 5000 років. Її батьківщиною вважається Центральна Азія, зокрема територія сучасного Афганістану. Спочатку дикоросла морква мала тонкий білий коренеплід гіркувато-гострого смаку.



У Стародавньому Єгипті морква вирощувалась заради парасолькових суцвіть і насіння, а коренеплоди згодовувалися домашнім тваринам. Вперше морква в помаранчевому забарвленні згадується в Афганістані у X-XI століттях. А поширилася вона у Європі лише у XVI-XVII століттях.



У середньовічній Європі існувало повір'я, що морква символізує родючість та багатство. Жінки вплітали зелень моркви у свої капелюхи як прикрасу.



Під час Другої світової війни британці розпустили чутку, що підвищена нічна зорова активність їхніх льотчиків зумовлена ​​регулярним вживанням моркви. Це була дезінформація, покликана приховати використання британцями нових технологій нічного бачення.



Найдовша морква довжиною 6 метрів 24 сантиметри була вирощена британським фермером Джо Атертоном у 2007 році. Це досягнення занесено до Книги рекордів Гіннеса.



1991 року в Європейському союзі морква офіційно була визнана фруктом, оскільки з неї традиційно готують варення та джеми.



Корисні властивості моркви



Корисні властивості моркви зумовлені її багатим складом. У 100 грамах сирої моркви міститься:





  • каротин – 6 мг (провітамін А)


  • вітаміни B1, B2, B6, E, K, C, РР


  • калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо, йод, мідь, марганець, цинк


  • клітковина - 2,8 г




Регулярне вживання свіжої моркви корисно:





  1. Для зору, оскільки стимулює вироблення ретиналю (вітамін А), необхідного для нормальної роботи очей.


  2. Для серцево-судинної системи, оскільки знижує рівень холестерину в крові та зміцнює стінки судин.


  3. Для імунітету завдяки високому вмісту вітаміну С та каротиноїдів.


  4. Для профілактики онкологічних захворювань, особливо раку легень та кишечника.


  5. Для регулювання рівня цукру на крові при цукровому діабеті.




Проте варто пам'ятати, що морква не є панацеєю від усіх хвороб. Її реальна користь полягає у зміцненні імунітету та забезпеченні організму важливими мікронутрієнтами.



Як вибрати і правильно зберігати свіжу моркву



Щоб отримати від моркви максимум користі, важливо правильно її вибирати та зберігати. Звертайте увагу на такі моменти:





  • Коренеплід має бути щільним, без пошкоджень та ознак псування.


  • Колір моркви має бути яскраво-оранжевим.


  • Не купуйте моркву, що переросла, завдовжки більше 20 см.


  • Оптимально зберігати моркву у холодильнику при температурі близько 0°С.


  • Термін придатності свіжої моркви становить до 2 тижнів.




При правильному зберіганні морква зберігає вітаміни та корисні властивості. Не рекомендується залишати її за кімнатної температури більше 2-3 днів.



Вплив термічної обробки на корисні речовини



Сира та приготована морква по-різному впливають на організм. Термічна обробка руйнує частину корисних речовин.Порівняємо вміст нутрієнтів у 100 г сирої та відвареної моркви:



Показник Сира Відварена
Енергетична цінність, ккал 41 27
Білки, г 0,93 0,58
Жири, г 0,24 0,1
Вуглеводи, г 9,58 6,42


Як видно з таблиці, при варінні морква втрачає до 30% корисних речовин. Особливо сильно руйнуються вітаміни групи B і C, тому свіжу моркву краще додавати салати та соуси.



Найменші втрати корисних речовин спостерігаються при швидкому бланшуванні та запіканні. А ось спека і тривале варіння суттєво знижують харчову цінність моркви.



Кількість свіжої моркви в раціоні



Вживання свіжої моркви у помірних кількостях корисне здоров'ю. Добова норма, що рекомендується, становить:





  • Для дорослих – 100-150 г;


  • Для дітей – 30-100 г залежно від віку.




