Кішміш сорт винограду
Кішміш - Безнасінний сорт винограду середнього періоду дозрівання. Поширений у республіках Середню Азію.
Ягоди великі, овальні, бурштинового кольору з легкою коричневою засмагою із сонячного боку, вкриті сильним нальотом. Шкірка міцна. М'якуш щільний і хрумкий.
При сушінні з нього виходить високоякісний ізюм-кишміш.
Стиглі ягоди кишмиша є хорошим джерелом вітамінів, легко засвоюваних цукрів, клітковини та органічних кислот, особливо багато в них вітамінів С, Е, РР та фолієвої кислоти.
Види та сорти
Виведених селекціонерами кишмишних сортів винограду існує кілька десятків, вони відливаються за термінами дозрівання, особливостями догляду, зовнішнім виглядом ягід та подібними характеристиками, за смаковими якостями вони схожі.
Як готувати
Зі свіжого кишмишу роблять варення та джеми, додають його в соки, прикрашають їм десерти. Сушені плоди використовують для кондитерських виробів, салатів, напоїв та кисломолочних продуктів.
Сезон
Кішміш дозріває рано - починаючи з кінця липня, але його основний сезон припадає на серпень-вересень.
Як вибирати та зберігати
Зберігається кишміш залишково довго, але як і інші сорти винограду не любить переохолодження та підвищеної вологості.
Кіш-міш Ламборджіні
Серія «космічного винограду» не закінчується і на наш ринок потрапляє ще один сорт під умовною назвою «Кіш-міш» Ламборджіні. Судячи з усього, він повинен скласти компанію новинкам із США, що вже закріпилися, США Аватар, Арарат і Хелловін, але чи так це. Постараюся розібратися, що це за диво і звідки ростуть ноги, адже інформації дуже мало.
Походження сорту
Насамперед постарався знайти інформацію в інтернеті, і вже ми маємо повноцінний опис даного сорту під назвою IFG29 від компанії International Fruit Genetics.
Але, зайшовши на їхній сайт, виявив, що в списку даного сорту просто немає.
Відвідавши форум, дізнався, що сорт уперше заплодоносив у Сергія Гагіна у 2019 році і спочатку він припустив, що це сорт Супер Сонака, проте під час детального вивчення з'ясував, що це не вона.
Далі знайшов посилання на патент US PP29651, в якому і зберігається інформація щодо сорту IFG29, опис якого максимально підходить під нашого героя. Але, чому не представлений він на офіційному сайті IFG? будь-які причини не бути рекомендованим до масових посадок, а лише для присадибного вирощування.
Повертаюся до патенту, з якого випливає, що сорт отриманий від схрещування Calinda х A2409, а це та ж батьківська пара, що й у IFG12 (Хелловін, Відьомі пальці).
Роботи з схрещування проводилися в 2002 році, після чого, вже в 2004 році, сіянець був виділений для подальших випробувань і висадки кореневласних насаджень в окрузі Делано штат Каліфорнія.
Крім того, наш Ламборджіні дуже схожий на сорт, запатентований під торговою маркою Tear Drops (Краплі сліз) від компанії Grappery, яка тісно співпрацює з IFG, купуючи в останній ліцензії на вирощування та продаж сонячних ягод під своїми торговими марками.
Заявлені характеристики
Термін дозрівання середній. В умовах штату Каліфорнія дозріває у середині серпня, що відповідає приблизно 140 дням від початку розпускання бруньок.
Гроні середньої густини або пухкі, конічної форми. Вага кистей до 1 кілограма.
Ягода подовженої, злегка вигнутої форми із загостреним кінчиком, жовто-зеленого забарвлення. Вага ягід 6-9 г. В окремих ягодах можуть зустрічатися рудименти, що відповідає 1-2 класу безнасінності.
Смак гармонійний, освіжаючий. М'якуш щільний, м'ясистий з підхрустом при розкушуванні.
Кущі великий сили зростання, у своїй слабке утворення пасинків. Дозрівання пагонів хороше.
Стійкість вище за середню. Достатньо стандартних профілактичних обробок. Морозостійкість вивчається.
Особисті спостереження
Як на мене, Ламборджіні має зовнішню схожість одночасно і з Хелловін і Аватаром, тільки білого кольору. Ягода одночасно дуже довга і тонка із загостреним кінчиком, найчастіше серповидної форми, але при цьому зустрічаються окремі ягоди з тупим кінцем і навіть вм'ятинами на кшталт Аватару.
М'якуш щільний і хрумкий при розкушуванні, шкірка тонка, насіння відсутні. Смак гармонійний, приємний без надмірностей. Інші параметри описуватиму в міру спостережень.