5 страв, які не можна готувати в чавунній сковороді: тільки зіпсуйте посуд та продукти
Чавунні сковорідки - це ваш вірний помічник на кухні, і вони можуть служити роками, якщо ви правильно за ними доглядатимете. Але є кілька страв, які не варто готувати у чавунних сковорідках.
Не варто розчаровуватись, якщо у вас не все виходить приготувати на чавунній сковороді. Для того, щоб зрозуміти, як вона працює, потрібно трохи часу та терпіння. І є кілька страв, приготування яких слід уникати.
Яйця
Коли ви тільки купуєте нову чавунну сковороду, вона може бути дуже пористою. Яйця точно не будуть найкращим варіантом для першого приготування. Це може призвести до того, що тепло та залишки яєчного жиру будуть нерівномірно розподілені, і дно сковорідки доведеться дуже довго відчищати.
Однак згодом саме на чавунній сковороді ви зможете приготувати смачну яєчню, адже цей посуд відноситься до того, що стає тільки кращим згодом.
Риба
Якщо ви все ж таки хочете приготувати рибу, тоді вам потрібно брати тільки товсті шматки. Для випікання ідеально підійдуть стейки тунця, адже добре витримують високу температуру. Однак ніжніші види риби, такі як морська мова, камбала, лосось і тріска, можуть прилипнути до вашої сковорідки.
Після того, як ви готуєте будь-яку рибу, вам потрібно ретельно очистити і обробити сковорідку, адже інша страва, яку ви готуватимете потім, може мати несподіваний рибний присмак.
Десерти
Раніше вже згадували, що чавунні сковорідки спочатку можуть бути пористими, а це означає, що вони зберігають смак їжі, якщо їх не очищати правильно.Тому незважаючи на те, що велика сковорідка для брауні або печива може виглядати привабливо, спочатку ви повинні переконатися, що вона була ретельно очищена від залишків попередніх страв перед тим, як використовувати сковорідку для десерту.
Кислі продукти
Якщо ви хочете приготувати насичений томатний соус, м'ясо або маринад на основі лимона, ви повинні подумати про те, щоб використовувати інші види посуду, а не чавунну сковороду.
Між кислотою та чавуном може виникнути реакція, яка розчинить метали з поверхні судини. А ці метали можуть потрапити в їжу та вплинути на її якість.
Сильнодіючі інгредієнти
Коли ви готуєте їжу в чавунному посуді, вам потрібно враховувати продукти, які ви використовуєте. І якщо щось не прилипає до сковороди, це ще зовсім не означає, що ваш посуд не міститиме запахи від попередніх страв – особливо, коли ви готуєте ароматні інгредієнти.
Для того, щоб уникнути цього, подумайте про те, щоб готувати ароматні страви в іншому посуді, щоб не перенести на свої обіди сторонні запахи з минулих приготувань.
9 із 10 господинь не знають: ці 5 продуктів не можна готувати на чавунній сковороді
Чавунну сковороду не можна назвати універсальним кухонним начинням.
Сковороди з чавуну подобаються багатьом господиням - вони міцні, якісні і, якщо правильно доглядати, дуже довговічні. Більше того, за часів СРСР чавунні сковороди були чи не єдиним помічником жінки на кухні, тому й досі саме вони є в арсеналі господині. УНІАН з'ясував, які продукти не можна готувати у чавуні та чому.
Що не можна смажити на чавунній сковороді – головні заборони
Неважко здогадатися, хто і коли сказав домашнім кулінарами, що можна готувати в чавунній сковороді будь-які страви. Вся справа у відсутності вибору - наприклад, у Радянському Союзі дістати якусь сковороду, окрім чавунної, було непросто, тому доводилося обходитися тим, що є. Навіть зараз хороша сковорідка коштує дорого, господині змушені заощаджувати, але це не означає, що такий правильний підхід. Важливо розуміти, чому не можна готувати в чавунній сковороді ті чи інші страви.
Кулінари кажуть, що будь-яка морська риба відрізняється від річкової своєю "шаровою" структурою - через це її потрібно готувати тільки на тій поверхні, що добре віддає тепло. В іншому випадку риба розвалиться, коли ви спробуєте її перевернути, а якщо ще й залишите на сковороді, вона продовжуватиме готуватися навіть при вимкненому вогні. Більше того - відмити чавун від риби непросто, тому є ризик стороннього запаху для інших страв.
Яєчня-глазунья, омлети або будь-які інші яєчні ласощі обов'язково прилипнуть до чавуну, причому, кількість олії не відіграє ніякої ролі - така властивість матеріалу. Особливо це стосується щойно куплених чавунних сковорідок і тих, яким багато років - у першому випадку матеріал недостатньо розжарений, а в другому, швидше за все, сильно пошкоджений.
Тушковані страви та рагу
Чавунна сковорода категорично не приймає будь-яке кип'ятіння або довге виварювання чогось. Через тривале варіння рідини і не завжди безпечне для чавуну поєднання продуктів можуть стати причиною ерозії, пошкодження захисного покриття сковорідки, а далі характерний металевий присмак будь-якої страви.
Страви з додаванням оцту чи вина
Тут причина та ж, що й у попередньому пункті – у чавунній ємності не можна готувати страви, у складі яких є будь-які кислоти – оцет, лимонна кислота чи кислі овочі (помідори, наприклад). По-перше, тому що кислота здатна з часом роз'їсти верхній шар покриття, а по-друге, тому що їжа обов'язково буде із непотрібним присмаком.