Надмірне споживання моркви (більше 400 г на день) може призвести до деяких небажаних ефектів:





  1. Появі каротинемії – жовтяничного відтінку шкіри.


  2. Алергічним реакціям у схильних людей.


  3. Порушень роботи шлунково-кишкового тракту.




Тому не варто їсти моркву у надмірних кількостях. Достатньо включати її до раціону регулярно, але в помірних дозах.



Протипоказання та можлива шкода



Незважаючи на численні корисні властивості, вживання свіжої моркви має деякі протипоказання:





  • Алергія на моркву чи інші овочі із сімейства зонтичних.


  • Захворювання шлунково-кишкового тракту на стадії загострення (гастрит, коліт, виразка).


  • Хронічні захворювання печінки та жовчовивідних шляхів.


  • Ниркова недостатність.




Також надмірне вживання свіжої моркви може завдати шкоди організму:





  1. Викликати алергічні реакції.


  2. Підвищити рівень цукру в крові у хворих на діабет.


  3. Спровокувати розлади травлення.




Тому за наявності хронічних захворювань перед включенням моркви до раціону потрібно проконсультуватися з лікарем.



Корисні рецепти зі свіжою морквою



Свіжу моркву можна використовувати в різних стравах і напоях:





  • Салати (морква терта, нарізана соломкою чи кубиками)


  • Соки та смузі


  • Запіканки


  • Супи (томатний, крем-супи)


  • Випічка (кекаротний пиріг, морквяний торт)




Ось приклади корисних рецептів зі свіжою морквою.



Салат із моркви з яблуками





  • морква - 1 шт.,


  • яблуко - 1 шт.


  • лимонний сік - 1 ст.л.


  • горіхи волоські - 2 ст.л.




Моркву та яблуко очистити та натерти на великій тертці. Додати лимонний сік, посолити, поперчити. Прикрасити подрібненими волоськими горіхами.



Сік із моркви з імбиром



Моркву вимити, очистити, нарізати. Імбир очистити та подрібнити. Все збити у блендері до однорідного стану. Додати мед, розлити по склянках.



Поради щодо включення моркви до раціону



Щоб отримувати користь від моркви регулярно, рекомендується:





  1. Додавати натерту моркву до заправок для салатів.


  2. Пити сік із свіжої моркви по 1 склянці на день.


  3. Використовувати моркву у соусах для м'яса чи риби.


  4. Пекти овочеві запіканки та кекси з морквою 1-2 рази на тиждень.


  5. Давати дітям салати та соки з морквою щодня.




Такий простий та смачний овоч, як морква, легко вписати у звичний раціон та отримувати від нього максимум користі для організму. Головне - дотримуватися почуття міри та враховувати протипоказання.



Морква у дитячому харчуванні



Морква дуже корисна для дітей завдяки високому вмісту β-каротину, вітамінів, мінералів. Вона зміцнює імунітет, покращує апетит, сприяє зростанню та розвитку дитини.



Для дітей рекомендується використовувати такі страви з морквою:





  • Терта морква з сиром, йогуртом або олією


  • Салати з натертої або дрібно нарізаної моркви


  • Супи-пюре з морквою


  • Соки та морси


  • Запіканки та котлети з морквою




Моркву можна вводити до раціону дитини вже з 6-8 місяців, починаючи з 1-2 чайних ложок тертої моркви на день. Із віком порції поступово збільшують.



Морква при вагітності



Морква особливо корисна для вагітних жінок, оскільки:





  • Є джерелом фолієвої кислоти, яка потрібна на розвиток плода.


  • Містить залізо, що перешкоджає розвитку анемії.


  • Багата вітаміном А, що важливо для здоров'я шкіри та імунітету.


  • Покращує роботу кишечника, запобігає запорам.




Вагітним рекомендується їсти по 100-150 г свіжої моркви на добу, вживаючи її у вигляді салатів, соків, других страв.

Схожі записи

 
Моя корзина
Ваша корзина пуста.
Поиск
Выбор валюты
Евро
Рубль
Доллар
Гривна
Вход на сайт
Забыли пароль?
Ещё не зарегистрированы? Записи