Рослинна або вершкове масло: що шкідливіше
Суперечка про те, яке масло краще вживати – вершкове або рослинне – не вщухає ось уже майже 50 років. Комусь звичніше снідати яєчнею, приготовленою на вершковому маслі, а хтось віддає перевагу салату з додаванням нерафінованої рослинної олії. Мають рацію і ті, і інші. Адже в кожному продукті є своя користь та шкода.
Вершкове масло
В наш час прийнято вважати, що тваринні жири – чиста отрута! Від них гладшають, у судинах з'являються холестеринові бляшки та підвищується ризик серцевого нападу. Насправді це не зовсім так. Тварини, які містяться в вершковому маслі, теж необхідні – вони складаються з насичених кислот, які допомагають організму засвоювати корисні речовини. Більше того, вітаміни А та К засвоюються виключно за їх допомогою.
Дивовижний факт - той самий холестерин, якого всі так бояться, якраз необхідний для вироблення вітаміну Д. Так що повністю уникати вживання вершкового масла та інших тваринних жирів не можна.
Функціонування нервових волокон також забезпечується тваринними жирами. При їх нестачі порушується робота мозку та нервової системи, що загрожує серйозними захворюваннями. Крім того, насичені жири входять до складу сурфактанту – речовини, що вистилає легеневі альвеоли та бронхіальне дерево. Сурфактант не дозволяє стінкам альвеол злипатися під час дихання. Та й статеві гормони тестостерон та естроген виробляються теж за допомогою насичених жирів.
Рослинна олія
Багатьом здається, що оливкова, соняшникова, кукурудзяна, лляна або бавовняна олія – дієтичний продукт, тому сміливо додають його в їжу у великій кількості.У цьому криється головна помилка: якщо вершкове масло включає ще й білки, то рослинне - це 100% жир. У 100 грамах міститься майже 900 кілокалорій, а у вершковому – лише 600. На цілу третину менше!
Звісно, нерафінована олія несе у собі і колосальну користь. Наприклад, оливкова олія не дарма вважається одним із основних продуктів у середземноморській кухні – воно корисне для серця і збільшує тривалість життя. Льняне – містить ОМЕГА-3 у великих кількостях та сприяє покращенню зору, стану шкіри, волосся та нігтів. Кукурудзяне багате на вітамін Е – антиоксидант, що знижує ризик утворення тромбів, і підвищує імунітет до інфекційних захворювань.
Дієтологи рекомендують використовувати нерафіновані олії виключно у сирому вигляді – як заправку для салатів чи холодних соусів. Для смаження вони непридатні: при низькій температурі 150-170 градусів утворюється велика кількість диму, продукти підгоряють і масло виділяє канцерогени. Термічній обробці можна піддавати тільки рафіноване, хоча в ньому вже не міститься корисних речовин.
Що ж вибрати
Не можна однозначно сказати, що шкідливіше – вершкове чи рослинне масло. Для нормального функціонування організму потрібно використовувати всі види жирів. У кожному продукті містяться корисні речовини, головне – їжа має бути збалансованою.
Що шкідливе рослинне чи вершкове масло?
Традиційно вершкове масло, одержане від корів, вирощених на волі, вважається корисним продуктом. Але вчені зі Швеції в ході експерименту з'ясували, що насправді рослинна олія набагато корисніша для здоров'я.
Дві різні дієти
Дослідники провели експеримент, розділивши учасників на дві групи. У першій піддослідні вживали велику кількість жирної їжі - у тому числі вершкове масло та жирне м'ясо. У другій же насичені жири були замінені ненасиченими – рослинна олія замість вершкового, горіхи та авокадо – замість сиру та яєць тощо. Після завершення дослідження вчені взяли зразки крові у всіх учасників та проаналізували їх.
Результати аналізу
Виявилося, що в учасників, які дотримувалися дієти з високим вмістом ненасичених жирів, знизився рівень «поганого» холестерину і підвищився рівень «хорошого», а також покращилася інсуліночутливість. А учасники, які дотримувалися дієти з високим вмістом насичених жирів, не мали позитивних змін у ліпідному профілі. Більше того, вчені зробили висновок, що дієта з високим вмістом насичених жирів, зокрема вершкового масла, може стати провокуючим фактором розвитку діабету.
У світлі цього фахівці рекомендують по можливості замінити вершкове масло рослинним, включати до свого раціону більше горіхів, насіння та овочів, вибирати жирну рибу замість червоного м'яса і максимально обмежити споживання продуктів, що містять трансжири.